Πρωτότυπες εκθέσεις στη Λέσβο

Πρωτότυπες εκθέσεις στη Λέσβο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις εκθέσεις πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στη Λέσβο, οι δύο βρίσκονται στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής και η τρίτη είναι ψηφιακή, οι δύο είναι για την ποιήτρια της Αρχαιότητας, τη Σαπφώ, και η τρίτη για την Ελληνική Επανάσταση.

Η έκθεση «Προχώρα μέχρι να βρεις θάλασσα» της K-Gold Temporary Gallery σε επιμέλεια της Suzanna Petot φιλοξενείται σε ένα πολύ όμορφο ανακαινισμένο αρχοντικό στην Αγία Παρασκευή και προτείνει σύγχρονες εναλλακτικές αφηγήσεις γύρω από την κληρονομιά της Λέσβιας λυρικής ποιήτριας Σαπφούς μέσα από φωτογραφίες, βίντεο και περφόρμανς έξι γυναικών καλλιτεχνών. «Παρότι σώζονται μόνο ελάχιστα σπαράγματα στίχων της, είναι αξιοσημείωτη η συμβολή της στη Δυτική παράδοση με σημείο αναφοράς έννοιες όπως ο έρωτας, η ομορφιά, το μυστήριο και ο μύθος», λέει για τη Σαπφώ στην «Κ» ο Νικόλας Βαμβουκλής  από την γκαλερί. Οι έξι καλλιτέχνιδες διερευνούν αυτά τα θέματα, επισημαίνοντας πώς η οικειότητα, η φύση και η μαγεία μπορούν να ιδωθούν στην καθημερινή ζωή και τι αποκαλύπτουν αυτές οι στιγμές για την ατομική ή τη συλλογική ταυτότητα. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 27 Ιουνίου.

Για τη Σαπφώ όμως δημιούργησαν μια πρωτότυπη ψηφιακή έκθεση φοιτητές της κατεύθυνσης Μουσειολογίας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία» με το Εργαστήριο Μουσειολογίας Museolab του Πανεπιστημίου Αιγαίου (museologylab.ct.aegean.gr/sapho.php). «Η Σαπφώ με βασάνιζε από τότε που ήρθα στο νησί, θεωρούσα αυτονόητη μία έκθεση για τη Σαπφώ και δεν τη βρήκα πουθενά. Παρόλο που γνώρισα πολλές “Σαπφές”, σε πλοία, σε ταβέρνες, σε ταμπέλες στη Λέσβο, πουθενά δεν είδα έκθεση ή μουσείο», λέει στην «Κ» η επιβλέπουσα καθηγήτρια της έκθεσης, Νάσια Χουρμουζιάδη. Ο επισκέπτης της έκθεσης ξεκινάει την περιήγησή του από την ομώνυμη κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης για να συνεχίσει την αναζήτηση της Σαπφούς σε όλο τον κόσμο, μέσα στην ποίησή της, μέσα σε όλα αυτά που ειπώθηκαν για αυτή, μέσα στις επιστημονικές πηγές, «αλλά και στη φαντασία μας, τις προσδοκίες μας, τις σύγχρονες κοινωνικές μας ανάγκες».

Στην πρωτότυπη έκθεση Playmobil για την Επανάσταση του 1821 που φιλοξενείται στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή εντοπίσαμε τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο, όπου ξεναγήθηκε από τον υπεύθυνο της Υπηρεσίας Μουσείων του Ιδρύματος Ανδρέα Λαπούρτο.

Στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεργάζεται με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) και παρουσιάζει την έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα playmobil».

Σε αυτήν επιχειρείται μια πρωτότυπη προσέγγιση όσων διαδραματίστηκαν από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους: Μικρόσωμες πολύχρωμες φιγούρες «συνθέτουν» πεδία μαχών, αναπαριστούν ιστορικά γεγονότα, περιγράφουν σκηνές καθημερινότητας, απεικονίζουν σημαίνουσες μορφές του Αγώνα. Η έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινά και το Σαββατοκύριακο, πλην Τρίτης, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή