Εμβολιασμός: Ο φόβος και η ανάγκη ψυχολογικής στήριξης – Εμπειρίες πολιτών στην «Κ»

Εμβολιασμός: Ο φόβος και η ανάγκη ψυχολογικής στήριξης – Εμπειρίες πολιτών στην «Κ»

Ο «κρύος ιδρώτας» λίγο πριν από τον εμβολιασμό και οι μαύρες σκέψεις της 15λεπτης αναμονής

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανθρωποι που διστάζουν να περάσουν το κατώφλι του εμβολιαστικού κέντρου, άλλοι που κάνουν βόλτες γύρω από αυτό για να ηρεμήσουν, ορισμένοι που νιώθουν τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια τους κατά τη 15λεπτη αναμονή μετά τον εμβολιασμό… Πολλές είναι οι ψυχολογικές διακυμάνσεις των πολιτών έναντι του εμβολιασμού, όπως ομολογούν στην «Κ». «Ημουν από τους πρώτους που έκλεισαν ραντεβού όταν άνοιξε η πλατφόρμα για τη δική μου ηλικιακή ομάδα», διηγείται στην «Κ» η 32χρονη Αναστασία, που έκανε την πρώτη δόση του ΑstraZeneca στις 4 Μαΐου.

«Η πανδημία έως τώρα με ταλαιπώρησε πολύ, μεταξύ άλλων οι γονείς μου και ο αδελφός μου νόσησαν από COVID-19». Η ίδια ήταν πεπεισμένη, όμως το εργασιακό της περιβάλλον την αποθάρρυνε. «Τι πας να κάνεις; Είσαι τρελή;» H Αναστασία έκλεισε τα αυτιά της στις παραπάνω φωνές, έπαψε για λίγες μέρες να ακούει ειδήσεις, έβαλε το καλύτερο φουστάνι της και έσπευσε στο εμβολιαστικό κέντρο της γειτονιάς της. «Ημουν πολύ χαρούμενη, αλλά με προβλημάτισε η αόριστη έκφραση του γιατρού σχετικά με το ιστορικό των αλλεργιών μου, παρ’ όλα αυτά “μπολιάστηκα”». Οσο η 32χρονη γυναίκα περίμενε στον χώρο αναμονής, μεμιάς όλες οι μαύρες σκέψεις πέρασαν από το μυαλό της και άρχισε να καταρρέει. Η παθολόγος που την ανέλαβε, αφού την εξέτασε, επιβεβαίωσε την υποψία της: η Αναστασία ήταν η τρίτη εμβολιασμένη που πάθαινε κρίση πανικού εκείνη την ημέρα. 

Η επόμενη εβδομάδα ήταν δύσκολη. «Πέρα από τις γνωστές παρενέργειες, είχα και ορισμένες που έμοιαζαν πιο σοβαρές, όπως έντονο πόνο στο πόδι», εξηγεί η Αναστασία, η οποία έκανε σειρά εξετάσεων, που έδειξαν ότι παθολογικά ήταν καλά, αλλά είχε κλονιστεί ψυχολογικά. «Ξεκίνησα αγωγή με αγχολυτικό και μετρώ αντίστροφα για τη δεύτερη δόση». Ολες αυτές τις εβδομάδες, ουκ ολίγες φορές απευθύνθηκε σε ομάδα στο Viber που είχε δημιουργήσει με φίλους της εμβολιασμένους με το ίδιο σκεύασμα. Στον διαδικτυακό μικρόκοσμό τους πρόσφεραν ο ένας στον άλλο υποστήριξη, αντάλλασσαν εμπειρίες και συμβουλές, καθώς κρίση πανικού είχαν πάθει και άλλοι. 

Η 57χρονη Π.Σ., ανέκαθεν ορθολογίστρια, έσπευσε να κάνει το εμβόλιο AstraZeneca για να επιστρέψει στην παλιά της ζωή ως ασφαλιστικός σύμβουλος που είχε καθημερινή επαφή με κόσμο. «Λίγες μέρες αργότερα, όμως, πήγα στο νοσοκομείο, καθώς ένιωθα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά». Οι εξετάσεις της υπέδειξαν ως υπεύθυνο τον ψυχολογικό παράγοντα… «Δεν είμαι αρνήτρια, κάθε άλλο, απλώς φαίνεται ότι όλη αυτή η συζήτηση για τις θρομβώσεις λειτούργησε ως αυθυποβολή», σχολιάζει η 57χρονη. 

Συχνά ο «κρύος ιδρώτας» αρχίζει προτού κάποιος εμβολιαστεί, εξ ου και πολλοί κοντοστέκονται πέριξ των εμβολιαστικών κέντρων. «Εκεί, θα ήταν κομβικής σημασίας να αναλάβει κάποιος επαγγελματίας να ηρεμήσει τον πολίτη που βρίσκεται “στο τσακ” να εμβολιαστεί, αλλά τον προδίδει ο ίδιος του ο εαυτός», επισημαίνει άνθρωπος του χώρου. Κάποιες φορές το «μπαλάκι» πέφτει στους φύλακες, στους παρευρισκομένους ή σε κάποιον εργαζόμενο που ευκαιρεί. Αλλοτε ο πολίτης, νικημένος από το άγχος και τον φόβο του, οπισθοχωρεί και φεύγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή