Τι θα ελέγχει η εφαρμογή για την είσοδο σε χώρους εστίασης

Τι θα ελέγχει η εφαρμογή για την είσοδο σε χώρους εστίασης

Την εγκυρότητα και όχι το είδος των πιστοποιητικών Covid-19

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως εργαλείο ελέγχου του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού περιέγραψε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Γεωργαντάς, από το βήμα της Βουλής, τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία που θα διαπιστώνει την εγκυρότητα των εγγράφων εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικής διάγνωσης, που θα επιδεικνύουν οι πελάτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Παρουσιάζοντας σχετική τροπολογία, στο συζητούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», ο κ. Γεωργαντάς δέχθηκε την κριτική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννη Ραγκούση, ότι η κυβέρνηση μεταβιβάζει τον ελεγκτικό ρόλο του κράτους για την πλαστότητα του εγγράφου στους ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης.

Απαντώντας, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι το μόνο που θα ελέγχεται, με τη συγκεκριμένη εφαρμογή, θα είναι η εγκυρότητα του εγγράφου και όχι το εάν το έγγραφο αυτό είναι πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση νόσησης ή το αρνητικό αποτέλεσμα μιας μοριακής/ταχείας διάγνωσης.

Στο ερώτημα του κ. Ραγκούση για το εάν η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει συμφωνήσει γραπτώς με την τροπολογία, ο κ. Γεωργαντάς διαβεβαίωσε ότι ρύθμιση διαμορφώθηκε με βάση τις κατευθύνσεις και τις παρατηρήσεις της Αρχής.

Σε παρέμβασή του, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτας είπε ότι με αυτά που κάνει η κυβέρνηση «έχει τρελάνει τον κόσμο», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βάλτε μας μια σφραγίδα να κυκλοφορούμε».

Στην ερώτηση δε, του κ. Χήτα εάν μπορούν να πάνε σε ένα εστιατόριο εμβολιασμένοι και μη, ο κ. Γεωργαντάς είπε: «Μετά τις 15 Ιουλίου, βεβαίως και μπορούμε να πάμε σε ένα στεγασμένο χώρο εστίασης. Εσείς θα πρέπει αν έχετε αρνητικό μοριακό τεστ ή ταχεία διάγνωση, ενώ εγώ έχω πιστοποιητικό εμβολιασμού που έκανα τον Μάιο δωρεάν. Στον έλεγχο που θα γίνει από την εφαρμογή στο κατάστημα δεν θα φανεί τι έχει ο καθένας. Και οι δύο θα εισέλθουμε».

Σημειώνεται ότι στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται η ρύθμιση για την παροχή των 150 ευρώ σε νέους 18-25 ετών που συμμετέχουν στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, καθώς και η ρύθμιση για τη δυνατότητα απομακρυσμένης χορήγησης ιατρικής βεβαίωσης (για εγγραφή σε παιδικό σταθμό, γυμναστήριο κλπ).

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή