ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι θα ελέγχει η εφαρμογή για την είσοδο σε χώρους εστίασης

Την εγκυρότητα και όχι το είδος των πιστοποιητικών Covid-19

ti-tha-elegchei-i-efarmogi-gia-tin-eisodo-se-choroys-estiasis-561426655

Ως εργαλείο ελέγχου του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού περιέγραψε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Γεωργαντάς, από το βήμα της Βουλής, τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία που θα διαπιστώνει την εγκυρότητα των εγγράφων εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικής διάγνωσης, που θα επιδεικνύουν οι πελάτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Παρουσιάζοντας σχετική τροπολογία, στο συζητούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», ο κ. Γεωργαντάς δέχθηκε την κριτική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννη Ραγκούση, ότι η κυβέρνηση μεταβιβάζει τον ελεγκτικό ρόλο του κράτους για την πλαστότητα του εγγράφου στους ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης.

Απαντώντας, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι το μόνο που θα ελέγχεται, με τη συγκεκριμένη εφαρμογή, θα είναι η εγκυρότητα του εγγράφου και όχι το εάν το έγγραφο αυτό είναι πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση νόσησης ή το αρνητικό αποτέλεσμα μιας μοριακής/ταχείας διάγνωσης.

Στο ερώτημα του κ. Ραγκούση για το εάν η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει συμφωνήσει γραπτώς με την τροπολογία, ο κ. Γεωργαντάς διαβεβαίωσε ότι ρύθμιση διαμορφώθηκε με βάση τις κατευθύνσεις και τις παρατηρήσεις της Αρχής.

Σε παρέμβασή του, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτας είπε ότι με αυτά που κάνει η κυβέρνηση «έχει τρελάνει τον κόσμο», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βάλτε μας μια σφραγίδα να κυκλοφορούμε».

Στην ερώτηση δε, του κ. Χήτα εάν μπορούν να πάνε σε ένα εστιατόριο εμβολιασμένοι και μη, ο κ. Γεωργαντάς είπε: «Μετά τις 15 Ιουλίου, βεβαίως και μπορούμε να πάμε σε ένα στεγασμένο χώρο εστίασης. Εσείς θα πρέπει αν έχετε αρνητικό μοριακό τεστ ή ταχεία διάγνωση, ενώ εγώ έχω πιστοποιητικό εμβολιασμού που έκανα τον Μάιο δωρεάν. Στον έλεγχο που θα γίνει από την εφαρμογή στο κατάστημα δεν θα φανεί τι έχει ο καθένας. Και οι δύο θα εισέλθουμε».

Σημειώνεται ότι στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται η ρύθμιση για την παροχή των 150 ευρώ σε νέους 18-25 ετών που συμμετέχουν στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, καθώς και η ρύθμιση για τη δυνατότητα απομακρυσμένης χορήγησης ιατρικής βεβαίωσης (για εγγραφή σε παιδικό σταθμό, γυμναστήριο κλπ).

ΑΠΕ – ΜΠΕ