Κορωνοϊός: Ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και τα νέα μέτρα

Κορωνοϊός: Ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και τα νέα μέτρα

Ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τους γιατρούς, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκα Μαγιορκίνη.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αυστηροποίηση των μέτρων που αφορούν στην εστίαση και την ψυχαγωγία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Στην αυστηροποίηση των μέτρων που αφορούν στην εστίαση και την ψυχαγωγία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ έκανε ισχυρή σύσταση για self-test σε όλους τους πολίτες στην επιστροφή τους από νησιά.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ο νότιος τομέας Αθηνών αλλάζει επιδημιολογικό επίπεδο και μπαίνει από το «κίτρινο» στο «πορτοκαλί».

Συγκεκριμένα ο Επιδημιολογικός Χάρτης της χώρας, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, επικαιροποιείται ως εξής:

– Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) από το κίτρινο (επίπεδο 2). 

– Επίπεδο επίσης ανεβαίνουν και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1) οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας -εκτός των Δήμων Θήρας και Ιητών που μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3). 

– Ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Λέσβου, Πιερίας, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (επίπεδο 1) από το κίτρινο (επίπεδο 2). 

– Η Νήσος Κέρκυρα και οι Διαπόντιοι Νήσοι (Δήμοι Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και οι Δήμοι Τροιζηνίας και Σαλαμίνας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2). 

– Οι Δήμοι Σκιάθου και Κω πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

– Ενώ και οι Δήμοι Ικαρίας, Αιγίνης, Αλοννήσου και Σκοπέλου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Έξαρση των κρουσμάτων

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι έχουμε μία νέα έξαρση των κρουσμάτων με επίκεντρο τους νέους. Η διάμεση ηλικία εντοπίζεται πλέον στα 23 έτη (σχεδόν μια δεκαετία σε δύο εβδομάδες), ενώ ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται στις ηλικίες 15-24. Πλέον είναι 9.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, εκ των οποίων πάνω από 4.000 είναι στην Αττική.

Η ίδια τόνισε ότι «ο συνωστισμός στη διάρκεια της νυχτερινής διασκέδασης φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο», σε αυτή την πανδημική έξαρση. Για να προσθέσει ότι ένας στους τρεις νοσηλευόμενους αφορά σε νεότερους ανθρώπους, ηλικίας 25-55 ετών. «Κανείς δεν είναι άτρωτος», τόνισε. 

«Αυξήθηκαν τα τεστ λόγω της ανησυχίας του πληθυσμού αλλά και ανάγκης πιστοποίησης των ανεμβολίαστων. Διπλασιάστηκε το ποσοστό των νοσηλευομένων», ανέφερε.  

Σχετικά με την Μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε πως κανείς από όσους νοσηλεύτηκαν το τελευταίο διάστημα δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

«Το 4ο κύμα θα είναι διαφορετικό, λόγω της ασπίδας προστασίας που έχουν οι εμβολιασμένοι», υπογράμμισε.

Η κ. Παπαευγγέλου κάλεσε όλους τους νέους ανθρώπους να εμβολιαστούν προτού πάνε διακοπές.

«Συστήνουμε τη χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός», υπογράμμισε, για να τονίσει ότι πρέπει να είναι ένα μόνιμο αξεσουάρ που πρέπει να έχουμε όλοι μαζί μας.

LIVE

Τα κρούσματα

Σε 2.107 ανέρχονται τα κρούσματα κορωνοϊού, που κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, κινούμενα σταθερά σε ανοδική τροχιά. 

Επιπλέον, ανακοινώθηκαν ακόμη 10 θάνατοι, ενώ 153 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. [Διαβάστε]

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή