ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίθεση στη Μονή Πετράκη: «Μας ράντισε με καυστικό υγρό από φιάλη δύο λίτρων»

Σε σοβαρή κατάσταση οι τρεις. Εχουν τραυματισθεί επίσης ο αστυνομικός που συνέλαβε τον δράστη και δύο δικηγόροι.

Επίθεση στη Μονή Πετράκη: «Μας ράντισε με καυστικό υγρό από φιάλη δύο λίτρων»

Ενα πρωτοφανές περιστατικό εκτυλίχθηκε χθες στη Μονή Πετράκη, όταν ένας ιερομόναχος επιτέθηκε με καυστικό υγρό σε μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου τραυματίζοντας συνολικά δέκα άτομα. Ο δράστης παλαιότερα ανήκε στο δυναμικό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και τελευταία στη Μητρόπολη Βέροιας. Στα θύματα της επίθεσής του περιλαμβάνονται επτά μητροπολίτες.

Διαβάστε επίσης

Επίθεση στη Μονή Πετράκη: «Επιμένει ότι έπρεπε να πάρει εκδίκηση», δήλωσε ο δικηγόρος του ιερέα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΓΝΑ «Λαϊκό» διακομίστηκαν αρχικώς έξι Μητροπολίτες και ο Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων. Κατόπιν, τέσσερις εξ αυτών -οι Μητροπολίτες Κηφισιάς, Γουμένισσας, Κονίτσης και Κασσανδρείας– διακομίσθηκαν στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» για οφθαλμολογική παρακολούθηση. Την ίδια ώρα, στην Πλαστική Χειρουργική του ΚΑΤ έχουν διακομιστεί οι Μητροπολίτες Γλυφάδας και Ζακύνθου και ο Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων.

Η κατάσταση της υγείας τους δεν κρίνεται ανησυχητική και τέθηκαν σε ιατρική παρακολούθηση. Ο Μητροπολίτης Άρτας που μετέβη με ίδιον μέσο στο ΚΑΤ έχει λάβει εξιτήριο.

Μιλώντας στο Mega ο Μητροπολίτης Άρτας δήλωσε: «Τα μάτια μου είναι πολύ καλά, υπάρχουν βέβαια κάποια εγκαύματα στο δέρμα του προσώπου τα οποία όμως μου είπαν από το νοσοκομείο ότι δεν θεωρούνται ιδιαίτερα σοβαρά. Για τους υπόλοιπους δεν έχω εικόνα αλλά νομίζω ότι τουλάχιστον δεν κινδυνεύει η ζωή τους, παρόλο που ο δράστης ήταν αρκετά εύστοχος γιατί τους πέτυχε στο πρόσωπο κι αυτό έγινε με μια φιάλη και από απόσταση και θέλει πολλή εξάσκηση για να μπορέσεις να τους χτυπήσεις όλους στο πρόσωπο».

Μιλώντας για το πώς εκτυλίχθηκε το περιστατικό ανέφερε πως «ο ιερέας ήταν μέσα στην αίθουσα του Συνοδικού Δικαστηρίου και όταν του ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της δίκης, ότι δηλαδή δεν έγινε δεκτή η έφεσή του, έβγαλε τη φιάλη που είχε μέσα στην τσάντα του κι άρχισε να κάνει κινήσεις ημικυκλικές ρίχνοντας από εδώ και από εκεί. Η γυάλινη φιάλη ήταν αρκετά μεγάλη, τουλάχιστον δύο λίτρων. Η πρώτη μου σκέψη όταν έβγαλε τη φιάλη ήταν ότι ήθελε να μας προσβάλει και να μας ρίξει αγιασμό ότι θεωρούσε δηλαδή ότι η απόφαση που πήραμε δεν ήταν φωτισμένη. Δεν πήγε το μυαλό μου ότι θα μας ράντιζε με οξύ. Κατάλαβα ότι επρόκειτο για καυστικό υγρό από το τσούξιμο στα μάτια και επειδή πρόλαβα και είδα το ράσο του γραμματέα, το οποίο είχε πάρει χρώμα κόκκινο». 

Ο ιερομόναχος είχε σε πρώτο βαθμό καθαιρεθεί για υπόθεση ναρκωτικών και χθες το δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο επρόκειτο να επικυρώσει αυτήν την απόφαση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο ιερομόναχος κουβαλούσε πάνω του βιτριόλι, το έβγαλε από την τσέπη του και επιτέθηκε στα μέλη της σύνθεσης του Συνοδικού Δικαστηρίου τραυματίζοντας τους μητροπολίτες.

Πέραν των επτά μητροπολιτών τραυματίστηκαν ο αστυνομικός που συνέλαβε τον δράστη και ακόμη δύο δικηγόροι.

Ο 37χρονος δράστης οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, ενώ στο Λαϊκό νοσοκομείο μετέβησαν εκτάκτως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ο συλληφθείς ιερομόναχος φέρεται να δήλωσε στους αστυνομικούς ότι «τους επιτέθηκα γιατί με καθαίρεσαν», χαρακτηρίζοντας σκευωρία την υπόθεση ναρκωτικών εις βάρος του.

Με ανάρτησή της στο Twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για το πρωτοφανές περιστατικό σημειώνοντας: «Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Μακαριώτατο, ο οποίος με ενημέρωσε για την επίθεση που δέχθηκαν μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη. Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό και εύχομαι ταχεία ανάρρωση των θυμάτων». Επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον οποίο εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για την ειδεχθή επίθεση. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η πολιτεία θα παράσχει κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια για την ταχεία ανάρρωση των θυμάτων.