Κορωνοϊός: Τρεις λοιμωξιολόγοι στο kathimerini.gr για την έξαρση στα κρούσματα

Κορωνοϊός: Τρεις λοιμωξιολόγοι στο kathimerini.gr για την έξαρση στα κρούσματα

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία για τη χαλάρωση των πολιτών, τη μείωση των εμβολιασμών και τη διεξαγωγή πάρτι χωρίς καμία τήρηση των μέτρων εκφράζουν οι επιστήμονες και τονίζουν πως οι εμβολιασμοί και η καθολική εφαρμογή των υφιστάμενων περιορισμών είναι το μόνο «όπλο» έναντι της έξαρσης των κρουσμάτων που παρατηρείται.

Τρεις ειδικοί μιλούν στο kathimerini.gr, αναλύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών και βάζουν στην «εξίσωση» τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία -όπως τονίζουν- είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει στη χώρα.

Επίσης, επισημαίνουν πως οι πολίτες εξέλαβαν την εισήγηση για τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό, ως «πετάμε τελείως τη μάσκα», κάτι που οφείλεται εν μέρει και από τον τρόπο που ανακοινώθηκε η απόφαση.

Διαβάστε ακόμη: Δημοσκόπηση: Ανησυχία για μεταλλάξεις, «ναι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

«Δεν τηρείται κανένα μέτρο»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, αυτή τη στιγμή έχουμε μία πλήρως ανοιχτή κοινωνία όπου δεν τηρείται κανένα μέτρο και ταυτόχρονα την «απειλή» της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία πολύ σύντομα θα είναι κυρίαρχη στην Ελλάδα.

Όπως είπε, για να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα, τα υφιστάμενα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται παντού και την ίδια ώρα είναι αναγκαίο να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.

Παράλληλα, -σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο- παραμένουν μεγάλο πρόβλημα οι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 50 ετών, οι οποίοι φτάνουν τις 600 – 700 χιλιάδες.

«Δεν έχει νόημα η επαναφορά της μάσκας»

«Σκοπός είναι η τήρηση, των μέτρων. Δεν έχει νόημα η επαναφορά της μάσκας, αλλά η προώθηση των εμβολιασμών», σημείωσε και πρόσθεσε πως αν προχωρήσει η επιχείρηση «Ελευθερία» δεν θα μας νοιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων, καθώς δεν θα έχουμε νοσηλείες και θανάτους. «Όπως στη Βρετανία που καταγράφονται 30.000 κρούσματα και το σύστημα υγείας δεν πιέζεται».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ανέφερε πως προφανώς και δεν τηρούνται τα μέτρα για τη διασπορά του κορωνοϊού και ότι παρατηρείται στους πολίτες μία κόπωση και δυσκολία στην εφαρμογή τους.

«Εφόσον προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, δεν θα χρειστούν νέα μέτρα»

Ο ίδιος σημείωσε πως δεν γνωρίζουμε ακόμη για το εάν η έξαρση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν νέα μέτρα εφόσον προχωρήσουν και οι εμβολιασμοί. «Ας ελπίσουμε πως θα αποφύγουμε την επαναφορά περιορισμών», σημείωσε και χαρακτήρισε ρευστή την κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως ο κόσμος εξέλαβε με λάθος τρόπο την εισήγηση της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία δεν σταμάτησε να είναι υποχρεωτική σε χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός και αντιλήφθηκε το μήνυμα ως «τέλος στις μάσκες».

Όπως είπε, μόνο όταν είμαστε μόνοι μας σε εξωτερικούς χώρους δεν είναι αναγκαία η μάσκα και σημείωσε πως ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκε η άρση του περιορισμού -υπό προϋποθέσεις- για τη χρήση μάσκας «δεν ήταν ο πρέπων».

Χαλάρωση, πάρτι και μετάλλαξη Δέλτα έφεραν την έξαρση

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, επεσήμανε ότι η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων εν μέσω θέρους, η μείωση των εμβολιασμών και τα πάρτι που γίνονται από τους νέους σε μπιτς μπαρ και κέντρα διασκέδασης με ιδιαίτερο συνωστισμό, οδήγησαν στην «έκρηξη» νέων κρουσμάτων.

«Σε αυτό το πακέτο αν προσθέσουμε και τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι από 50 έως 70% πιο μεταδοτική, αντιλαμβανόμαστε τη σημερινή κατάσταση», επεσήμανε.

Πάντως, η κ. Παγώνη εμφανίστηκε αισιόδοξη πως μπορεί να αναστραφεί αυτή η εικόνα. «Έχουμε δύο μπροστά μας, έχουμε καιρό. Ήδη άρχισε να παρατηρείται μία επανεκκίνηση στους εμβολιασμούς, ο κόσμος φοβήθηκε λίγο και τέλος Αυγούστου μπορούμε να φτάσουμε στο 80% των εμβολιασμένων. Θα πρέπει να το φτάσουμε γιατί αλλιώς τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα από το φθινόπωρο και μετά».

«Ποτέ δεν είπαμε πετάμε τη μάσκα»

Αναφερόμενη στη χρήση μάσκας η κ. Παγώνη τόνισε με έμφαση πως «ποτέ δεν τη βγάλαμε τη μάσκα, ποτέ δεν είπαμε την πετάμε. Ίσως ήταν λάθος ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε η εισήγηση στον κόσμο. Τη μάσκα την έχουμε μαζί μας και όταν δε ξέρουμε πιον έχουμε δίπλα μας και ότα έχει πολύ κόσμο τη φοράμε».

Τέλος, συνέστησε υπομονή ώστε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση αυτή την εβδομάδα, προτού παρθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή