«Η προπονήτριά μας, η κυρία Λία, εμπνέει σεβασμό»

«Η προπονήτριά μας, η κυρία Λία, εμπνέει σεβασμό»

Η πρώτη γυναίκα head coach σε ομάδα μπάσκετ ανδρών εθνικής κατηγορίας και στελέχη της Δάφνης μιλούν στην «Κ».

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βασιλεία Γκουζίνη (και η ομάδα μπάσκετ ανδρών της Δάφνης) έγραψε ιστορία αυτόν τον μήνα όταν έγινε η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα στην οποία ανατέθηκε η θέση πρώτης προπονήτριας σε ανδρική ομάδα μπάσκετ εθνικής κατηγορίας. «Για μένα είναι κάτι φυσιολογικό», λέει στην «Κ» η κ. Γκουζίνη σχετικά με την ανάθεση στην ομάδα μπάσκετ ανδρών της Δάφνης, η οποία αγωνίζεται στην Γ’ Εθνική. 

«Οταν είναι κάποιος άξιος, δεν έχει σημασία το φύλο», αναφέρει στην «Κ» ο Κώστας Τζιβελέκας, πρόεδρος της ομάδας της Δάφνης, ο οποίος τονίζει πως δεν δυσκολεύτηκε να πάρει αυτή την απόφαση. «Ακολουθούσαμε χρόνια τη δουλειά της και ό,τι έχει κάνει, και πιστέψαμε ότι ήρθε η ώρα να της δώσουμε την ευκαιρία, δεν υπήρχε κανένα θέμα γιατί μείναμε μόνο στις ικανότητές της και αυτό ήταν το βασικότερο κριτήριο», επισημαίνει. 

Η κ. Γκουζίνη έχει μακρά καριέρα στο μπάσκετ, έχοντας συμμετάσχει ως παίκτρια σε πάνω από 60 αγώνες της Εθνικής Ελλάδος Γυναικών, ενώ είχε κατακτήσει πρωταθλήματα με την ομάδα Δ.Α.Σ. Ανω Λιοσίων, με την οποία το 2001 πήρε και το Κύπελλο Ελλάδας, και τον Αθηναϊκό Α.Σ. Η προπονητική της καριέρα ξεκίνησε αμέσως μετά την αποχώρησή της από τα παρκέ, και απέκτησε εμπειρία τόσο ως βοηθός προπονητή σε ανδρικές ομάδες, όσο και ως πρώτη προπονήτρια σε γυναικείες, ενώ ήταν πάλι πρώτη προπονήτρια σε ανδρική ομάδα με τη διαφορά ότι δεν ανήκε σε εθνική κατηγορία. 
«Είμαι στον ανδρικό χώρο πάρα πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να μη μου φαίνεται περίεργο, για την κοινωνία μας όμως είναι κάτι πρωτοποριακό, κάτι καινούργιο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει – καλό είναι οι γυναίκες να μπαίνουν στον ανδρικό χώρο γιατί το αξίζουμε, από εκεί και πέρα για εμένα προσωπικά είναι μία πρόκληση», αναφέρει η ίδια, συμπληρώνοντας πως θέλει να καθιερωθεί ως πρώτη προπονήτρια. 

Από την προπονήτρια και τον πρόεδρο της ομάδας μέχρι τον αρχηγό της, η ομάδα της Δάφνης δίνει το παράδειγμα σχετικά με την έννοια της ισότητας φύλου, και την πρακτική εφαρμογή της. Ο κ. Τζιβελέκας λέει πως οι εποχές έχουν «ωριμάσει πια» και πρέπει οι γυναίκες να αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις και στις ομάδες ανδρών. «Είναι προπονητής, ανεξαρτήτως φύλου», δηλώνει ο αρχηγός Γιώργος Κερασοβίτης. «Οπως έχουν εισβάλει άνδρες στο γυναικείο μπάσκετ και είναι προπονητές, έτσι και οι γυναίκες», συμπληρώνει. Ο ίδιος σημειώνει πως, ενώ είναι κάτι καινούργιο και για τους παίκτες, στην πραγματικότητα δεν έχει καμία διαφορά. «Οπως συμπεριφέρεσαι με έναν άνδρα προπονητή, έτσι συμπεριφέρεσαι και με την κυρία Λία», αναφέρει στην «Κ», με μία μόνη διαφορά: «Μπορεί να μην κάνουμε κάποια έκρηξη όπως με άνδρα προπονητή», λέει, τονίζοντας όμως πως η κ. Γκουζίνη θέλει να νιώσουν άνετα, να το αποβάλουν αυτό.

Σύμφωνα με την κ. Γκουζίνη, πέραν του ότι οι άνδρες παίκτες διαφέρουν από τις γυναίκες σε ταχύτητα και δύναμη, για εκείνη ως προπονήτρια δεν υπάρχει καμία διαφορά. «Τα ίδια ρίσκα που θα πάρεις σε έναν πάγκο γυναικείο, θα τα πάρεις και στον ανδρικό», δηλώνει. Ο στόχος, τόσο ο δικός της, όσο και της υπόλοιπης ομάδας και του προέδρου της, είναι η καλή πορεία της Δάφνης. «Θέλω να πετύχω και να αποδείξω στους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν και μου έδωσαν τα ηνία της δουλειάς, ότι το άξιζα αυτό», λέει η ίδια στην «Κ». 

Ο κ. Τζιβελέκας πιστεύει πως η ομάδα θα τα πάει πολύ καλά – «υπάρχει θετική ενέργεια», αναφέρει. Σχετικά με το αν η απόφαση παραξένεψε κάποιους από τους παίκτες, ο ίδιος σημειώνει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα – «όλα τα παιδιά την έχουν αποδεχτεί γιατί ο σεβασμός κερδίζεται μέσα από τις γνώσεις και τη δουλειά». Ο ίδιος, έπειτα από 30 χρόνια στον χώρο του μπάσκετ, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η απόφαση που πήρε είναι σωστή. «Νιώθω περηφάνια», σημειώνει, «που το ιστορικό μας σωματείο προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση». Η κ. Γκουζίνη δεν νιώθει περήφανη – τουλάχιστον όχι ακόμα. «Πρώτα πρέπει να έρθει η καταξίωση μέσα από τους αγώνες», λέει η ίδια, «και μετά να νιώσεις πραγματικά περήφανη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή