Εμβολιασμοί: Τέσσερις δήμαρχοι μιλούν στην «Κ» για την επιχείρηση «πειθώ» – Τα γιατί των χαμηλών ταχυτήτων

Εμβολιασμοί: Τέσσερις δήμαρχοι μιλούν στην «Κ» για την επιχείρηση «πειθώ» – Τα γιατί των χαμηλών ταχυτήτων

Οι δήμαρχοι Μυκόνου, Σάμου, Καρπενησίου και Μαρωνείας – Σαπών Ροδόπης αναλύουν την εμβολιαστική κάλυψη στις περιοχές τους

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαίνοντας στην «καρδιά» του καλοκαιριού, η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα εμφανίζει σταδιακά «σκαμπανεβάσματα», με τα ποσοστά να διαχωρίζουν τις περιοχές σε «πρωταθλητές» και «ουραγούς».

Την ώρα που βασικός «στόχος» κυβέρνησης και ειδικών αποτελεί το «τείχος ανοσίας» στο τέλος Αυγούστου, οι ρυθμοί σε κάποιες περιοχές ελαττώνονται και η τοπική αυτοδίοικηση καλείται να συμβάλλει στην επιχείρηση «πειθώ» για τους διστακτικούς.

Τέσσερις Δήμαρχοι περιοχών που είτε προηγούνται, είτε έπονται αρκετά στην άτυπη κούρσα των εμβολιασμένων, μιλούν στο kathimerini.gr, αναδεικνύοντας τις ενέργειες που χρειάζονται για να προχωρήσει η επιχείρηση «Ελευθερία». Παράλληλα, παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα εμπόδια για να «ανοσοποιηθεί» και η δική τους περιοχή.

«Μεγάλο το πρόβλημα των αρνητών»

Εμβολιασμοί: Τέσσερις δήμαρχοι μιλούν στην «Κ» για την επιχείρηση «πειθώ» – Τα γιατί των χαμηλών ταχυτήτων-1Στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας η εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον την 1η δόση μόλις που ξεπερνάει το 31%, ενώ οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί βρίσκονται στο 24,38%.

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Νικόλαος Σουλιώτης, επεσήμανε πως το πρόβλημα των αρνητών είναι μεγάλο.

Όπως είπε πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη, με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, τους αντιπεριφερειάρχες και τον εκπρόσωπο της Υγειονομικής Περιφέρειας της περιοχής, με επίκεντρο την επιχείρηση «πειθώ».

«Γίνεται προσπάθεια να πειστούν όσο περισσότεροι γίνεται και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να ενεργοποιηθούν κινητά συνεργεία (με το σκεύασμα της Pfizer), τα οποία μπορούν φτάσουν και σε πιο δυσπρόσιτες περιοχές», πρόσθεσε.

«Πρέπει να πατήσουμε γκάζι»

Ο κ. Σουλιώτης ανέφερε: «Εμείς θα επικοινωνήσουμε και με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, προκειμένου το μήνυμα το εμβολιασμού να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί, ενώ θα παρέχουμε και διευκολύνσεις για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο. Τονίζεται πως υπάρχει επάρκεια εμβολίων και πλέον πρέπει να πατήσουμε γκάζι».

«Από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, ένα μεγάλο ποσοστό αφορά όσουν λένε ότι θα το κάνουν από Σεπτέμβριο, όμως ο Σεπτέμβριος είναι σήμερα, είναι τώρα. Παράλληλα, υπάρχουν και μεγάλες εστίες κοινωνικών ομάδων όπου δεν παροτρύνουν για τον εμβολιασμό, προκαλώντας σύγχυση και καχυποψία. Βέβαια, υπάρχουν και πολλοί εκ πεποιθήσεως αρνητές», επεσήμανε.

Κάλεσμα σε ιδιώτες γιατρούς

Σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, η Εκκλησία από την πλευρά της δεν «σπρώχνει» τον κόσμο προς το εμβόλιο.

Ο ίδιος, από την πλευρά του, σημείωσε: «Θα εντείνουμε την προσπάθεια μας και στον αγώνα αυτό καλούμε και τους ιδιώτες γιατρούς, τους οποίους εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες, να συνδράμουν. Πρέπει να δοθούν και κίνητρα στους εμβολιασμένους για να σταλεί και το μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο».

Τέλος, ανέφερε πως ξεκινούν και οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί, αρχής γενομένης από τους δήμους Αγράφων, Δωρίδος και Ιστιαίας.

«Η Σάμος δεν είναι Μύκονος»

Εμβολιασμοί: Τέσσερις δήμαρχοι μιλούν στην «Κ» για την επιχείρηση «πειθώ» – Τα γιατί των χαμηλών ταχυτήτων-2Την ίδια ώρα, στη Σάμο όπου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι περίπου στο 40%, ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης, επισημαίνει χαρακτηριστικά πως το νησί «δεν είναι Μύκονος», καθώς δεν έχει επικρατήσει ο «εμβολιαστικός τουρισμός».

Όπως είπε, δεν πρέπει να υπάρχει η δικαιολογία της φοβίας για κάποιο σκεύασμα, γιατί τώρα υπάρχουν όλες οι επιλογές και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η διαδικασία από εδώ και εμπρός θα πάει καλύτερα.

Βέβαια, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δυτικής Σάμου, υπάρχουν και οι «ανόητα προβληματισμένοι, για να μην τους χαρακτηρίσω ανόητους, και για αυτούς κάνουμε αγώνα».

«Είναι ζήτημα εθνικής ανάγκης. Θα απευθυνθούμε άμεσα στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και αν είναι θέμα μετακίνησης θα ανταποκριθούμε άμεσα», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη στάση της τοπικής Μητρόπολης, ανέφερε πως ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιος, είναι στη «γραμμή» του Αρχιεπισκόπου, ενθαρρύνοντας και προτρέποντας τους πιστούς να εμβολιαστούν άμεσα.

Υψηλό ποσοστό «σκεπτικών» στη Ροδόπη

Εμβολιασμοί: Τέσσερις δήμαρχοι μιλούν στην «Κ» για την επιχείρηση «πειθώ» – Τα γιατί των χαμηλών ταχυτήτων-3Προβληματισμό προκαλεί η ανταπόκριση των πολιτών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και στον Νομό Ροδόπης, η οποία υπολογίζεται στο 32,6%.

Στέλεχη της τοπικής αυτοδιοίκησης αναδεικνύουν, μεταξύ άλλων παραγόντων, και τη μικρή προσέλευση του μειονοτικού πληθυσμού, αλλά και την… αναμονή παλλινοστούντων ομογενών για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V.   

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών (Ροδόπη), Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, τους προβληματίζει το μεγάλο ποσοστό πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί και κάνουν και αυτοί από την πλευρά τους ό,τι μπορούν προκειμένου να πείσουν όσους περισσότερους γίνεται, γιατί -όπως είπε- «δεν μπορούν να τους υποχρεώσουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, την Τετάρτη θα επισκεφθεί την περιοχή ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα κινητά συνεργεία. «Ήδη έχουμε 150 ονόματα, τα οποία δήλωσαν επιθυμία να εμβολιαστούν».

Επιπλέον, ως «ένα θετικό στοιχείο» ο κ. Χαριτόπουλος ανέφερε πως η τοπική εκκλησία, όπως επίσης και οι μουφτήδες είναι θετικοί στους εμβολιασμούς.

Σε ό,τι αφορά τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς ο δήμαρχος, τόνισε πως οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου είναι έτοιμες και αναμένουν το «πράσινο φως» του υπουργείου Υγείας.

Ο τουρισμός εκτόξευσε τους εμβολιασμούς στη Μύκονο

Εμβολιασμοί: Τέσσερις δήμαρχοι μιλούν στην «Κ» για την επιχείρηση «πειθώ» – Τα γιατί των χαμηλών ταχυτήτων-4Στις κυκλάδες, η απόπειρα να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η τουριστική ζήτηση φαίνεται πως κρύβεται πίσω από τις εξαιρετικές επιδόσεις της Μυκόνου, με 89,15% ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης (77,31% και με τις δύο δόσεις).

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, οι κάτοικοι πέραν της υγείας έθεσαν ως στόχο συνειδητά και την καλή πορεία της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξαιρετική πορεία του εμβολιασμού στο νησί, συμπαρέσυρε και τους εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου και της εστίασης και για αυτό τον λόγο η Μύκονος έχει φτάσει στο 60 – 70% των αφίξεων του 2019.

Ερωτηθείς για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, ο κ. Κουκάς σημείωσε πως έχουν μείνει πολύ λίγοι και πως στο νησί υπήρχε μικρότερο ποσοστό αρνητών από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Παράλληλα, ο δήμαρχος της Μυκόνου εξέδωσε σήμερα δημόσια ανακοίνωση επισημαίνοντας πως «δεν επιτρέπεται ούτε εφησυχασμός, ούτε επανάπαυση»

«Οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα, να αποτρέψουμε επανεμφάνιση πολλών κρουσμάτων, να διασφαλίσουμε τη δυναμική της επερχόμενης τουριστικής περιόδου. Είναι στο χέρι μας να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δικαίωμα στη διασκέδαση, στην ψυχαγωγία, στην ασφάλεια, στην ίδια τη ζωή», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή