Σχινιάς: Νέες καταγγελίες για την αποψίλωση

Σχινιάς: Νέες καταγγελίες για την αποψίλωση

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η καταστροφική επέμβαση συνεργείου στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Σχινιά, στο πλαίσιο εργασιών αντιπυρικής προστασίας. Οπως καταγγέλλει ο φορέας διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής, από προχθές τα συνεργεία «καθαρίζουν» όλη τη χαμηλή βλάστηση από τον δρόμο προς τη θάλασσα, κόβοντας από αγριόχορτα… μέχρι είδη προστατευόμενα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο φορέας κατέθεσε προχθές νέες καταγγελίες στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών και στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, όμως δεν είναι σε θέση να σταματήσει αυτήν την πρωτοφανή επέμβαση.

Την προηγούμενη Δευτέρα, συνεργείο ιδιώτη εισήλθε κατ’ εντολήν της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην καρδιά του εθνικού πάρκου (στην αριστερή πλευρά του δρόμου που το διασχίζει) και ξεκίνησε με βαριά μηχανήματα εργασίες αποψίλωσης δίπλα στον δρόμο, για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης. Μόνο που το συνεργείο δεν ακολούθησε τις οδηγίες που έχει δώσει προ μηνός ο φορέας διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής, αλλά έκοψε όλη τη χαμηλή βλάστηση ανεξαιρέτως (μέσα σε αυτή και νεαρά δενδρύλλια κουκουναριάς, που είναι είδος προτεραιότητας), ενώ κλάδεψε όλα τα δέντρα σε ύψος έως 3 μέτρων από το έδαφος. Οπως ήταν επόμενο, η έκταση το Σαββατοκύριακο… μετετράπη σε πάρκινγκ. 

Μετά τις διαμαρτυρίες του φορέα και περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι εργασίες συνεχίστηκαν σε άλλα σημεία, μέχρι προχθές, οπότε και επανήλθαν από την πλευρά της θάλασσας, δηλαδή μέσα στον οικότοπο προτεραιότητας. 

«Ανυπολόγιστη ζημιά»

Εβαλαν «καταστροφέα», ένα μηχάνημα που καθαρίζει τα πάντα μέχρι το έδαφος, και ξύρισαν το έδαφος σε απόσταση 50 μέτρων προς τη θάλασσα και έκοψαν τα κλαδιά από τις κουκουναριές σε ύψος έως 3 μέτρων. Αυτό που διαφυλάττουμε τόσα χρόνια ως κόρην οφθαλμού, δηλαδή η φυσική αναγέννηση του δάσους, καταστρέφεται», λέει ο πρόεδρος του φορέα του εθνικού πάρκου, Γιώργος Λυριντζής. «Ο δασάρχης τους ζήτησε να σταματήσουν, αλλά αρνήθηκαν, καλέσαμε την Αστυνομία και δεν ήρθε. Τελικώς υποβάλαμε νέα καταγγελία στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος αλλά και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών. Η ζημιά που προκαλείται σε έναν οικότοπο προτεραιότητας είναι ανυπολόγιστη». 

«Αδιανόητο»

Διαμαρτυρίες υπήρξαν και από περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η WWF και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. «Είναι αδιανόητο, εν έτει 2021, να αντιμετωπίζονται τα εθνικά πάρκα της χώρας με τέτοια αυθαιρεσία. 

Οι επεμβάσεις εντός της αντιπυρικής περιόδου χωρίς τη συναίνεση των φορέων που είναι αρμόδιοι για την περιβαλλοντική προστασία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, και καθ’ υπέρβαση της σχετικής νομοθεσίας, δεν εξυπηρετούν ούτε την αντιπυρική προστασία ούτε τη διαχείριση και διαφύλαξη περιοχών εξέχουσας οικολογικής σημασίας», λέει η Ρούλα Τρίγκου, συντονίστρια επικοινωνίας της Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Η «Κ» επικοινώνησε με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά, για να καταγράψει την άποψή του για τα τεκταινόμενα, ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή