Ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον

Από τις 6 Ιουλίου τα κινητά συνεργεία του υπ. Υγείας ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμβολιασμοί στις διακοπές ή κατ’ οίκον ξεκινούν από τις 6 Ιουλίου, καθώς τα κινητά συνεργεία εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας θα μεταβούν σε πολλά σημεία σε όλη τη χώρα προκειμένου να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και να χτιστεί το τείχος ανοσίας. Η προσπάθεια εστιάζεται, πλέον, στην αύξηση των εμβολιασμών, καθώς καταγράφεται ανάσχεση στη διαδικασία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε χθες, στη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, τη συνδρομή της Εκκλησίας, την παρότρυνση προς τους πιστούς να εμβολιαστούν. Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι «είναι απαραίτητη η συνεργασία της Πολιτείας με την Εκκλησία, με εμπιστοσύνη στην επιστήμη». 

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετέβη χθες στην Κρήτη, σε μια προσπάθεια να παροτρύνει όσους διστάζουν να εμβολιαστούν. Ο ρυθμός των εμβολιασμών στο νησί έχει επιβραδυνθεί, γεγονός που αποδίδεται στα περιστατικά θρομβώσεων που εμφανίστηκαν. Την επόμενη Τρίτη λοιπόν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας χθες από το Ηράκλειο, ξεκινάει από την Κρήτη η επόμενη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία». Οπως δήλωσε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, το πρόγραμμα θα έχει ως κωδική ονομασία και ως στόχο «Μήνυμα Υγείας – Γιορτή Ελευθερίας». Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν κατόπιν συνεργασίας με τους δήμους και τις κοινότητες που έχουν προσκομίσει λίστες ή συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στοιχεία με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και επιθυμούν να το πράξουν.

Κινητά συνεργεία θα μεταβούν τόσο σε δυσπρόσιτες περιοχές του νησιού, που για τους κατοίκους ήταν δύσκολο να εμβολιαστούν, όσο και στα σπίτια για εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν. Τα συνεργεία, επίσης, θα μπορούν να εμβολιάσουν και όσους το επιθυμούν και δεν το έχουν πράξει ακόμα. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, έπειτα από τρίωρη συνάντηση με αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, εξήγησε ότι η προσπάθεια είναι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό συμπολιτών μας. Χαρακτηριστικά, στη συνάντηση συμμετείχε και εκπρόσωπος της Εκκλησίας Κρήτης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια είτε προτρέποντας τους πιστούς από άμβωνος είτε παραχωρώντας αίθουσες για την πραγματοποίηση εμβολιασμών σε απομακρυσμένες ενορίες. Ο κ. Κικίλιας εξήγησε ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος ώστε να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας ειδικά σε ένα νησί εν μέσω τουριστικής περιόδου, καθώς ο τουρισμός σημαίνει πολλά για την τοπική οικονομία. Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος βρέθηκε επίσης στην Κρήτη, ανέφερε ότι επιχειρησιακά υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν οι εμβολιασμοί εκτός εμβολιαστικών κέντρων, κοντά στην κοινωνία, ακόμη και σε μεγάλες πλατείες ή και πλαζ το επόμενο διάστημα, για να εμβολιαστούν οι νέοι. Στο μεταξύ, ο κατ’ οίκον εμβολιασμός είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που ψηφίστηκε χθες και το κάλεσμα στους γιατρούς θα γίνει μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα. 

«Οι γιατροί θα δηλώσουν συμμετοχή, έτσι ώστε οι πολίτες να έρχονται σε επαφή μαζί τους και να κανονίζουν τον εμβολιασμό» διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους. Στο μεταξύ, η διάθεση των δωρεάν self-tests αρχίζει και πάλι, από σήμερα, στα φαρμακεία όλης της χώρας. Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και οι νέοι από 18 έως 30 ετών θα μπορούν να προμηθεύονται εφάπαξ τα τέσσερα δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ (ένα για κάθε εβδομάδα) που τους αναλογούν για τον μήνα Ιούλιο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 633 νέα κρούσματα. Εχασαν τη ζωή τους 11 ασθενείς, ενώ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 196.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή