Σαρηγιάννης: Κίνδυνος για εβδομαδιαίο μέσο όρο 2.000 κρουσμάτων μέχρι τέλη του μήνα

Σαρηγιάννης: Κίνδυνος για εβδομαδιαίο μέσο όρο 2.000 κρουσμάτων μέχρι τέλη του μήνα

«Ο φθίνων αριθμός των εμβολιασμών είναι καταστροφικός. Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα» προειδοποίησε

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για εβδομαδιαίο μέσο όρο 2.000 κρουσμάτων μέχρι τα τέλη του μήνα, προειδοποίησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης

«Είμαστε νομίζω στην αρχή του τέταρτου κύματος», σημείωσε. «Το τι σημαίνει αυτό έχει να κάνει με το τι θα κάνουμε εμείς, μας δίνεται δυνατότητα κυρίως μέσω του εμβολιασμού, αλλά και των υπόλοιπων μέτρων προστασίας», πρόσθεσε.

«Ο φθίνων αριθμός των εμβολιασμών είναι καταστροφικός. Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα» προειδοποίησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Διαβάστε επίσης

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τους εμβολιασμούς- Σε επιφυλακή για τη μετάλλαξη «Δέλτα»

Κάνοντας λόγο για ταχεία αύξηση κρουσμάτων, ανέφερε πως αν τα πράγματα πάνε οριακά άσχημα «μπορούμε να πάμε μέχρι τα 1.500 κρούσματα μέχρι τις 20 του μήνα στα περίπου 2.000 μέχρι τέλους του μήνα» σε ό,τι αφορά τους εβδομαδιαίους μέσους όρους. 

«Αν αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε και οι υπόλοιποι, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι άνω των 60, θα είναι πολύ σημαντικό πρώτον για να προστατευθούν οι ίδιοι, και δεύτερον για να δώσουμε ανάσες στο ΕΣΥ που αυτή τη στιγμή δεν πιέζεται πάντως, αλλά και στην οικονομία». 

Διαβάστε ακόμη

Νέα μέτρα από σήμερα: Τι ισχύει για μετακινήσεις σε νησιά και ψυχαγωγία

Ο κ. Σαρηγιάννης ξεκαθάρισε ότι «μπορούμε να σταματήσουμε αυτό το κύμα αρκετά νωρίτερα. Είμαστε στο παιχνίδι, και παίζουμε ακόμα, αλλά πρέπει να παίξουμε σοβαρά, δεν υπάρχουν πολλές λύσεις». 

«Να σταθεροποιηθούμε στα 100.000 εμβόλια ημερησίως»

Επιπλέον, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος δήλωσε ότι σήμερα θα ξεπεραστεί το όριο των 4 εκατ. συμπολιτών μας που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις κατά της Covid, ενώ άλλο 1 εκατ. έχει λάβει την πρώτη δόση.

Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι αν «σταθεροποιηθούμε στα 100.000 εμβόλια ημερησίως από τώρα έως το τέλος Αυγούστου, τέλος Αυγούστου θα έχουμε 80% ανοσία».

Διαβάστε ακόμη

Εμβόλια και μεταλλάξεις: Τι πρέπει να ξέρουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι

«Είμαι υπέρ του εμβολιασμού στα παιδιά 15-17, υπάρχουν άπειρα στοιχεία για εμβολιασμό. Το εμβόλιο της Pfizer με το οποίο γίνεται ο εμβολιασμός έχει εγκριθεί από τις ηλικίες από 16 και πάνω, στη Β. Αμερική έχουν εμβολιαστεί πάνω από 7 με 8 εκατ., και μικρότερης ηλικίας, έχουμε πάρα πολλά δεδομένα. «Μόλις επιτραπεί ο 11χρονος γιος μου θα εμβολιαστεί» ξεκαθάρισε. 

Ο κ. Βασιλακόπουλος πρότεινε «αυτός με μια δόση να κάνει σε δημόσια υπηρεσία δωρεάν το τεστ ώστε να επιβραβεύεται για την σωστή επιλογή που έκανε». 

Ο καθηγητής ζήτησε επίσης άλλου τύπου επικοινωνιακή καμπάνια για τον εμβολιασμό, λέγοντας ότι θα πρέπει άτομα με κοινωνική απήχηση από τον αθλητισμό και τον καλλιτεχνικό χώρο, να βγουν μπροστά να βοηθήσουν. 

Τέλος, ο καθηγητής διευκρίνισε πως η οδηγία που δόθηκε σχετικά με τις μάσκες, ήταν να μη γίνεται χρήση της σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνωστισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή