Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων: Μια δύσκολη προσπάθεια που αντέχει

Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων: Μια δύσκολη προσπάθεια που αντέχει

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Πειραιώς 132, στο ισόγειο ενός κτιρίου, υπάρχει μια μεγάλη αποθήκη. Από τον Μάρτιο του 2019 έως και σήμερα, με πολλές δυσκολίες αλλά και άφθονες συγκινήσεις, εκεί φιλοξενείται το «Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων», ένα εγχείρημα του Λεωνίδα Κουρσούμη, ο οποίος -στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα- βρέθηκε άστεγος στα 69 του χρόνια.

Το αξιοσημείωτο με τον Κουρσούμη είναι το εξής: Ό,τι κι αν συμβαίνει δεν χάνει την πίστη του- παραμένει ευγενής, στοχαστικός, αλλά κυρίως γεμάτος ελπίδα και σχέδια. Η πανδημία γονάτισε την προσπάθεια- όσα λεφτά είχαν καταφέρει να μαζέψουν, προκειμένου να μεταφερθούν σε νέο δικό τους χώρο στου Γκύζη, τα μοίρασαν ανάμεσα τους οι πρώην άστεγοι που συμμετέχουν στο εγχείρημα, ώστε να αντεπεξέλθουν.

Τις τελευταίες ημέρες ο Λεωνίδας Κουρσούμης είχε κάνει εκκλήσεις μέσω Facebook προς τον κόσμο να επισκεφθεί το παλαιοβιβλιοπωλείο, διότι οι δυσκολίες είναι μεγάλες.

Μιλώντας μαζί του, δεν παρακαλάει κανέναν, δεν επαιτεί για βοήθεια, αλλά –παρά τα χρόνια και τις δυσκολίες του- περιγράφει τα σχέδια του: πώς μπορεί να αναπτυχθεί το παλαιοβιβλιοπωλείο, πώς μπορούν μέσω αυτού να βοηθηθούν άνθρωποι σε ανάγκη. Δεν ξεχνάει τις στιγμές που έζησε, αλλά κοιτάει μπροστά. Κι αυτή ακριβώς ήταν η μέθοδος που τον έβγαλε από την εφιαλτική κατάσταση. Δεν επαναπαύτηκε στην δυστυχία, διεκδίκησε –ακόμα και στα πολύ δύσκολα- το καλύτερο.

Μας δείχνει με μεγάλη χαρά τα σπάνια παλιά βιβλία (του 1810, του 1850, κλπ) που του έχει δωρίσει ο κόσμος. Αυτά σκοπεύει να τα εκθέσει σε ένα αναγνωστήριο, ώστε όποιος επιθυμεί να τα μελετά, να κάνει μια διαδρομή στην ιστορία μέσω των σελίδων τους. 

Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων: Μια δύσκολη προσπάθεια που αντέχει-1

Το φρένο

Έχουν περάσει 28 μήνες από όταν έγινε το πρώτο bazaar βιβλίων στην Πειραιώς. Κόσμος χάρισε παλιά βιβλία, άλλοι αγόρασαν σε χαμηλές τιμές, το σχέδιο για την δημιουργία ενός Παλαιοβιβλιοπωλείου των Αστέγων άρχισε να παίρνει μπροστά. Μέσω αυτού κάποιοι άνθρωποι μπόρεσαν να σταθούν στα πόδια τους, να επανακτήσουν την αξιοπρέπεια τους. 

Ο Κουρσούμης βρήκε έναν χώρο στην οδό Σούτσου 19 στου Γκύζη και ξεκίνησε η προσπάθεια να ανοίξει κι επισήμως το Παλαιοβιβλιοπωλείο, σε συνδυασμό με την ύπαρξη μιας αποθήκης, αλλά και παράλληλες δράσεις, πάντα με γνώμονα τη βοήθεια σε ανθρώπους σε κατάσταση δρόμου. Η πανδημία έβαλε απότομο φρένο στην προσπάθεια…

«Ο απλός κόσμος μας έχει στηρίξει, η θεία, η γιαγιά, ο παππούς», λέει, εξιστορώντας διάφορα περιστατικά που έχουν συμβεί αυτούς τους μήνες. «Μας καλούν στο τηλέφωνο για να μας προσφέρουν βιβλία, μεγάλοι άνθρωποι. Τους λέμε ότι δεν έχουμε μέσο για να τα παραλάβουμε και μας απαντούν: Δεν πειράζει, θα βρω εγώ και θα σας τα φέρω». 

Προσθέτει με χαρά ότι έχει δημιουργηθεί και ομάδα «Φίλων του Παλαιοβιβλιοπωλείου» με εθελοντές που στηρίζουν την προσπάθεια και ο καθένας μπορεί να συμμετέχει. 

Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων: Μια δύσκολη προσπάθεια που αντέχει-2

Η προσπάθεια

Επί 10 μήνες το Παλαιοβιβλιοπωλείο παρέμεινε κλειστό, δεν είχαν κανένα απολύτως έσοδο. Αφού άνοιξαν, επιχειρούν μια νέα προσπάθεια, ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία.

Ο Κουρσούμης μας λέει ότι έχει εκδοθεί μια κάρτα αξίας 30 ευρώ, με την οποία μπορεί κανείς να πάρει 20 βιβλία και για τους επόμενους έξι μήνες, με μόλις 20 ευρώ 20 ακόμα βιβλία ανά μήνα. 

Ο χώρος παραμένει καθημερινά ανοιχτός από τις 10 το πρωί έως αργά το μεσημέρι.

Αυτό το Σαββατοκύριακο το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων θα μείνει ανοιχτό ως τις 16.00 ώστε να εξυπηρετήσει τους ανθρώπους που θέλουν να προμηθευτούν τα βιβλία των διακοπών τους και να συνδράμουν στην προσπάθεια ώστε αυτή η ωραία ιστορία να έχει συνέχεια.

Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων: Μια δύσκολη προσπάθεια που αντέχει-3
Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων: Μια δύσκολη προσπάθεια που αντέχει-4

Πληροφορίες: Πειραιώς 132, Γκάζι,


Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή