Μετάλλαξη Δέλτα: Τι ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς – Προειδοποίηση στους ανεμβολίαστους

Μετάλλαξη Δέλτα: Τι ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς – Προειδοποίηση στους ανεμβολίαστους

«Οι εμβολιασμένοι δεν έχουν τελειώσει, υπάρχουν κάποιοι που και με το νέο ιό θα έχουν ελαφριά νόσηση, κι άλλοι που θα διασωληνωθούν»

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία εκφράζουν οι ειδικοί σε ό,τι αφορά τη νέα πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανοσοποίησης μέσω των εμβολίων καθώς και την ανάγκη να συνεχιστεί η τήρηση των βασικών μέτρων προστασίας από τους πολίτες.

Ειδικότερα, ο γιατρός και ερευνητής κ. Γιώργος Παυλάκης ανέφερε ότι πρόκειται για έναν νέο ιό με διαφορετικές ιδιότητες και ως προς τα συμπτώματα αλλά κυρίως ως προς τη μεταδοτικότητα.

«Καλύτερα να τρομάξουμε παρά να την πάθουμε σαν αγράμματοι», ανέφερε.

⇒ Διαβάστε επίσης: Η μετάλλαξη «Δέλτα» απειλεί το άνοιγμα της Ευρώπης

«Βγάζει περισσότερο ιικό φορτίο, πολλαπλασιάζεται πολύ πιο γρήγορα και ψηλά στο ανθρώπινο σώμα, προκαλεί χειρότερη ασθένεια και επεκτείνεται στα παιδιά», σημείωσε, μιλώντας στο Mega, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο όπου έχει επικρατήσει το εν λόγω στέλεχος.

«Ο ιός Δέλτα έχει καταφέρει να αποφεύγει ορισμένα από τα αντισώματα που ο οργανισμός έχει βγάλει από τα εμβόλια ή προηγούμενη νόσηση. Υπάρχει και το Δέλτα + που αποφεύγει περισσότερα αντισώματα των εμβολίων», τόνισε.

«Οι εμβολιασμένοι δεν έχουν τελειώσει. Υπάρχουν κάποιοι που και με το νέο ιό θα έχουν ελαφριά νόσηση, κι άλλοι που θα διασωληνωθούν. Στην Αγγλία υπάρχουν αρκετοί θάνατοι εμβολιασμένων που πέθαναν από τη μετάλλαξη Δέλτα. Το πρόβλημα με τον κορωνοϊό είναι ότι βγαίνουν νέα στελέχη. Και στην γρίπη το έχουμε δει. Κάνουμε κάθε χρόνο νέο εμβόλιο. Το ίδιο θα συμβεί και με τον κορωνοϊό», πρόσθεσε.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Προνόμια σε εμβολιασμένους: Οι επιλογές που εξετάζονται – Σύσκεψη στο Μαξίμου

«Δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα τα πάνε καλά με τη μετάλλαξη Δέλτα όλοι όσοι έχουν εμβολιαστεί. Είναι πρόωρο το σήμα που δόθηκε να πετάξουμε τη μάσκα. Ο κόσμος παίρνει το σήμα ότι τελειώσαμε. Δεν τελειώσαμε. Με το Δέλτα μπορεί να βρεθούμε σε νέο επιδημικό κύμα. Πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και να επιβραδυνθεί ο ιός με τα μέτρα προστασίας. Είναι και τα δύο το ίδιο σημαντικά», σημείωσε.

«Το Δέλτα είναι στην Ελλάδα και επεκτείνεται. Τις επόμενες ημέρες όσοι λένε να περιμένουμε και να δούμε θα εκπλαγούν», τόνισε.

«Υπάρχει 10% πιθανότητα να κινδυνεύσει κάποιος που έχει εμβολιαστεί. Θα ξεφύγουμε όταν καταλάβουμε ότι πρέπει να καταπιέσουμε τον ιό σε επίπεδα “0”. Τώρα πρέπει να χτυπήσουμε τον ιό στο κεφάλι. Τον Σεπτέμβρη ίσως και το καλοκαίρι ο νέος ιός μπορεί να μας οδηγήσει σε νέα μέτρα. Ένας νέος ιός τόσο επιθετικός όπως αυτός μπορεί να κάνει κύμα και το καλοκαίρι», υπογράμμισε.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Άρση μέτρων: Τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας – Τα νέα βήματα ελευθερίας

Παράλληλα, σε νέα ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), τονίζει ότι «είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος της διασποράς της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού και γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η επιδημιολογική επιτήρηση. Ακόμα πιο μεγάλη σημασία, όμως, έχει ο ρυθμός των εμβολιασμών, γιατί η διασπορά θα είναι κυρίως στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, κ. Ματίνα Παγώνη παρότρυνε τους πολίτες να εμβολιαστούν πριν τις διακοπές τους.

Ειδικότερα, επισήμανε πως τα ποσοστά εμβολιασμένων είναι ακόμη χαμηλά αλλά εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι, καθώς η κατάσταση δυσκολεύει εξαιτίας της μετάλλαξης, ο κόσμος θα σπεύσει να εμβολιαστεί.

«Δεν πρέπει να κάνουμε βήματα πίσω», είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σημείωσε επίσης πως λαμβάνοντας υπόψη ότι πλέον στην χώρα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα, οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Εξήγησε παράλληλα ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά για τους εμβολιασμένους καθώς ακόμη κι αν νοσήσουν δεν πρόκειται χρειαστούν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

«Ένας εμβολιασμένος πρέπει να κατανοήσει ότι δεν θα μπει ποτέ σε ΜΕΘ» τόνισε υπογραμμίζοντας πως πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι  η μετάλλαξη Δέλτα, όπως έχει παρατηρηθεί από κρούσματά της στο εξωτερικό, χτυπά κυρίως ηλικίες κάτω των 40.

«Οι νέοι μας λοιπόν θα εμβολιαστούν πριν φύγουν για τις διακοπές τους» κατέληξε η κα Παγώνη επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση δεν έχει πρόθεση να πανικοβάλλει τους πολίτες με τα λεγόμενα της.

Για την ανησυχία που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα, έκανε λόγο και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, αναφέροντας ότι αυτό που βιώνουμε μοιάζει με νέα πανδημία.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι αυτή τη φορά υπάρχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είναι τα εμβόλια κατά της Covid.

Επιπλέον, τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί με συνέπεια η τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Αναφορικά με την κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια κατά της μετάλλαξης Δέλτα, η κ. Λινού δήλωσε ότι το σκεύασμα της AstraZeneca προσφέρει σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις προστασία άνω του 65%, ενώ πάνω από 80% είναι η κάλυψη για όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις των Pfizer και Moderna. Επίσης μεγάλη κάλυψη προσφέρει και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, περίπου το 15% θα νοσήσει με ελαφρά συμπτώματα από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όμως φαίνεται να στέλνει με μεγαλύτερη συχνότητα τους ανεμβολίαστους σε νοσοκομεία.

Η κυρία Λινού, χτύπησε «καμπανάκι» για τον προσεχή Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάζετε για μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κάποια μέτρα για τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τέλος, η κυρία Λινού είπε ότι η απόφαση για να βγάλουμε τις μάσκες είναι σωστή, αλλά είναι πολύ πιθανό το μέτρο να χρειαστεί ξανά στο άμεσο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή