Νόμιμη η διενέργεια self test στα σχολεία

Νόμιμη η διενέργεια self test στα σχολεία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος οι γονείς μαθητών και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να υποβάλλονται σε self test για να μπορούν να μετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να ασχολείται με μείζονος σημασίας ζητήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως είναι η υποχρεωτικότητα ή μη του εμβολιασμού συγκεκριμένων επαγγελματικών ή κοινωνικών ομάδων.

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες, το ΣτΕ ήδη έχει εκδώσει θετική απόφαση για τους υπηρετούντες στην ΕΜΑΚ, απόφαση που θα αποτελέσει ενδεχομένως πρόκριμα για το μέλλον, όταν και όποτε τεθεί θέμα υποχρεωτικών εμβολιασμών και για άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.

Σε ό,τι αφορά τα τεστ αυτοελέγχου (self tests), στο δικαστήριο είχαν προσφύγει 50 γονείς και εκπαιδευτικοί, υποστηρίζοντας ότι η υποχρεωτικότητα του μέτρου και οι συνέπειες της μη τήρησής του, να μη γίνονται δεκτά τα παιδιά στο σχολείο ή να μην πληρώνονται οι εκπαιδευτικοί, προσκρούουν στο σύνταγμα. Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με απόφαση (135/2021) της Επιτροπής Αναστολών (πρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια η πάρεδρος Δήμητρα Μαυροπόδη) απέρριψε όλους τους λόγους που προέβαλαν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν στην απόφασή τους ότι «το επίδικο μέτρο εξυπηρετεί επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, συνιστάμενοι στην προστασία της δημόσιας υγείας κατά την (πρόσφατη) επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων υπό συνθήκες πανδημίας». Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας για τυπικό λόγο απέρριψαν τον ισχυρισμό των εκπαιδευτικών ότι θα προκληθεί σε βάρος τους οικονομική ζημία. Να σημειωθεί ότι η κύρια αίτηση ακύρωσης των γονέων και των εκπαιδευτικών έχει συζητηθεί ήδη στο ΣτΕ στις 22 Ιουνίου. Πέραν όμως της υποχρεωτικότητας των τεστ, το ανώτατο δικαστήριο με απόφαση της ολομέλειάς του υπό την προεδρία της Μαίρης Σαρπ, που αποχώρησε χθες λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας που προβλέπει το Σύνταγμα για τους δικαστικούς, έκρινε ήδη και το μείζονος σημασίας θέμα εάν ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες.

Με αφορμή προσφυγή υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ, που είχαν προσφύγει κατά της απόφασης του αρχηγείου της Πυροσβεστικής για υποχρεωτικό εμβολιασμό, το δικαστήριο (Τμήμα Αναστολών της Ολομέλειας) αποφάσισε ότι για τόσο νευραλγικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως είναι η ΕΜΑΚ, που οφείλουν να είναι «ετοιμοπόλεμες» ανά πάσα στιγμή για την αντιμετώπιση διαφόρων κινδύνων, ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για «επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή