Επίδειξη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου

Επίδειξη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη επίδειξη των δυνατοτήτων της νεοσύστατης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ) πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάχη Μεγάρων, όπου σταθμεύουν οι επίλεκτες ομάδες των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.). Κατά τη διάρκεια της επίδειξης πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων: διείσδυση από αέρα με άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης σε ξηρά και θάλασσα, διείσδυση βατραχανθρώπων με χρήση συσκευών κλειστού κυκλώματος, τερματική καθοδήγηση πυρών F-16 και Apache, από προσωπικό JTAC, με χρήση καταδείκτη Laser, αεροκίνηση και διείσδυση με μέθοδο Fast Rope, αεροκίνηση και αποβίβαση οχημάτων μάχης Flyer και μηχανών Τ.Τ. από Σινούκ, ανεφοδιασμός από αέρα με ρίψη εφοδίων από C-130, θαλάσσια διείσδυση με χρήση αερόστρωμνου τύπου Zubr του Π.Ν. και αποβίβαση προσωπικού με χρήση λέμβων – jet ski, μη συναινετική νηοψία (Maritime Interdiction Operation) με χρήση σκαφών ειδικών επιχειρήσεων MK-V και μέθοδο Fast Rope από ελικόπτερο Aegean Hawk, διακομιδή τραυματία με χρήση ελικοπτέρου NH-90, μεταφορά ακινητοποιημένου οχήματος Hummer από ελικόπτερο Σινούκ ως εξωτερικού φορτίου, διείσδυση τμήματος με τη μέθοδο Helo Casting και αποχώρησή του με την ίδια τεχνική, απαγκίστρωση προσωπικού από τη θάλασσα με τη μέθοδο Spies, με Σινούκ, ανακατάληψη αεροδρομίου με χρήση οχημάτων μάχης Hummer-VBL και ανακατάληψη βραχονησίδας από προσωπικό Μοιρών Αμφιβίων Καταδρομών.

Μετά το πέρας της επίδειξης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος επεσήμανε ότι οι Ε.Δ. εκσυγχρονίζονται «ώστε να δύνανται να αντιμετωπίζουν με επιτυχία οποιαδήποτε πρόκληση, απειλή ή συμβάν ήθελε ανακύψει (συμβατικό ή υβριδικό) μέσα σε αυτό το εύθραυστο, ευμετάβλητο και ασαφές πολλές φορές γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον ασφαλείας του Περιφερειακού Υποσυστήματος στο οποίο ανήκει η χώρα μας. Και δεν είναι λίγες αυτές οι προκλήσεις. Αντιθέτως αυξάνονται ποιοτικά αλλά και ποσοτικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή