Νέοι περιορισμοί από κράτη-μέλη λόγω της μετάλλαξης «Δ»

Νέοι περιορισμοί από κράτη-μέλη λόγω της μετάλλαξης «Δ»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Βαριά πέφτει η σκιά της μετάλλαξης «Δ» επί της ευρωπαϊκής τουριστικής περιόδου. Παραμονές της έναρξης ισχύος του κανονισμού για το Ενωσιακό Πιστοποιητικό COVID (1.7), τίθεται εν αμφιβόλω η ελεύθερη μετακίνηση εντός της ζώνης Σένγκεν, ενώ τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. επιβάλλουν νέους περιορισμούς απέναντι σε τρίτες χώρες όπου το νέο στέλεχος καλπάζει.

Την Παρασκευή η Γερμανία αποφάσισε την απαγόρευση εισόδου Πορτογάλων πολιτών στη χώρα (για μη ζωτικούς λόγους), ενώ οι Γερμανοί που θα επιστρέφουν από την Πορτογαλία, εμβολιασμένοι και μη, θα πρέπει ξεκινώντας από σήμερα να υποβάλλονται σε δύο εβδομάδες καραντίνα. Ο λόγος είναι η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Δ» στην ιβηρική χώρα. Το Βερολίνο έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης αντίστοιχων μέτρων αν υπάρξει εξίσου ευρεία διασπορά του νέου στελέχους σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Η Πορτογαλία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι από χθες έως τις 11 Ιουλίου, Βρετανοί τουρίστες που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι θα υποβάλλονται σε καραντίνα δύο εβδομάδων.

Το Βερολίνο

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, το Βερολίνο επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη γενικότερη απαγόρευση εισόδου Βρετανών τουριστών στην Ε.Ε., δεδομένης της πλήρους επικράτησης του στελέχους «Δ» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η γερμανική πλευρά επιμένει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρότασή της σε αυτήν την κατεύθυνση – αν και η Αγκελα Μέρκελ έχει καταστήσει σαφές στους ομολόγους της ότι θα έβλεπε θετικά τον συντονισμό στο μέτωπο αυτό.

Το θέμα –τόσο σχετικά με τρίτες χώρες όσο και σχετικά με τις μετακινήσεις εντός της ζώνης Σένγκεν– συζητήθηκε χθες σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κρίσεων της Ε.Ε. (IPCR). Η συζήτηση επικεντρώθηκε στους όρους βάσει των οποίων μπορούν να επιβληθούν επιπρόσθετοι περιορισμοί σε άλλα κράτη-μέλη εντός της Ενωσης, χωρίς να υπάρξει σύγκλιση επί συγκεκριμένων κριτηρίων. 

Το «φρένο»

Το «φρένο εκτάκτου ανάγκης», που αναστέλλει τις μη ζωτικές μετακινήσεις απέναντι σε άλλα κράτη-μέλη αλλά και σε τρίτες χώρες, είναι εθνική αρμοδιότητα. Απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο –που δεν βρίσκεται στη «λευκή λίστα» τρίτων χωρών της Ε.Ε. εξαιτίας της μετάλλαξης «Δ»– έχουν ήδη επιστρατευθεί, πλην της Γερμανίας, η Γαλλία και το Βέλγιο.  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ενήμερη για τις προθέσεις της Γερμανίας τόσο απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Πορτογαλία. Ο Ανταλμπέρ Γιανζ, αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπενθύμισε στην τακτική ενημέρωση χθες ότι η σύσταση του Συμβουλίου για τις τρίτες χώρες είναι να επιτρέπονται οι μη ζωτικές μετακινήσεις για πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. «Είναι κάτι που το Συμβούλιο παρακολουθεί συνεχώς και επανεξετάζει κάθε δύο εβδομάδες», ανέφερε. «Η Κομισιόν αναμένει από τα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν πλήρως αυτή τη σύσταση». Ο εκπρόσωπος της επιτροπής επιβεβαίωσε επίσης ότι η σύσταση (σε σχέση με τρίτες χώρες) προβλέπει την αποδοχή αποκλειστικά και μόνο εμβολίων που έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ ή για χρήση εκτάκτου ανάγκης από τον ΠΟΥ. Σημειώνεται πάντως ότι οι συστάσεις δεν έχουν νομική ισχύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή