Σύσταση του ΠΟΥ για χρήση μάσκας και από εμβολιασμένους

Σύσταση του ΠΟΥ για χρήση μάσκας και από εμβολιασμένους

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για χρήση μάσκας και τήρηση των μέτρων ασφαλείας έναντι της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού προκαλεί πρόσθετη ανησυχία όσον αφορά στη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους «Δέλτα». Οπως αναγνωρίζουν οι ειδικοί επιστήμονες και στη χώρα μας, η σύσταση του ΠΟΥ προήλθε έπειτα από τη διαπίστωση ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος εμφανίζει ταχύτερη διασπορά, εξέλιξη που προκάλεσε δεύτερες σκέψεις για την πολιτική άρσης περιοριστικών μέτρων και χαλάρωσης των περιορισμών σε μια σειρά από χώρες, με πρώτες εκείνες που πέτυχαν υψηλότερα επίπεδα πλήρους εμβολιασμού. 

Τις νέες οδηγίες του ΠΟΥ συνοψίζουν σε αναφορά τους οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ). 
Οπως, ειδικότερα, υπογραμμίζουν, «σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ αλλά και της Ελλάδας, μετά τη σταδιακή πρόοδο του εμβολιασμού και τη μείωση των νέων κρουσμάτων άρχισαν να αίρονται τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα είναι 11.659 την ημέρα». 

Οι επιστήμονες προσθέτουν, αναφερόμενοι στη σύσταση του ΠΟΥ, ότι ο οργανισμός έρχεται να μιλήσει για χρήση μάσκας από τους εμβολιασμένους διότι καθώς δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του ιού. Υπογραμμίζουν, δε, ότι «στο Ισραήλ, περίπου οι μισοί ενήλικες που προσβλήθηκαν με το νέο στέλεχος ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer». 

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, το νέο αυτό στέλεχος είναι το ταχύτερο σε διασπορά έως τώρα, με την παρουσία του να έχει εξακριβωθεί σε 92 χώρες ανά την υφήλιο, και θεωρείται πιθανό να είναι το επικρατέστερο στέλεχος του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ αναφέρουν επίσης ότι το στέλεχος αυτό είναι δυνητικά το πιο θανατηφόρο, καθώς, εξαιτίας της ιδιαιτέρως μολυσματικής φύσης του, θα προσβάλλει τελικά τα πιο ευπαθή άτομα, τα οποία αναμένεται να νοσήσουν σοβαρότερα, να νοσηλευθούν και πιθανόν να καταλήξουν από τη λοίμωξη COVID-19, ειδικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή