Η θωράκιση τουριστικών προορισμών και οι δυσπρόσιτες περιοχές

Η θωράκιση τουριστικών προορισμών και οι δυσπρόσιτες περιοχές

η-θωράκιση-τουριστικών-προορισμών-κα-561421405

Μάχη ώστε να χτιστεί μαζικό τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο ισχυρό και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, δίνει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες. Οπως εκτιμάται, το ποσοστό των εμβολιασμών στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου είναι υψηλό, οπότε προστατεύονται οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό νοσούν με βαρύτερα συμπτώματα και άρα επιβαρύνονται περισσότερο οι δομές υγείας. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ελλάδα έχουν νοσήσει 400.000 πολίτες (οι διαγνωσμένες νοσήσεις) και εξ αυτών το 80% είχε ηλικία άνω των 60 ετών.  

Σε όλη τη χώρα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή έχουν κλείσει σχετικό ραντεβού κάτοικοι σε ποσοστό 35,54% (3.873.388 άτομα), ποσοστό που φτάνει σχεδόν το 42% εφόσον δεν υπολογίσουμε τους εφήβους και τα παιδιά, ηλικιακή ομάδα που ακόμα δεν έχει πρόσβαση στους εμβολιασμούς. 
Είναι σημαντικό, ωστόσο, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Υγείας, ότι ο εμβολιασμός στους ανθρώπους άνω των 60 ετών ξεπερνά το 70%, ενώ στην ηλικία 75-79 ετών το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών έχει φτάσει το 83%. Οσον αφορά τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στις μικρές ηλικίες, πηγές του υπουργείου Υγείας επισημαίνουν ότι έχουν σχέση με το γεγονός ότι για την ηλικία των 18-24 άνοιξε τελευταία η δυνατότητα επιλογής εμβολίου. Ταυτόχρονα, ωστόσο, το voucher των 150 ευρώ «λειτούργησε» εφόσον το ποσοστό των ραντεβού διπλασιάστηκε μέσα σε λίγες ημέρες. 
Ο στόχος της κυβέρνησης τώρα είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη θωράκιση των τουριστικών προορισμών, ειδικά όπου παρουσιάζεται σχετική απροθυμία για τους εμβολιασμούς. 

Αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός της επίσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στην Κρήτη, η οποία από τις 15 Ιουλίου και μετά εκτιμάται ότι θα υποδεχθεί μεγάλο κύμα τουρισμού. Το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στο νησί είναι «να πάει το βουνό στον Μωάμεθ»: ειδικά συνεργεία του υπουργείου Υγείας (ανεξάρτητα από αυτά του ΕΟΔΥ) θα μεταβούν στην Κρήτη άμεσα προκειμένου να εμβολιάσουν ανθρώπους που διαμένουν σε δυσπρόσιτες περιοχές ή εκείνους που αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους λόγω δυσκολιών στη μετακίνηση. 

Η θωράκιση τουριστικών προορισμών και οι δυσπρόσιτες περιοχές-1

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό των εμβολιασμών κατ’ οίκον και ότι σταδιακά θα εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα με τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι δήμαρχοι των πόλεων θα αναλάβουν να καταρτίσουν λίστες με τους ανθρώπους της περιοχής τους οι οποίοι επιθυμούν να εμβολιαστούν και δεν το έχουν ακόμα πράξει για διάφορους λόγους.

Σε αυτό το πλαίσιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πραγματοποίησε συσκέψεις και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων. Τα ποσοστά εμβολιασμών στο νησί είναι χαμηλά, με τον νομό Ρεθύμνου να έχει ποσοστό ολοκληρωμένων εμβολιασμών μόνο το 30,76% του πληθυσμού του. Στον νομό Χανίων το ποσοστό ολοκληρωμένων εμβολιασμών βρίσκεται στο 33,09%, στον νομό Ηρακλείου στο 31,94% και στον νομό Λασιθίου στο 45,11%. 

Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι ο κίνδυνος να νοσήσουν και μάλιστα σοβαρά όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι είναι εξαιρετικά υψηλός. Ειδικά όσο ο ιός εμφανίζει διαρκώς νέα πρόσωπα. «Πολλοί σκέφτονται “εντάξει, θα κολλήσω, θα το περάσω ελαφρά και μετά θα έχω ανοσία”. Αλλά δεν ισχύει. Το ρίσκο είναι μεγάλο» τονίζει η ιολόγος Θεοδώρα Χατζηιωάννου. Ακόμα περισσότερο με αυτόν τον τρόπο ο ιός έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να μεταλλαχθεί και να αποκτήσει περισσότερες ιδιότητες.   

Παράλληλα, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού οδηγούν σε διαρκείς μεταδόσεις και άρα συνεχή εξάπλωση της πανδημίας, η οποία θα φέρει νέες μεταλλάξεις με ιδιότητες τις οποίες ουδείς μπορεί να προβλέψει. Οσον αφορά στη μετάλλαξη «Δέλτα», όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είναι προφυλαγμένοι έναντι της βαριάς νόσησης, καθώς τα ποσοστά ανοσίας κυμαίνονται από 92%-95%, ενώ τα ποσοστά ανοσίας για όσους έχουν κάνει μια δόση βρίσκονται στο 30%. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η μετάλλαξη «Δέλτα» έφερε νέα επιδείνωση της πορείας της πανδημίας, θεωρείται ως κύριος λόγος το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είχε εμβολιαστεί με μία δόση. Αυτή ήταν η πολιτική που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση για τον έλεγχο της πανδημίας και η οποία είχε φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα και μηδενισμό των θανάτων, έως την εμφάνιση της «Δέλτα». Το 99,9% του συνόλου των εισαγωγών στα νοσοκομεία στις ΗΠΑ λόγω βαριάς νόσησης από COVID-19 και το 99,2% των θανάτων ήταν άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή