Στους έξι μήνες η ισχύς της βεβαίωσης νόσησης

Στους έξι μήνες η ισχύς της βεβαίωσης νόσησης

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλάζει στις λεπτομέρειές της μία από τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα και των ταξιδιών προς νησιωτικούς προορισμούς. Ειδικότερα, για τους ταξιδιώτες προς την Ελλάδα και εκείνους που επιθυμούν να μετακινηθούν από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς, οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν χρήση του πιστοποιητικού (βεβαίωση) νόσησης που εκδίδεται τριάντα ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο νόσησης από COVID-19, αυτό θα διαρκεί έως και 180 ημέρες, δηλαδή 6 μήνες έναντι 9 μηνών που προβλεπόταν μέχρι τώρα.  

Στο μεταξύ, παρατείνονται έως τις 3 Ιουλίου οι αεροπορικές οδηγίες εξωτερικού που προβλέπουν την απαγόρευση εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ισχύουσες NOTAM (αεροπορικές οδηγίες) της ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας), η απαγόρευση ισχύει για τους κατοίκους τρίτων χωρών αλλά όχι τους προερχόμενους από την Ε.Ε. ή της Συμφωνίας Σένγκεν.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται, επιτρέπεται δηλαδή η είσοδός τους στη χώρα, οι μόνιμοι κάτοικοι: Αυστραλίας, Βόρειας Μακεδονίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Ισραήλ, Καναδά, Λευκορωσίας, Μπαχρέιν, Νέας Ζηλανδίας, Νότιας Κορέας, Κατάρ, Κίνας, Κουβέιτ, Ουκρανίας, Ρουάντα, Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας, Σερβίας, Σιγκαπούρης, Ταϊλάνδης, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου, Αλβανίας, Ιαπωνίας και Λιβάνου. Ολοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, εξακολουθούν να υποχρεούνται να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), έως την προηγούμενη ημέρα πριν από την άφιξή τους στη χώρα.

Η είσοδος στη χώρα επιτρέπεται με πιστοποιητικό εμβολίου ή αρνητικό test PCR ή rapid test ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό για όλους τους ταξιδιώτες από 12 ετών και άνω, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

• Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.

• Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR) για κορωνοϊό COVID-19 εντός των τελευταίων 72 ωρών (48 ώρες πριν από την άφιξη στη χώρα με rapid test).

• Εναλλακτικά, πρέπει να φέρουν βεβαίωση νόσησης ισχύος 2 έως 6 μηνών από την ημερομηνία νόσησης.

• Επίσης, οι ταξιδιώτες πτήσεων από το εξωτερικό δύνανται να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19.

Τέλος, παρατείνονται έως την 5η Ιουλίου οι αντίστοιχες οδηγίες για τους επιβάτες πτήσεων εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή