ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές 2021: Η πρώτη εικόνα για τις βάσεις ανά πεδίο

panelladikes-2021-i-proti-eikona-gia-tis-vaseis-ana-pedio-561428272

Κατάφεραν να εξασφαλίσουν από χθες το εισιτήριο για το πανεπιστήμιο και πλέον ζητούν από τους συνομηλίκους τους να εμβολιασθούν, ώστε να βρεθούν κανονικά στα φοιτητικά έδρανα. «Θα ήθελα να εμβολιασθούν όλοι για να λειτουργήσει κανονικά το πανεπιστήμιο», λέει στην «Κ» η Ασημίνα Καραγιάννη, που με 18.852 μονάδες εισάγεται στην Ιατρική Θεσσαλονίκης. Συνολικά, 92.090 νέοι μέτρησαν φέτος τις δυνάμεις τους, σε μια πρωτόγνωρη σχολική χρονιά, καθώς ο μεγαλύτερος χρόνος μαθημάτων πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως. Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, χθες, σχεδιάζουν το επόμενο βήμα τους. 

Ειδικότερα, 92.090 υποψήφιοι μετείχαν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις για τις 77.415 θέσεις στα πανεπιστήμια για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 (δεν συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις σε στρατιωτικές). Χθες ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των υποψηφίων –μάλιστα οι 73.273, ποσοστό 79,6% τις έλαβαν στο κινητό τους τηλέφωνο–, αλλά όχι τα στατιστικά των βαθμολογιών, τα οποία θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα. Δεν είναι το μόνο άγνωστο στοιχείο. «Οι υποψήφιοι του 2021, ως μαθητές της Β΄ Λυκείου αντιμετώπισαν την έναρξη της πανδημίας το τελευταίο τρίμηνο της φοίτησής τους και στη Γ΄ Λυκείου, για μεγάλο διάστημα, έκαναν εξ αποστάσεως μάθημα. Επίσης, δεν έδωσαν προαγωγικές εξετάσεις στη Β΄ Λυκείου, ούτε απολυτήριες στη Γ΄ Λυκείου. Δεν γνωρίζουμε, λοιπόν, πόσο καλά προετοιμάστηκαν», ανέφερε στην «Κ» ο μαθηματικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης. Από την αξιολόγηση –με τη συνδρομή του κ. Στρατηγάκη– των πληροφοριών από τα βαθμολογικά κέντρα, τα σχολεία και τα φροντιστήρια, προκύπτουν τα εξής: 

• Οσοι έχουν ξεπεράσει το βαθμολογικό όριο των 8.000 – 9.000 μονάδων, ανά περίπτωση βαθμολογικού πεδίου, θα καταφέρουν να πάρουν το εισιτήριο για τα πανεπιστήμια. Λόγω της ΕΒΕ εκτιμάται ότι θα μείνουν περίπου 20.000 κενές θέσεις σε περιφερειακά ΑΕΙ. 

• Δεν περιμένουμε ιδιαίτερες αυξομειώσεις στις βάσεις του 1ου πεδίου (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών). 

• Στο 2ο πεδίο θετικών επιστημών ο αριθμός των υποψηφίων είναι μικρότερος των θέσεων και αυτό θα ψαλιδίσει την όποια άνοδο των βάσεων στις χαμηλές και μεσαίες σχολές. Για τα ρετιρέ προβλέπεται άνοδος.

• Στο 3ο πεδίο (επιστημών υγείας) αναμένεται άνοδος λόγω καλύτερων επιδόσεων. Αλλωστε, πέρυσι σημειώθηκε ιστορικό χαμηλό στις βάσεις και των επτά ιατρικών σχολών.

• Ο αριθμός των υποψηφίων στο 4ο πεδίο (οικονομίας – πληροφορικής) αυξάνεται κάθε χρόνο. Αυτό, σε συνδυασμό με τα ευκολότερα θέματα των Μαθηματικών, αναμένεται να οδηγήσει σε γενική άνοδο των βάσεων, αλλά όχι κατακόρυφη. 

panelladikes-2021-i-proti-eikona-gia-tis-vaseis-ana-pedio0

«Εμβολιασθείτε για να βιώσουμε τα φοιτητικά μας χρόνια όπως μας αρμόζει», λέει μέσω της «Κ» προς τους συνομηλίκους της η Νικολέττα Μπακιρτζή-Παπαχρίστου, η οποία συγκέντρωσε 19.056 μονάδες και θεωρεί σίγουρη την εισαγωγή της στην Ιατρική ΑΠΘ. «Το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα οφείλεται στους νέους, λένε οι γιατροί. Οπότε, ας εμβολιασθούμε» προσθέτει, θέλοντας να αφήσει πίσω της τη δύσκολη χρονιά. «Δεν υπήρχε η αμεσότητα της διδασκαλίας, υπήρχαν τεχνικά προβλήματα, ατελείωτες ήταν οι ώρες κόπωσης μπροστά στο κομπιούτερ», λέει.

«Ηταν πολύ δύσκολη χρονιά λόγω της τηλεκπαίδευσης. Το σχολείο με βοήθησε, όπως και οι γονείς μου. Χρειαζόταν αυτοπειθαρχία για να μη χάσω τον στόχο μου», σημειώνει η Ασημίνα Καραγιάννη, η οποία ετοιμάζεται πλέον για διακοπές με τους φίλους της. «Εχω κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, όπως και οι φίλοι μου. Θα ήθελα να εμβολιασθούν οι συνομήλικοί μου για να λειτουργήσουν διά ζώσης τα ΑΕΙ», προσθέτει.

panelladikes-2021-i-proti-eikona-gia-tis-vaseis-ana-pedio2
Από αριστερά προς τα δεξιά: Γαλήνη Γκούντχεντ, Ασημίνα Καραγιάννη, Νικολέττα Μπακιρτζή – Παπαχρίστου.

«Είχα πολύ καλές βάσεις και προετοιμασία από τις προηγούμενες χρονιές και γι’ αυτό κατάφερα να αντιμετωπίσω τη φετινή χρονιά. Ομολογώ πως δυσκολεύθηκα να αυτοπειθαρχήσω στα μαθήματά μου κάποιες φορές», επισημαίνει στην «Κ» η Γαλήνη Γκούντχεντ, η οποία με 18.804 μονάδες προετοιμάζεται για τη… γραμματεία της Νομικής Σχολής Αθηνών, τον Σεπτέμβριο.

«Σε έναν μαθητή με οργάνωση και μέθοδο η τηλεκπαίδευση προσέφερε περισσότερα καλά. Ημουν συγκεντρωμένος και χωρίς μετακινήσεις, παρότι έχασα την επικοινωνία με τους συμμαθητές μου», αναφέρει ο Στέφανος Κουρουπάκης, ο οποίος συγκέντρωσε 18.628 μονάδες και θα διεκδικήσει μία θέση στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ.

Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.