Εθνική Πινακοθήκη: Στον ανακριτή ο κατηγορούμενος για την κλοπή – Η ποινή που αντιμετωπίζει

Εθνική Πινακοθήκη: Στον ανακριτή ο κατηγορούμενος για την κλοπή – Η ποινή που αντιμετωπίζει

Ο δράστης είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής κατά συναυτουργία, τετελεσμένης και σε απόπειρα, πραγμάτων καλλιτεχνικής σημασίας που βρίσκονταν σε συλλογή, εκτεθειμένα σε κοινή θέα και σε δημόσιο κτίριο

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών οδηγήθηκε ο 49χρονος κατηγορούμενος για την κλοπή έργων Τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη πριν από 9 χρόνια.

Αφού εκτελεστεί το ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του μετά την ομολογία του ότι είναι ο δράστης της μεγάλης κλοπής, ο κατηγορούμενος θα οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη όπου είτε θα δώσει αμέσως απολογία είτε θα ζητήσει προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του.

Διαβάστε την ομολογία του: «Έτσι έκλεψα τους πίνακες του Πικάσο και Μοντριάν»

Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής κατά συναυτουργία, τετελεσμένη και σε απόπειρα, πραγμάτων καλλιτεχνικής σημασίας  που βρίσκονταν σε συλλογή εκτεθειμένα σε κοινή θέα και σε δημόσιο κτίριο, αδίκημα που τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 ετών.

Αν η κλοπή στρέφεται κατά Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών.

Η κλοπή είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2012 και οι πίνακες που αφαιρέθηκαν από τον δράστη ήταν του Πάμπλο Πικάσο και του Πιτ Μοντριάν.

Διαβάστε ακόμα: Εθνική Πινακοθήκη – «Κλοπή του αιώνα»: Πώς έδρασε ο Έλληνας Λουπέν

Το έργο του Πικάσο είχε τίτλο «Γυναικείο Κεφάλι» και είχε δωρηθεί το 1949 από τον καλλιτέχνη στον ελληνικό λαό, ως φόρος τιμής για την προσφορά των Ελλήνων στην αντίσταση κατά του ναζισμού.

Διαβάστε ακόμα: Σε ποια ανήκει το «Γυναικείο Κεφάλι» του Πικάσο

Διαβάστε ακόμα: Η αφιέρωση του Πικάσο στον ελληνικό λαό

Ο δεύτερος πίνακας, του Ολλανδού ζωγράφου, έχει τίτλο «Ο Ανεμόμυλος Στάμμερ». Είχε κλαπεί επίσης ένα σχέδιο σε χαρτί, των αρχών του 17ου αιώνα, που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο), το οποίο ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι το πέταξε στην λεκάνη της τουαλέτας του, γιατί πίστεψε πως καταστράφηκε αφού το χρησιμοποίησε για να σκουπίσει αίματα από το χέρι του τη νύχτα της κλοπής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή