Αναθεώρηση των ποσοστών εμβολιασμού

Αναθεώρηση των ποσοστών εμβολιασμού

Επιβάλλεται 80% για επίτευξη τείχους ανοσίας κατά της μετάλλαξης «Δέλτα»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα μεταδοτική η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού, επιβάλλει αναθεώρηση των ποσοστών εμβολιασμών ώστε να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας από το 60%- 65% στο 80% του γενικού πληθυσμού, σημείωσε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Τόσο η κ. Θεοδωρίδου όσο και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, εμφανίσθηκαν αισιόδοξοι κατά τη διάρκεια της σχετικής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί έως το τέλος καλοκαιριού ή τον Σεπτέμβριο, εφόσον οι πολίτες ανταποκριθούν στο κάλεσμα της πολιτείας να εμβολιαστούν. 

Μάλιστα, οι δύο ομιλητές κάλεσαν όσους έχουν κάνει μόνο μία δόση του εμβολίου να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους, καθώς η ανοσία τους, με βάση τα στοιχεία της νέας μετάλλαξης, δεν ξεπερνάει το 30%. Απηύθυναν επίσης μήνυμα προς τους εμβολιασμένους να ενημερώσουν τους κοντινούς τους ανθρώπους για την αξία του εμβολιασμού και να τους παροτρύνουν να εμβολιασθούν προκειμένου να προφυλάξουν τον εαυτό τους και τους οικείους τους.  

«Χωρίς να παραγνωρίζεται ούτε λεπτό ότι η επιδημία είναι μαζί μας, είχαμε μπει σε ένα κλίμα αισιοδοξίας, αλλά φαίνεται ότι ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει και εμείς να επιταχύνουμε το βήμα μας», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου συμπληρώνοντας ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» αναβαθμίστηκε από μετάλλαξη προς παρακολούθηση σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας. Εχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες και στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 29 στελέχη της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 90% των νέων λοιμώξεων στο τέλος του καλοκαιριού θα είναι η παραλλαγή «Δέλτα». «Χαρακτηριστικό του ιού είναι η υψηλή μεταδοτικότητα, κατά 50%-70% μεγαλύτερη από το βρετανικό στέλεχος, το οποίο ήδη ήταν 50% πιο μεταδοτικό από το στέλεχος της Γουχάν», σημείωσε η πρόεδρος της επιτροπής. 

Το Ισραήλ είχε μεν επιτύχει τείχος ανοσίας με ποσοστό εμβολιασμών 60%, ωστόσο έχουν εμφανιστεί πολλά περιστατικά της μετάλλαξης «Δέλτα», κυρίως σε ανεμβολίαστους ενηλίκους. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι το 60% ως ποσοστό εμβολιασμών δεν είναι επαρκές για αυτή τη μετάλλαξη και θα πρέπει να φθάσουμε το 80%, σημείωσαν οι επιστήμονες. Αντίθετα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το ποσοστό εμβολιασμών είναι υψηλότερο, δεν αυξήθηκαν τα περιστατικά βαριάς νόσησης. 

«Αυτό είναι μια ακόμα απόδειξη ότι τα εμβόλια προστατεύουν», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου. Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, το εμβόλιο της Pfizer παρέχει προστασία σε ποσοστό 96% και το Astra Zeneca 92%, οπότε απαιτείται εντατικοποίηση των εμβολιασμών και με τις δύο δόσεις. Οπως σημείωσε, «το 99% των θανάτων λόγω λοίμωξης από κορωνοϊό στις ΗΠΑ αφορά ανεμβολίαστους» και συμπλήρωσε ότι «οι ιοί πολεμούν με τις μεταλλάξεις και ο άνθρωπος με την επιστήμη. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην επιστήμη». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έως χθες είχαν εμβολιασθεί 3.650.000 άτομα και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 41%, και 4.750.000 με μία δόση, ποσοστό 45%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή