ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κτηματολόγιο: Ξεκινάει η ανάρτηση σε Κόρινθο, Λουτράκι και Αγρίνιο

Κτηματολόγιο: Ξεκινάει η ανάρτηση σε Κόρινθο, Λουτράκι και Αγρίνιο

Ξεκινάει η ανάρτηση του κτηματολογίου στους Δήμους Κορινθίων, Λουτρακίου και Αγρινίου. Παράλληλα, το Ελληνικό Κτηματολόγιο ανακοίνωσε την έναρξη της προανάρτησης στις υπό κτηματογράφηση περιοχές των Δωδεκανήσων, αλλά και των περιφερειακών ενοτήτων Καστοριάς και Φλώρινας. Και στις δύο περιπτώσεις οι πολίτες που έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές θα πρέπει να ελέγξουν την ακρίβεια των εγγραφών στο κτηματολόγιο, διαδικασία που πραγματοποιείται ηλεκτρονικά.

Οι περιοχές στις οποίες θα αναρτηθούν τα στοιχεία του κτηματολογίου είναι οι (καλλικρατικοί) Δήμοι Κορινθίων και Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων στην Κορινθία και Αγρινίου στην Αιτωλοακαρνανία. Η διαδικασία θα διαρκέσει δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για όσους κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό και πραγματοποιείται πλήρως ψηφιακά. Ειδικά όμως για τη διόρθωση πρόδηλου σφάλματος ή την εκπρόθεσμη δήλωση ιδιοκτησίας, η προθεσμία είναι μεγαλύτερη: μέχρι 19 Ιανουαρίου για την Κορινθία και 4 Απριλίου 2022 για την Αιτωλοακαρνανία. 

Οσον αφορά τις προαναρτήσεις (στάδιο πριν από την ανάρτηση), ξεκινούν στις περιφερειακές ενότητες Ρόδου, Κω, Καλύμνου, Καρπάθου στα Δωδεκάνησα και Καστοριάς και Φλώρινας στη Δυτική Μακεδονία. Η προανάρτηση έχει διάρκεια 45 ημέρες και δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να διορθώσουν εύκολα και δωρεάν τυχόν λάθη στις εγγραφές του κτηματολογίου. Να σημειωθεί ότι κατά την προανάρτηση μπορούν να δηλωθούν και ιδιοκτησίες που δεν είχαν δηλωθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας.

Ελεγχοι και διορθώσεις

Και στις δύο περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gov.gr, μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δουν και να ελέγξουν την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (κτηματολογικός πίνακας) και τα όρια των γεωτεμαχίων τους (κτηματολογικό διάγραμμα). 

Να σημειωθεί, τέλος, ότι αύριο ξεκινά η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου. Θα ακολουθήσουν οι Κυκλάδες στις αρχές Ιουλίου.