Ξεκινούν τα έργα ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας

Ξεκινούν τα έργα ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας

Σημαντικό βήμα βελτίωσης της λειτουργίας και της εικόνας της πόλης

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάδειξη των σημαντικών ιστορικών μνημείων της άνω πόλης της Πάτρας, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της πόλης, στοχεύουν τα έργα ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, τα οποία πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα. Μάλιστα, υπεγράφη ήδη η σύμβαση του δήμου με τον εκπρόσωπο της εργοληπτικής εταιρείας που ανέλαβε τις εργασίες για την ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη.

Το έργο, όπως προαναφέρθηκε, θα υλοποιηθεί σε πρώτη φάση στην άνω πόλη, έχει προϋπολογισμό 8.740.000 ευρώ, και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Η ανάπλαση της άνω πόλης, σε συνδυασμό με την ανακατασκευή του παλαιού δημοτικού νοσοκομείου, που θεμελιώθηκε το 1857 από τον βασιλιά Οθωνα και κατασκευάστηκε σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Χάνσεν, χαρακτηρίζεται από τον δήμο «ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα βελτίωσης της λειτουργίας και της εικόνας της Πάτρας, καθώς και της ζωής των κατοίκων της άνω πόλης».

Ειδικότερα, η ανάπλαση περιλαμβάνει μια σειρά από έργα, όπως λ.χ. οδοποιίας, φωτισμού και πρασίνου στην περιοχή της άνω πόλης, τα οποία αποτελούν μέρος μιας σειράς αναπλάσεων που πρόκειται να γίνουν στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας. Η παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί σε μια έκταση περίπου 170 στρεμμάτων, ενώ μέσω των εργασιών αναμένεται να αναβαθμισθεί βιοκλιματικά και αισθητικά η περιοχή, με τη χρήση των κατάλληλων υλικών επίστρωσης, φύτευσης και αστικού εξοπλισμού. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, «η άνω πόλη αλλάζει όψη με τα έργα που θα γίνουν, όμως αλλάζει και ολόκληρη η Πάτρα με τα έργα που ακολουθούν στην κάτω πόλη». 

Ξεκινούν τα έργα ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας-1

Σχετικά με τα έργα της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, βασική ιδέα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης των εργασιών είναι η χάραξη τριών διαδρομών περιπάτου, όπου τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στο σύνολο μνημείων της αρχαίας και νεότερης ιστορίας της πόλης. Η περιήγηση θα γίνεται μέσω πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, προσφέροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μια αναβαθμισμένη αισθητική διάσταση και ποιότητα στον χώρο του ιστορικού κέντρου της Πάτρας.

Η πρώτη διαδρομή περιπάτου θα συνδέει την κάτω με την άνω πόλη μέσω του κεντρικού πεζοδρόμου της οδού Γεροκωστοπούλου. Ο περίπατος θα διασχίζει το βασικό τμήμα της άνω πόλης, όπου υπάρχουν οι σημαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι της Πάτρας, όπως το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Ρωμαϊκό Ιπποδρόμιο, το Κάστρο και το παλαιό δημοτικό νοσοκομείο.

Η δεύτερη διαδρομή θα διασχίζει τμήμα του κέντρου της Πάτρας, μέσω του μεγάλου πεζόδρομου της Ρήγα Φεραίου. Στη συγκεκριμένη διαδρομή, μέσω της οποίας ενώνεται το κέντρο της πόλης με τον μεγαλοπρεπή ναό του πολιούχου Αγίου Ανδρέα, ο επισκέπτης θα μπορεί να βλέπει κάποια από τα πιο αξιόλογα και αντιπροσωπευτικά νεότερα μνημεία της, όπως για παράδειγμα τα νεοκλασικά σπίτια. Η τρίτη διαδρομή περιπάτου θα διασχίζει το ιστορικό κέντρο της πόλης, ενώ θα προσφέρει και τη δυνατότητα χρήσης ποδηλάτου.

Οσον αφορά τους επιμέρους στόχους του έργου, όπως εκτιμάται από τον δήμο, αναμένεται να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και του περιβάλλοντος, μέσω πεζοδρομήσεων και αύξησης πρασίνου, να αναδειχθεί ο πολεοδομικός ιστός, αλλά και να βελτιωθούν οι κυκλοφοριακές παράμετροι με τη δημιουργία πεζοδρόμων. Δράσεις που επίσης αναμένεται να υλοποιηθούν είναι οι αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων και πλατειών που βρίσκονται στις διαδρομές – περιπάτους, η δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων, οι εργασίες αποκατάστασης των κλιμάκων που συνδέουν την άνω με την κάτω πόλη, καθώς και η δημιουργία δικτύου ποδηλατικής διαδρομής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή