ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θωμαΐδης: Aύξηση 60% του ιικού φορτίου στα λύματα – «Τα πράγματα δεν πάνε καλά»

«Έχω την εντύπωση ότι δεν θα επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο ανοσίας, που είναι το 70%, τον Σεπτέμβριο. Αυτή την στιγμή είμαστε περίπου στο 45%».

Θωμαΐδης: Aύξηση 60% του ιικού φορτίου στα λύματα – «Τα πράγματα δεν πάνε καλά»

«Η πανδημία είναι εδώ», επισήμανε χωρίς περιστροφές ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, σημειώνοντας ότι την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε μια αύξηση 60% στα λύματα.

«Ξεκίνησε την Τετάρτη και κορυφώθηκε το Σάββατο που είχαμε το μεγαλύτερο ιικό φορτίο, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα κρούσματα», είπε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι η  αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της πανδημίας στην Ευρώπη για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Το περιμέναμε ότι θα ερχόταν και σε εμάς, αλλά όχι τόσο σύντομα».

Κατόπιν τόνισε ότι «θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα για να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων, καθότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου».

«Πρέπει να αναλογιστούμε τι θα συμβεί από Σεπτέμβριο και κυρίως τι θα απογίνουν τα παιδιά στα σχολεία. Αυτό πρέπει να το τονίσει κάποιος από τώρα γιατί η επίδραση της κατάστασης στην ψυχική υγεία των παιδιών και των φοιτητών είναι δραματική. Δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο έναν χρόνο με κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια και τηλεκπαίδευση», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών, είπε: «Υπάρχει αρκετή εμπειρία πλέον στην Αμερική ότι δεν υπήρχαν κάποιες παρενέργειες σε αυτές τις ηλικίες. Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο, άνω των 18 ετών, να εμβολιαστεί. Ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 έχουμε ένα κενό».

«Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αυτή την στιγμή, αν συνεχίσουμε με αυτή την κατάσταση, χωρίς να ληφθούν μέτρα σε εσωτερικούς χώρους, θα έχουμε αύξηση των αριθμών», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μελετούν οι ερευνητές στο ΕΚΠΑ, η Μετάλλαξη Δέλτα θα ανέλθει στο 50% των κρουσμάτων εντός του Αυγούστου, ενώ τον Σεπτέμβριο ότι θα επικρατήσει.

«Ο μόνος τρόπος για να ανασχέσουμε τη διάδοση είναι να εμβολιαστούμε και ταυτόχρονα να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών», είπε ο κ. Θωμαΐδης.

Αναφορικά με το τείχος ανοσίας, εκτιμά: «Έχω την εντύπωση ότι δεν θα επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο ανοσίας, που είναι το 70%, τον Σεπτέμβριο. Αυτή την στιγμή είμαστε περίπου στο 45%».

Τελευταίες ειδήσεις