Σε 801 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 6 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 12.743.
Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 173 ασθενείς.
Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 26.449 τεστ (PCR και rapid), με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 3,02% (2,06% χθες).
Ο «χάρτης» των κρουσμάτων
Για ακόμη μία ημέρα η πλειονότητα των κρουσμάτων (408) εντοπίζονται στην Αττική. 74 νέες μολύνσεις στην Κρήτη, ενώ 27 κρούσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη.
Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:
- 51 από την Ανατολική Αττική (58 χθες).
- 50 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (33 χθες).
- 5 από τη Δυτική Αττική (9 χθες).
- 43 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (25 χθες).
- 105 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (101 χθες).
- 107 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (77 χθες).
- 43 από τον Πειραιά (31 χθες).
- 4 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (2 χθες).
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 801, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 426.963 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 109 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.238 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 6, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.743 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 173 (68.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 86.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.702 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 59 (ημερήσια μεταβολή +96.67%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 39 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».
Έξαρση κρουσμάτων κατά 75%
«Εισερχόμαστε, πλέον, στην επόμενη φάση της εμβολιαστικής μας εκστρατείας και σε αυτό το σημείο πιστεύω ότι η εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, της Κοινωνίας των Πολιτών, του επιχειρηματικού κόσμου, είναι εξαιρετικά σημαντική», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης για την Covid στο Μέγαρο Μαξίμουυ.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το 56% των ενηλίκων έχει πια κάνει μία δόση, ενώ σχεδόν το 47% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σε απόλυτα νούμερα 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας, καλώς εχόντων των πραγμάτων, σήμερα θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση».
Και πρόσθεσε: «Έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο, όμως πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού».
Μετάλλαξη Δέλτα
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας. Είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη. Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα παραδείγματος χάρη στην Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Είναι της τάξης του 75%. Βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα».
Υπογράμμισε ότι από αυτά τα κρούσματα, «τα πιο πολλά, αλλά όχι όλα, αφορούν κυρίως νέες ηλικίες», σημειώνοντας ότι σχετίζονται «κυρίως με δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κινητικότητας».
«Παρατηρούμε ότι και σε άλλες χώρες πού εντοπίζεται μία αύξηση κρουσμάτων, λόγω του εμβολιασμού, προς το παρόν, τουλάχιστον αυτή δεν μεταφράζεται σε κάποια σοβαρή επιβάρυνση στα συστήματα υγείας», είπε και συμπλήρωσε: «Ωστόσο, όσο ένα σημαντικό ποσοστό των ενηλίκων παραμένουν ανεμβολίαστοι, ειδικά των μεγαλύτερων ηλικιών, τόσο η μετάλλαξη Δέλτα θα απειλεί ευθέως την υγεία τους».
Γι’ αυτό. όπως είπε, το μήνυμα είναι ένα: «Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Πρέπει να τονίσω ότι άνω του 60% των θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self-test. Άρα, η τακτική διάγνωση είναι πάρα πολύ σημαντική. Πρέπει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας, πρωτίστως όσων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους». [Διαβάστε]