Μετά τη Γαλλία, κρίνεται εκ νέου η τύχη του «Mr Bitcoin»

Μετά τη Γαλλία, κρίνεται εκ νέου η τύχη του «Mr Bitcoin»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση για μη έκδοση του Ρώσου πολίτη Αλεξάντερ Βίνικ στις ΗΠΑ, όπου διώκεται για αδικήματα στον κυβερνοχώρο, απηύθυνε η μητέρα του σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα από τη συνήγορό του Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ για τον ίδιο λόγο είχε νωρίτερα και συνάντηση με τον Συνήγορο του Πολίτη. 

Ο Βίνικ, που έχει γίνει γνωστός και ως «Mr Bitcoin», μετά τη σύλληψή του στη Χαλκιδική το 2017 κατά τη διάρκεια των θερινών οικογενειακών διακοπών του, βρίσκεται στη Γαλλία, όπου είχε αντιμετωπίσει τους προηγούμενες μήνες άλλες κατηγορίες για υπόθεση ηλεκτρονικού εγκλήματος. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, στα τέλη Ιουνίου, με απόφαση του Εφετείου Παρισίων, απαλλάχθηκε σχεδόν για το σύνολο των κατηγοριών σχετικά με τη δράση του λογισμικού ψηφιακών εκβιασμών Locky στη Γαλλία, ενώ καταδικάστηκε με πλημμεληματική ποινή και αναμένεται κατά το προσεχές διάστημα να σταλεί πίσω στην Ελλάδα, για να εκτελεστεί το αμερικανικό αίτημα έκδοσης. 

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η Βέρα Βίνικ ανέφερε ότι ήρθε στην Ελλάδα «ζητώντας δικαιοσύνη και έλεος». Είπε ότι ο γιος της έχασε τη σύζυγό του, η οποία πέθανε από όγκο στον εγκέφαλο τον περασμένο Νοέμβριο, σε ηλικία 34 ετών, και τα δύο παιδιά τους, ηλικίας 7 και 10 ετών, μεγαλώνουν πλέον στη Ρωσία, χωρίς γονείς. 

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ διεκδικούν τον Βίνικ για την τεχνογνωσία του στον τομέα των ψηφιακών νομισμάτων και ανέφερε ότι ο εκζητούμενος δεν έχει παραβιάσει οποιαδήποτε διάταξη νόμου. Εκανε ακόμη αναφορά σε «εξωδικαστικούς μηχανισμούς», λέγοντας ότι ασκήθηκε διπλωματική πίεση για να προχωρήσει η απόφαση έκδοσης του Ρώσου υπηκόου από την Ελλάδα στις ΗΠΑ. Οπως είχε δηλώσει από τα πρώτα στάδια μετά τη σύλληψή του, ο Βίνικ επιθυμεί να εκδοθεί στην πατρίδα του, όπου επίσης διώκεται για άλλα αδικήματα. Οι ΗΠΑ τον κατηγορούν για ξέπλυμα χρήματος ύψους 4 δισ. δολαρίων, μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων BTC-e. Ο ίδιος δηλώνει αθώος και αρνείται ότι ήταν διαχειριστής αυτής της πλατφόρμας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή