ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Οι ανακοινώσεις για χρήση μάσκας, κυκλοφορία και self-test

Κορωνοϊός: Οι ανακοινώσεις για χρήση μάσκας, κυκλοφορία και self-test

Τη χαλάρωση μιας σειράς μέτρων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ειδικότερα:

  • Καταργείται η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Το μέτρο αυτό τίθεται σε ισχύ από αύριο Πέμπτη.
  • Από την Δευτέρα 28 Ιουνίου αίρεται η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (curfew).
  • Καταργείται η υποχρέωση διεξαγωγής self-test για τους πλήρως εμβολιασμένους.
  • Στην εστίαση ανεβαίνει το ανώτατο όριο παρουσίας σε ένα τραπέζι σε 10 άτομα.
  • Ανεβαίνει το όριο των ατόμων στις δεξιώσεις θα φτάνει μέχρι και τους 300 καλεσμένους.
  • Στις οργανωμένες πλαζ επιτρέπονται 120 άτομα ανά 1000 τμ επιφάνειας.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι η Επιτροπή εισηγείται τη μη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, εκεί όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός. «Δεν πετάμε τις μάσκες, η λογική μας δείχνει που παραμένει απαραίτητη», υπογράμμισε.

Η ίδια ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή δέχθηκε να εξαιρούνται από τα self-test οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι.

Τόνισε ο δείκτης έχει πέσει στο 1,3%. «Τα self-test έχουν συμβάλει καθοριστικά στον έλεγχο του 3ου κύματος», είπε και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ανέρχεται σε 4.100 ασθενείς.

Ο αριθμός των νσοηλευόμενων ασθενών λόγω Covid είναι 1.000, ενώ ο ημερήσιος μέσος όρος είναι 58 ανά ημέρα.

Τόνισε ότι «μειώνεται καθημερινά ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων», υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει σημαντική μείωση στους θανάτους στην ομάδα άνω των 75 ετών, ενώ δεν έχουν μειωθεί καθοριστικά στις ηλικίες 65-74 ετών».

Κρούσματα

Στα 520 ανήλθαν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, σύμφωνα με την ημερήσια ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα καταγράφηκαν 14 νέοι θάνατοι, ενώ 271 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανά την Ελλάδα. Διεξήχθησαν 45.719 τεστ και η θετικότητα ανήλθε στο 1,13%.

Από τα παραπάνω κρούσματα, τα 225 εντοπίζονται στην Αττική (213 χθες), ενώ 41 αφορούν στη Θεσσαλονίκη (32 χθες). [Διαβάστε]