Ανυπόφορη γίνεται καθημερινά η κατάσταση στον Ασπρόπυργο, εξαιτίας της καύσης καλωδίων και άλλων πλαστικών από Ρομά που ζουν στην ευρύτερη περιοχή. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι ο τοξικός καπνός πνίγει κάθε βράδυ τα σπίτια τους και ότι η αστυνομία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Το ίδιο υποστηρίζει και ο δήμος, εκτιμώντας όμως ότι η υπόθεση αυτή δεν αντιμετωπίζεται απλά με αστυνόμευση.
Τις ημέρες με καύσωνα η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου είναι εξαιρετικά δύσκολη. «Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε το 2015, όταν κάηκε ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης κοντά στη Νέα Ζωή», λέει ο Νίκος Νταλακώστας, κάτοικος Ασπροπύργου. «Εκτοτε το σημείο αυτό έχει γίνει κάτι σαν το ορμητήριο των τσιγγάνων που έρχονται κάθε απόγευμα και βάζουν φωτιά σε καλώδια και λάστιχα. Τα αφήνουν να καίνε όλο το βράδυ και το πρωί που η φωτιά έχει σβήσει πηγαίνουν και παίρνουν τον χαλκό ή τα άλλα μέταλλα που βγάζουν. Αυτό συμβαίνει όλο τον χρόνο, αλλά τώρα το καλοκαίρι είναι χειρότερο, γιατί θες να καθίσεις έξω, να αφήσεις τα παράθυρα ανοιχτά και δεν μπορείς».
«Τα τελευταία τρία χρόνια το φαινόμενο είναι καθημερινό», λέει ο Γιάννης Κ. (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας). «Ανάβουν φωτιά, καλούμε την πυροσβεστική, πηγαίνει η πυροσβεστική και δέχεται πετροπόλεμο, καλεί την αστυνομία, τη σβήνουν και μόλις φύγουν, οι Ρομά την ξανανάβουν. Ο δήμος έχει μια παλαιολιθική αντίληψη, πως όταν μιλάμε για το πρόβλημα κάνουμε αντιπολίτευση. Ετσι όμως δεν γίνεται τίποτα».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ασπροπύργου, Νίκος Μελετίου, εκτιμά ότι το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με την παρέμβαση της αστυνομίας. «Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Είναι διάφορες φυλές Ρομά από Αλβανία και Ρουμανία που καταπατούν οικόπεδα σε τρία σημεία –στη Νέα Ζωή, στα Νεόκτιστα και στο Σοφό, κάνοντας καταυλισμούς– και όλη μέρα καίνε λάστιχα και καλώδια. Κλέβουν ρεύμα, νερό, οι κάτοικοι εκεί τραβάνε τα πάνδεινα. Η αστυνομία δεν πάει καν, μας λέει ότι δεν έχει επαρκείς δυνάμεις. Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται μόνο με αστυνόμευση, θέλει μια ευρύτερη παρέμβαση από την Πολιτεία».
Την ίδια άποψη έχει και αστυνομικός που υπηρετεί για πολλά χρόνια στην περιοχή του Ασπροπύργου (και επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του). «Δεν ισχύει ότι η αστυνομία δεν πηγαίνει – σχεδόν όποτε καλείται η πυροσβεστική συνοδεύεται από άνδρες του ΟΠΚΕ. Το τοπικό αστυνομικό τμήμα δεν μπορεί να επέμβει από μόνο του γιατί όντως είναι υποστελεχωμένο. Στην πραγματικότητα δεν μπορούν να γίνουν πολλά, εκτός από την κατάσβεση. Πρέπει να συλληφθούν την ώρα που κλέβουν τα καλώδια ή οτιδήποτε άλλο, αλλιώς δεν είναι εύκολο να βρεις μέσα σε έναν καταυλισμό ποιος ξεκίνησε τη φωτιά. Κατά τη γνώμη μου όλο αυτό σχετίζεται ευθέως με τον ΧΥΤΑ στη Φυλή, που λειτουργεί ως «δεξαμενή» για τα υλικά που καίνε. Η λύση είναι να απομακρυνθεί ο ΧΥΤΑ και η Πολιτεία να ασχοληθεί με τους Ρομά της περιοχής πιο ενεργά, να τους βοηθήσει σιγά σιγά να βρουν έναν άλλο τρόπο ζωής γιατί σήμερα αυτό είναι το μόνο που ξέρουν».