Ο καύσωνας φεύγει, αλλά η θερμοκρασία παραμένει υψηλή

Ο καύσωνας φεύγει, αλλά η θερμοκρασία παραμένει υψηλή

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκλιμακώνεται από σήμερα ο μακρόσυρτος καύσωνας που συμπληρώνει 12 ημέρες, φθάνοντας χθες στην κορύφωσή του. Η χθεσινή ημέρα ήταν πολύ ζεστή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Αποκαλυπτικό της έκτασης του φαινομένου το γεγονός ότι σε 78 μετεωρολογικούς σταθμούς του Αστεροσκοπείου σε όλη τη χώρα (από τους 430) καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

Η θερμή εισβολή αερίων μαζών σε συνδυασμό με την επίδραση της τοπογραφίας στη νοτιοδυτική και τη δυτική ροή των ανέμων, οι οποίοι δρουν ως καταβάτες στα ανατολικά τμήματα, οδήγησαν τις μέγιστες θερμοκρασίες σε τιμές που έφθασαν και τοπικά ξεπέρασαν τους 44° C, σημειώνουν οι ερευνητές του Αστεροσκοπείου στο meteo.gr. Τα θερμοκρασιακά ρεκόρ της χθεσινής ημέρας στο δίκτυο του ΕΕΑ σημειώθηκαν στα Χανιά (περιοχή Νεροκούρος) με 44,3° C, στο Αργος 43,8° C, στα Ψαχνά Ευβοίας 43,3° C, στην Τανάγρα 43,2° C, στην Αυλίδα και τη Βατερή Ευβοίας από 43° C, στη Θήβα (Νέα Οδός), στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας και στη Χαλκίδα από 42,9° C και στη Μακρακώμη, τη Σπάρτη και τη Στυλίδα από 42,8° C. 

Στην Αττική, όπως παρουσίασε στην «Κ» ο υπεύθυνος του meteo.gr κ. Λαγουβάρδος, η υψηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε χθες στη Μαλακάσα (41,5° C) και στην Κερατέα (41,3° C), ενώ άνω των 40 βαθμών Κελσίου έφθασαν, στις μέγιστες θερμοκρασίες, πολλοί σταθμοί της Ανατολικής και της Βόρειας Αττικής, όπως Γέρακας, Αγιος Στέφανος, Βαρυμπόμπη, Παλλήνη κ.ά. Αντίστοιχα, το θερμόμετρο ανέβηκε άνω των 40 βαθμών στην Αγία Παρασκευή και στον Δήμο Παπάγου. 

«Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας κρατήθηκε πιο χαμηλά, με το Γκάζι να φθάνει τους 36 βαθμούς Κελσίου. Τα Πατήσια έφτασαν βεβαίως 38° C, όπως και οι Αμπελόκηποι, η Ηλιούπολη και το Περιστέρι 37° C, αλλά ο Κορυδαλλός ήταν πιο κάτω, με μέγιστη 35° C. Γενικά, οι νότιες περιοχές και οι συνοικίες κοντά στη θάλασσα κρατήθηκαν σε αρκετά χαμηλότερες θερμοκρασίες», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Για σήμερα Παρασκευή αναμένεται ηλιοφάνεια με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μικρότερες όμως σε σχέση με την Πέμπτη, καθώς επίσης λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες στα βόρεια ηπειρωτικά, με βροχές και τοπικές καταιγίδες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και αργότερα στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά τόπους ισχυρά και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή