Παπαευαγγέλου για μετάλλαξη Δέλτα: 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό

Παπαευαγγέλου για μετάλλαξη Δέλτα: 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μια επιδημιολογική σταθεροποίηση έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας πως «σαν να ανακόπηκε η καθοδική πορεία».

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει μια σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων και πλέον εντοπίζεται στα 27 έτη.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, η ίδια σημείωσε ότι η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων εντοπίζονται σε νέους 18-24 ετών και επίσης στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών. Σε αυτό το ηλικιακό τόξο (18-34) καταγράφεται το 60% των νέων κρουσμάτων.

Μετάλλαξη Δέλτα

Αναφερόμενη στη Μετάλλαξη Δέλτα, είπε ότι είναι κατά 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό της Γουχάν και 40% από τη βρετανική μετάλλαξη, που σε εκείνη αποδίδεται το 3ο κύμα στην Ευρώπη.

Και συμπλήρωσε ότι τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca (και με τις 2 δόσεις) παρέχουν προστασία από την Μετάλλαξη Δέλτα κατά 96% και 92% αντιστοίχως.

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Δέλτα: 25 νέα κρούσματα στη χώρα – Πού εντοπίστηκαν

75% μείωση κρουσμάτων στην Ελλάδα τον Ιούνιο

Η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι «ο Ιούνιος ήταν εξαιρετικός μήνας για την Ελλάδα», καθώς «είχαμε μείωση κρουσμάτων κατά 75% και μείωση θανάτων κατά 50%».

Σε κάποιες περιοχές, κυρίως νησιωτικές, παρατηρείται «μια μικρή αλλά σαφής αύξηση» των νέων κρουσμάτων, είπε και υπογράμμισε πως ο δείκτης θετικότητας παραμένει στο 1,1%, συμπληρώνοντας ότι βάσει των υπολογισμών που υπάρχουν, μέσα σε 2 εβδομάδες σε ΜΕΘ θα βρίσκονται περίπου 100 ασθενείς.

Λόγω του εμβολιασμού, πρόσθεσε ότι παρατηρείται σημαντική μείωση στους θανάτους σε ασθενείς άνω των 65 ετών.

Τα κρούσματα

Σε 761 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωροσύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 4 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 12.710. Παράλληλα, σε 189 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. [Διαβάστε]

Διαβάστε: Πρεμιέρα για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid – Έχουν εκδοθεί 200 εκατομμύρια

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή