Εντείνονται οι έλεγχοι ενόψει «Δέλτα»

Εντείνονται οι έλεγχοι ενόψει «Δέλτα»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 771 κρούσματα έκλεισε η εβδομάδα κατά την οποία άρχισε να διασαλεύεται η σταθεροποίηση της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα» και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών, 97 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα υπόλοιπα σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Εκ των 771 χθεσινών κρουσμάτων, τα τέσσερα εντοπίσθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν δέκα νέοι θάνατοι, ενώ 186 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Στο μεταξύ, πρόστιμα ύψους 38.550 ευρώ επεβλήθησαν σε 99.904 ελέγχους που διενήργησαν αρμόδιες ελεγκτικές αρχές (πρωτίστως ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό, Εθνική Αρχή Διαφάνειας κ.ά.) την 1η Ιουλίου.

Πρόκειται για 47 παραβάσεις μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού, όπως μη χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους ή μη τήρησης ειδικών κανόνων λειτουργίας. Ενδεικτικά, στην Περιφέρεια Αττικής η ΕΑΔ επέβαλε πρόστιμο 1.500 ευρώ σε εταιρεία μουσικής παραγωγής. Κατελήφθη να μην τηρεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα ως προς τους μουσικούς των εγχόρδων, οι οποίοι δεν τηρούσαν την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε συναυλία που πραγματοποιήθηκε από την εν λόγω εταιρεία.

Στη δε Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η αστυνομία επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, διότι εξυπηρετούσε πελάτες στον εσωτερικό χώρο.Ο τετραψήφιος αριθμός 1520 δέχθηκε συνολικά 235 κλήσεις που αφορούσαν απορίες σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εσχάτως και καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάσθηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Διαμηνύεται ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδια-φέροντος. Υπενθυμίζεται ότι από τις 5 Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή η μετακίνηση προς τα νησιά με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού pcr ή rapid test.

Εξαίρεση αποτελούν Σαλαμίνα, Εύβοια και Λευκάδα. Στο μεταξύ, εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία αναφορικά με την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα». Ενδεικτικά, στη Μ. Βρετανία, η οποία προπορεύεται σημαντικά στους εμβολιασμούς, την προηγούμενη εβδομάδα ανιχνεύθηκαν 50.000 κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Πρόκειται δηλαδή για αύξηση 46% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα. Εντονότερη είναι η ανησυχία στην Πορτογαλία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια έξαρση της μετάλλαξης «Δέλτα» και επιστροφή περιοριστικών μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή