Σε ποια ανήκει το «Γυναικείο Κεφάλι» του Πικάσο

Σε ποια ανήκει το «Γυναικείο Κεφάλι» του Πικάσο

Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε από τον Ισπανό καλλιτέχνη το 1939 και είναι πορτρέτο της συντρόφου και μούσα του εκείνη την περίοδο, Ντόρας Μάαρ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο «Γυναικείο κεφάλι» –μαζί με τον «Ανεμόμυλο Στάμμερ» του Πιετ Μοντριάν– είχαν κλαπεί στις 9/1/12 και εντοπίστηκαν εννέα χρόνια μετά σε μια κρύπτη στην περιοχή της Κερατέας από άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το «Γυναικείο Κεφάλι» φιλοτεχνήθηκε από τον Ισπανό καλλιτέχνη το 1939 και είναι πορτρέτο της συντρόφου και μούσα του εκείνη την περίοδο, Ντόρας Μάαρ.

Το έργο αυτό αποτέλεσε το 1949 δωρεά του καλλιτέχνη προς τον ελληνικό λαό, ως τιμητική προσφορά για τη γενναία αντίσταση κατά τη διάρκεια της κατοχής, στο πλαίσιο της δωρεάς έργων Γάλλων καλλιτεχνών.

Η Μάαρ ήταν Γαλλίδα σουρεαλίστρια φωτογράφος, ζωγράφος και ποιήτρια της δεκαετίας του ’30 και έγινε σύντροφος του Πικάσο όταν εκείνη ήταν 29 ετών και εκείνος 54. 

Σε ποια ανήκει το «Γυναικείο Κεφάλι» του Πικάσο-1

Εζησαν έναν παθιασμένο έρωτα και μία θυελλώδη σχέση και έγινε η μούσα του για μια σειρά πορτρέτων και εμβληματικών έργων όπως «Η γυναίκα που κλαίει» (The Weeping Woman). 

Σε ποια ανήκει το «Γυναικείο Κεφάλι» του Πικάσο-2

Οταν ο Πικάσο ξεκινά να ζωγραφίζει την «Γκερνίκα», η Μάαρ φωτογραφίζει όλα τα στάδια της δημιουργίας του έργου από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο του 1937, για να τον βοηθήσει στην εξέλιξη του πίνακα. 

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το ζευγάρι χώρισε -ο Πικάσο ερευτεύτηκε μία άλλη- και η Μάαρ βυθίστηκε στην κατάθλιψη και στη μοναξιά. 

Η Μάαρ πέθανε τον Ιούλιο του 2007, σε ηλικία 89 ετών. Κατείχε μια συλλογή έργων του Πικάσο που αρνήθηκε να πουλήσει ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή