Διαδίκτυο: Eκβίαση και απάτη με ηλεκτρονική αλληλογραφία

Διαδίκτυο: Eκβίαση και απάτη με ηλεκτρονική αλληλογραφία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτή είναι η τελευταία σας προειδοποίηση. Το σύστημά σας έχει παραβιαστεί». Με αυτήν την επισήμανση ξεκινάει το παραπλανητικό email που λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα αρκετοί Ελληνες χρήστες του Διαδικτύου στους λογαριασμούς τους. Οι ανώνυμοι αποστολείς ισχυρίζονται στο μήνυμά τους ότι έχουν μολύνει τον υπολογιστή του παραλήπτη, έχουν αποκτήσει πρόσβαση στην κάμερά του και τον έχουν καταγράψει να παρακολουθεί πορνογραφικά βίντεο. Οι δήθεν απειλές τους δεν σταματούν εδώ. 

«Μπορώ να δω ολόκληρη τη λίστα των επαφών σας από το τηλέφωνό σας και όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορώ να στείλω αυτό το βίντεο σε ολόκληρη τη λίστα με τις επαφές σας στο τηλέφωνο, το email και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη στιγμή», γράφουν και ζητούν 1.000 ευρώ (με πληρωμή σε ψηφιακό νόμισμα bitcoin). Δίνουν μάλιστα και διορία 50 ωρών στα υποψήφια θύματά τους.

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πρόκειται για απόπειρα οικονομικής εξαπάτησης χρηστών του Διαδικτύου, η οποία είναι διεθνώς γνωστή ως «sextortionscam» (απάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης). Σκοπός των δραστών είναι να εκφοβίσουν τα θύματά τους, να τα πείσουν ότι όντως μπορούν να τα εκθέσουν και να αποσπάσουν έπειτα χρήματα. Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτείνουν στους παραλήπτες αυτών των παραπλανητικών μηνυμάτων να μην ανταποκρίνονται ποτέ σε αυτά. Να μην επικοινωνούν ποτέ και για κανέναν λόγο με τους κυβερνοεκβιαστές και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς που παρατίθενται. Ακόμη δεν πρέπει να ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία από άγνωστους αποστολείς, καθώς μπορεί αυτά να είναι μολυσμένα με κάποιο κακόβουλο λογισμικό, μέσου του οποίου οι χάκερ θα παραβιάσουν τα συστήματά τους. 

Ακόμα μία σύσταση προς τους παραλήπτες είναι να αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) λογαριασμού που θεωρούν ότι είναι πλέον ευάλωτος και να αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας των υπολογιστών τους.

Ενα πανομοιότυπο μήνυμα με αυτό που λαμβάνουν Ελληνες χρήστες τις τελευταίες ημέρες έχει σταλεί γραμμένο στα αγγλικά και σε άλλα email ανά τον κόσμο. Οι δράστες των πρόσφατων κυβερνοεκβιασμών μπορεί να κρύβονται οπουδήποτε. Το 2018 διαπιστώθηκε στις ΗΠΑ ότι πέντε κατάδικοι σε φυλακή της Νότιας Καρολίνας είχαν στήσει μια παρόμοια απάτη, χρησιμοποιώντας κινητά τηλέφωνα τα οποία είχαν προμηθευτεί παρανόμως. Μάλιστα είχαν καταφέρει να αποσπάσουν πάνω από 500.000 δολάρια από τα θύματά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή