ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η αφιέρωση του Πικάσο στον ελληνικό λαό

Επηρεασμένος από την φρίκη της Γκερνίκα, ο καλλιτέχνης δώρισε το «Γυναικείο Κεφάλι« στους Ελληνες για τη συμβολή τους στην αντίσταση κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής

Η αφιέρωση του Πικάσο στον ελληνικό λαό

Ο πίνακας «Γυναικείο Κεφάλι» του Πάμπλο Πικάσο εκλάπη τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου 2012 και εντοπίστηκε χθες, Κυριακή, μετά από 9 ολόκληρα χρόνια, άθικτος σε αποθήκη στην περιοχή της Κερατέας. 

Η αφιέρωση του Πικάσο στον ελληνικό λαό-1

Εκτός από την καλλιτεχνική του αξία, το έργο του Ισπανού καλλιτέχνη έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες: ο Πικάσο – επηρεασμένος από την φρίκη της Γκερνίκα – το αφιέρωσε στον αγώνα του ελληνικού λαού εναντίον του φασιστικού άξονα και φέρει την ιδιόχειρη υπογραφή του ζωγράφου.

Το 1949 ο Πικάσο πρόσφερε το ««Γυναικείο Κεφάλι» (πορτρέτο της τότε συντρόφου και μούσας του, Ντόρας Μάαρ) στον ελληνικό λαό για τη συμβολή του στην αντίσταση κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής.

Στο πίσω μέρος του πίνακα υπάρχει χειρόγραφη αφιέρωση του Ισπανού ζωγράφου, που αναφέρει: «Pour le Peuple Grec, Hommage de Picasso» (Για τον ελληνικό λαό, Φόρος Τιμής από τον Πικάσο).

Η αφιέρωση του Πικάσο στον ελληνικό λαό-2

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ