Κορυφώνεται αύριο ο καύσωνας, με 40 βαθμούς στην Αθήνα

Κορυφώνεται αύριο ο καύσωνας, με 40 βαθμούς στην Αθήνα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς καυτή κορύφωση βαδίζει ο παρατεταμένος πρώιμος καύσωνας, που ήδη «καίει» για ένατη ημέρα τη χώρα. Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, η Πέμπτη θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα από πλευράς ζέστης, με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει στους 40 βαθμούς Κελσίου ή και παραπάνω στο τσιμεντένιο λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Ανακούφιση θα σημειωθεί από Παρασκευή στα δυτικά και βόρεια και από το Σάββατο για την Αθήνα και περιοχές της κεντρικής και νοτιοανατολικής χώρας. 

Την Πέμπτη οι πιο υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, φθάνοντας ακόμα και τους 42 και κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα κυμανθούν μεταξύ 39 και 41 βαθμών, εκτός της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης όπου προβλέπεται να είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στην Αττική, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν αύριο, Πέμπτη 1η Ιουλίου και την Παρασκευή – κοντά στους 40 και κατά τόπους 41 βαθμούς Κελσίου. 

Ηδη από χθες το απόγευμα θερμές αέριες μάζες από την Αφρική κινήθηκαν προς τον ελλαδικό χώρο, οδηγώντας σε παραπέρα σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, στα ηπειρωτικά, πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η θερμοκρασία θα φθάσει σήμερα κατά τόπους τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπεται να κινηθεί, σήμερα Τετάρτη, από 25 έως 38 και τοπικά 39 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια, κυρίως ανατολικά, η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στη Θεσσαλονίκη το θερμόμετρο θα φθάσει στους 38 βαθμούς Κελσίου, με 23 βαθμούς ελάχιστη. 

Και σήμερα ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης από τα δυτικά, ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι, 4 με 6 μποφόρ. Σύμφωνα με την ΕΜΥ υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Από τη ζέστη σήμερα δεν θα διαφύγουν ούτε τα νησιά, καθώς, σύμφωνα με τις προγνώσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου, αναμένονται θερμοκρασίες έως 35-37 βαθμών στο ανατολικό Αιγαίο και έως 38 τοπικά, στην Κρήτη και την ανατολική Ρόδο. Κυκλάδες και Ιόνια νησιά θα είναι πιο δροσερά, με το θερμόμετρο να φθάνει τους 33-34 C. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή