Εμβολιασμός εφήβων: «Να χτιστεί τείχος ανοσίας από τα θρανία»

Εμβολιασμός εφήβων: «Να χτιστεί τείχος ανοσίας από τα θρανία»

Ειδικοί μιλούν για την προοπτική εμβολιασμού των εφήβων 15-18 ετών

5' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει η «πύλη» εμβολιασμού για τους εφήβους 15-18 ετών και παράλληλα συζητείται να υπάρξει –προς το παρόν– σύσταση για τον εμβολιασμό και εφήβων κάτω των 15 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Η επιτροπή λοιμωξιολόγων επεξεργάζεται τα σχετικά δεδομένα και αναμένεται –εκτός απροόπτου– να εισηγηθεί στην κυβέρνηση τον εμβολιασμό των «μεγάλων εφήβων» προκειμένου να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανοσία. Η απειλή της νέας μετάλλαξης «Δέλτα» (ινδική), η οποία είναι 100% πιο μεταδοτική από την προηγούμενη (βρετανική), που επίσης ήταν 60% πιο μεταδοτική από το στέλεχος της Γουχάν, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα τα οποία τις τελευταίες ημέρες έχουν τεθεί επί τάπητος και εξετάζονται από την επιτροπή. 

Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε θετική γνωμοδότηση του ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) για τα εμβόλια mRNA σε παιδιά 12-15 ετών, γεγονός που άνοιξε και επισήμως τον δρόμο για τον εμβολιασμό των εφήβων και στις ευρωπαϊκές χώρες. Στις ΗΠΑ τα παιδιά άνω των 12 ετών εμβολιάζονται από τις αρχές Μαΐου. Ηδη έξι εκατομμύρια έφηβοι άνω των 12 ετών έχουν εμβολιαστεί στις ΗΠΑ με εμβόλια mRNA, τα οποία οι έρευνες έχουν δείξει ότι είναι ασφαλή. 

«Οσο περισσότερο αφήνουμε τον ιό να κυκλοφορεί, τόσο περισσότερο είναι πιθανό να έχουμε μεταλλάξεις οι οποίες δεν γνωρίζουμε ποιες ιδιότητες θα έχουν. Δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε σοβαρότερη νόσηση στους εφήβους αλλά και στα παιδιά», τονίζεται αρμοδίως. 

«Οι έφηβοι άνω των 15 ετών είναι μια ομάδα πολιτών που μοιάζουν, όσον αφορά τη συμπεριφορά και άρα τη μετάδοση, με ενήλικες. Πρέπει να εμβολιαστούν το καλοκαίρι, έτσι ώστε όταν πάνε στο σχολείο τον Σεπτέμβριο να περιοριστεί η εξάπλωση. Το ρίσκο είναι μεγάλο όταν υπάρχει τρύπα στο τείχος της ανοσίας. Τα παιδιά και οι έφηβοι έως 18 ετών στην Ελλάδα είναι δύο εκατομμύρια, πρόκειται λοιπόν για μια μεγάλη ομάδα πληθυσμού», τονίζει στην «Κ» ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής της Παιδικής επιδημιολογίας στο Perelman School of Medicine και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος κλινικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια (UPENN). «Αν σε έναν χρόνο αρχίσει να μειώνεται η ανοσία στους παππούδες και στις γιαγιάδες και ταυτόχρονα έχουμε τα παιδιά να μεταδίδουν ανεξέλεγκτα, τι θα γίνει; Θα είναι πολύ επικίνδυνο για όλους», προσθέτει ο κ. Ζαούτης.  

Αλλωστε τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν κίνδυνοι και για τους εφήβους, ακόμα κι αν η πλειονότητά τους δεν παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα. Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2021 χρειάστηκε να νοσηλευτούν 204 έφηβοι (από 12-17 ετών) στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (CDC) και το 5% εξ αυτών χρειάστηκε να διασωληνωθούν. «Υπάρχουν πάρα πολλά άγνωστα για τις μεταλλάξεις και πολλά ακόμα που δεν γνωρίζουμε για τα παιδιά. Το εμβόλιο είναι το βασικό όπλο που έχουμε» προσθέτει ο ειδικός.  

«Η κόρη μου εμβολιάστηκε πριν από έναν μήνα, αμέσως μόλις έκλεισε τα 12, οπότε είχε τη δυνατότητα» τονίζει στην «Κ» η Θεοδώρα Χατζηιωάννου, καθηγήτρια ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης. Χαρακτηριστικά, στις ΗΠΑ από 12-18 Ιουνίου μέσα σε μια μόλις εβδομάδα εμβολιάστηκαν 600.000 έφηβοι. Ηδη πραγματοποιούνται κλινικές δοκιμές για τον εμβολιασμό παιδιών από 6 μηνών και άνω. «Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν, αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν μπορεί να αφεθεί χωρίς προστασία» εξηγεί η κ. Χατζηιωάννου. «Υπάρχουν στοιχεία ότι στην Αγγλία η μετάδοση ξεκίνησε μέσω των παιδιών που επέστρεψαν στο σχολείο. Αν αφήσεις ανεμβολίαστο ένα τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ο ιός θα συνεχίσει να πολλαπλασιάζεται και να μεταλλάσσεται και είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα μπορέσεις να προστατέψεις κανέναν», επισημαίνει. Οσον αφορά μάλιστα την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, η επιστήμονας τονίζει ότι «δεν είναι παράξενο να υπάρξει επιβολή από την πολιτεία για την προστασία της δημόσιας υγείας. Οταν βρέθηκε το εμβόλιο της ευλογιάς υπήρξε αρχικά δισταγμός, οπότε ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός. Αλλά βέβαια τώρα δεν θυμόμαστε την ευλογιά». 

Οι αντιδράσεις

Οι άνθρωποι ανησυχούν για τις μακροχρόνιες συνέπειες που μπορεί να έχει ο εμβολιασμός για COVID-19 και στους ίδιους, αλλά φυσικά πολύ περισσότερο στους εφήβους και στα παιδιά. Ηδη έχουν εμφανιστεί οι πρώτες αντιδράσεις και μάλιστα από ανθρώπους που οι ίδιοι έχουν εμβολιαστεί. «Εγώ έκανα το εμβόλιο, όπως και ο σύζυγός μου. Ομως τον γιο μου δεν νομίζω να τον εμβολιάσω. Θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να πάρουμε αυτό το ρίσκο για τα παιδιά όταν τα ίδια δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά», λέει η Μ.Β. στην «Κ». 

Οπως φαίνεται όμως, τίποτα δεν είναι τόσο ξεκάθαρο και σίγουρο ακόμα και όσον αφορά τις επιπτώσεις της νόσησης ακόμα και χωρίς συμπτώματα. Πολλά παιδιά έχουν εμφανίσει συμπτώματα αυτοάνοσων νοσημάτων και όταν νοσηλεύτηκαν βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, επισημαίνει η καθηγήτρια ιολόγος. 

«Οσοι φοβούνται πιθανόν μακροχρόνιες επιπτώσεις από το εμβόλιο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μακροχρόνιες επιπτώσεις είναι πολύ πιθανές για όσους νοσήσουν ακόμα και χωρίς συμπτώματα» επισημαίνει η κ. Χατζηιωάννου. «Ηδη έχει εντοπιστεί ότι παιδιά που νόσησαν χωρίς συμπτώματα ή με πολύ ελαφρά παρουσίασαν προβλήματα μνήμης και άλλα μακροχρόνια συμπτώματα. Στην Αγγλία έχουν ανοίξει 80 κλινικές για όσους εμφανίζουν μακροχρόνια συμπτώματα μετά COVID – που σύμφωνα με έρευνες είναι ένας στους τρεις» σημειώνει η καθηγήτρια. 

«Εχουν αλλάξει τα ποσοστά της παιδικής θνησιμότητας λόγω των εμβολιασμών παγκοσμίως. Εχουμε γλιτώσει πολλά παιδιά από θάνατο, όλα άλλαξαν επειδή υπάρχουν εμβόλια, αλλά ο κόσμος έχει ξεχάσει τι έχει προηγηθεί. Ο ιός είναι εκατομμύρια φορές πιο επικίνδυνος από ό,τι το εμβόλιο», καταλήγει.

Τα παιδιά στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ έως τις 20 Ιουνίου είχαν ήδη εμβολιαστεί 150 εκατομμύρια ενήλικες και σχεδόν έξι εκατομμύρια έφηβοι 12-17 ετών. Τα στοιχεία από επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ότι ανάμεσα στον πληθυσμό των παιδιών εμφανίστηκαν 250-300 περιστατικά περιμυοκαρδίτιδας και όλα θεραπεύτηκαν. Αντίστοιχα, 33 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί στις ΗΠΑ από τον ιό, εκ των οποίων τα τέσσερα εκατομμύρια ήταν παιδιά. Επίσης, πάνω από 600.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και αντίστοιχα 450 παιδιά πέθαναν εξαιτίας επιπλοκών που προκάλεσε η ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της μυοκαρδίτιδας. Οπως καταδεικνύουν επιστημονικά reports με στοιχεία αδημοσίευτα, τα οποία διαθέτει η «Κ», τα μακροχρόνια συμπτώματα για τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από COVID-19 συνδέονται με την εμφάνιση πολλαπλού φλεγμονώδους συνδρόμου, που περιλαμβάνει φλεγμονή στην καρδιά, στο συκώτι, στα μάτια, στον εγκέφαλο, στο δέρμα και σε άλλα όργανα. Επίσης, συνδέονται και την εμφάνιση διαβήτη. Ταυτόχρονα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι σοβαρές ψυχικές και ψυχολογικές συνέπειες για τους εφήβους και τα παιδιά.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή