Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Παρασκευή

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Παρασκευή

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για αύριο Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021 σε περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για αύριο Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021 σε περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ).

Βάσει του χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της ΓΓΠΠ, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Κρήτης
Χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς
Πηγή: civilprotection.gr

Συστάσεις προς πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Χίο

Ενισχύθηκαν στο μεταξύ οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στην πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή Κατάβαση, στη Χίο.

Συνολικά στο σημείο θα επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα Σάμου, επτά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Επίσης, μεταβαίνουν στο νησί με αεροσκάφος 25 πυροσβέστες του αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος της 2ης ΕΜΑΚ, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εισήγηση για εκκενώσεις οικισμών

Η πυρκαγιά καίει έκταση με χαμηλή βλάστηση και λίγα πεύκα, πάνω από τον οικισμό Κατάβαση, από τον οποίο απομακρύνθηκαν νωρίτερα οι κάτοικοι με εισήγηση της Πυροσβεστικής.

Ακολούθως, δόθηκε εισήγηση της Πυροσβεστικής για εκκένωση και του οικισμού Σιδηρούντα, ενώ -σύμφωνα με τοπικά μέσα- απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους προληπτικά και οι κάτοικοι του οικισμού Διευχά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου, η φωτιά ξεκίνησε μέσα από τον οικισμό Κατάβαση, κάτι που θα διερευνηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια, παρά το γεγονός ότι πέρασε μέσα από τις αυλές.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Συνελήφθη και ομολόγησε ο εμπρηστής της Κεφαλονιάς

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, με ριπές 4-7 μποφόρ, γι’ αυτό υπήρξε άμεση κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή