Λ. Μενδώνη: Χαρά και συγκίνηση για την ανάκτηση του πίνακα του Πικάσο (εικόνες)

Λ. Μενδώνη: Χαρά και συγκίνηση για την ανάκτηση του πίνακα του Πικάσο (εικόνες)

Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τους πίνακες που είχαν κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη παραχώρησαν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας 49χρονος άνδρας είναι ο δράστης της κινηματογραφικής ληστείας στην Εθνική Πινακοθήκη πριν από εννέα χρόνια, στη διάρκεια της οποίας είχαν αφαιρεθεί δύο πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν, όπως ανέφεραν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. 

Ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο «Γυναικείο κεφάλι» και ο «Ανεμόμυλος Στάμμερ» του Πιετ Μοντριάν είχαν κλαπεί στις 9/1/12 και εντοπίστηκαν σε μια κρύπτη στην περιοχή της Κερατέας από άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Λ. Μενδώνη: Χαρά και συγκίνηση για την ανάκτηση του πίνακα του Πικάσο (εικόνες)-1

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα χαράς και συγκίνησης» είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία δήλωσε μεταξύ άλλων: «Γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821. Ο πίνακας του Πικάσο φέρει ιδιαίτερη βαρύτητα και αξία για τον ελληνικό λαό καθώς ο Πικάσο το αφιέρωσε στον αγώνα του ελληνικού λαού εναντίον του φασιστικού άξονα και φέρει την ιδιόχειρη υπογραφή του ζωγράφου. Γι’ αυτό και άλλωστε ο πίνακας είναι αδύνατο να πωληθεί αλλά και να εκτεθεί καθώς είναι απολύτως ταυτοποιημένος ως προϊόν κλοπής από την Εθνική Πινακοθήκη.

Η Εθνική Πινακοθήκη έκλεισε για ανακαίνιση το 2012 λίγο μετά την κλοπή. Άνοιξε τον Μάρτιο του 2021 για λίγες μέρες, προκειμένου να τιμήσει τον αγώνα ανεξαρτησίας και αυτοδιάθεσης του ελληνικού λαού. Ο συσχετισμός είναι προφανής» είπε η κ. Μενδώνη, εκφράζοντας ευχαριστίες στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τους συνεργάτες του για την αδιάλειπτη έρευνα και την ανάκτηση των έργων.

Λ. Μενδώνη: Χαρά και συγκίνηση για την ανάκτηση του πίνακα του Πικάσο (εικόνες)-2

Τα δύο έργα τέχνης είχαν κλαπεί πριν από εννέα χρόνια από την Εθνική Πινακοθήκη, στη λεγόμενη και ως «ληστεία του αιώνα» για τα ελληνικά δεδομένα.

Το «Γυναικείο Κεφάλι» φιλοτεχνήθηκε από τον Πάμπλο Πικάσο το 1939 και είναι πορτρέτο της συντρόφου του, Ντόρα Μάαρ. Το 1949 ο Πικάσο πρόσφερε το συγκεκριμένο έργο στον ελληνικό λαό για τη συμβολή του στην αντίσταση κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής.

Λ. Μενδώνη: Χαρά και συγκίνηση για την ανάκτηση του πίνακα του Πικάσο (εικόνες)-3

Στο πίσω μέρος του πίνακα υπάρχει χειρόγραφη αφιέρωση του Ισπανού ζωγράφου, που αναφέρει: «Pour le Peuple Grec, Hommage de Picasso» (Για τον ελληνικό λαό, Φόρος Τιμής από τον Πικάσο).

Λ. Μενδώνη: Χαρά και συγκίνηση για την ανάκτηση του πίνακα του Πικάσο (εικόνες)-4

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, τα έργα τα είχε κρύψει σε μια ρεματιά της Κερατέας ένας 49χρονος Ελληνας, που διαμένει στο Πόρτο Ράφτη και φέρεται να είναι ένας εκ των δραστών της κλοπής. Ο 49χρονος, ο οποίος παλαιότερα είχε κατηγορηθεί για κλοπή, έχει προσαχθεί και κρατείται στη ΓΑΔΑ. Ο ίδιος υπέδειξε στην αστυνομία το σημείο όπου είχε κρύψει τα έργα.

Οι δράστες είχαν αφαιρέσει και ένα σχέδιο των αρχών του 17ου αιώνα που αποδίδεται στον Ιταλό Γουλιέλμο Κάτσια, γνωστού και ως Moncalvo. Το έργο είχε τίτλο «Ο Αγιος Diego de Alcala σε έκσταση με την Αγία Τριάδα και σύμβολα του πάθους», το οποίο όμως εντοπίστηκε κατεστραμμένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή