Προειδοποιήσεις για σφοδρό τέταρτο κύμα – «Δημόσιος κίνδυνος οι ανεμβολίαστοι»

Προειδοποιήσεις για σφοδρό τέταρτο κύμα – «Δημόσιος κίνδυνος οι ανεμβολίαστοι»

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» που πλέον είναι θέμα χρόνου και μπορεί να φέρει ακόμη και 6.000 κρούσματα στη διάρκεια ενός τέταρτου κύματος κρούουν οι ειδικοί

5' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» που πλέον είναι θέμα χρόνου και μπορεί να φέρει ακόμη και 6.000 κρούσματα στη διάρκεια ενός τέταρτου κύματος προειδοποιούν οι ειδικοί. Χαρακτηρίζουν «δημόσιο κίνδυνο» τους ανεμβολίαστους και επισημαίνουν ότι η νεολαία μπορεί να καταφέρει να ανοσοποιηθεί με κάποιες τραγικές εξαιρέσεις, αλλά οι μεγαλύτερες ηλικίες θα ταλαιπωρηθούν και πολλοί θα δώσουν και μάχη.

Διαβάστε επίσης

Μετάλλαξη «Δέλτα»: Προβληματισμός για την τρίτη δόση εμβολίων

Κορωνοϊός: Δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας

Ειδικότερα, όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, τον Αύγουστο ενδέχεται να έχουμε 3.000 κρούσματα COVID ημερησίως στο πιο ευμενές σενάριο, 4.000 κρούσματα στο πιθανότερο, αλλά ακόμα και 6.000 στο χειρότερο σενάριο.

«Οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν σχεδόν όλοι. Ένα παιδάκι που θα επιστρέψει σπίτι του από την κατασκήνωση είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα κολλήσουν όλοι οι οικείοι του με τους οποίους θα έρθει σε επαφή έστω μερικά λεπτά αυτό το παιδάκι» σημείωσε.

Προειδοποιήσεις για σφοδρό τέταρτο κύμα – «Δημόσιος κίνδυνος οι ανεμβολίαστοι»-1

Παρουσιάζοντας σχετικό πίνακα είπε ότι «τo μπλε είναι τα κρούσματα και μάλιστα οι κινητοί μέσοι όροι τους για να είναι συγκρίσιμοι, η κόκκινη γραμμή το μοντέλο μας που τρέχουμε, βλέπετε ποσό καλά προσαρμόζεται στα κρούσματα η προσομοίωση έγινε χθες το βράδυ. Η (κάτω) διακεκομμένη γραμμή είναι μια πρόβλεψη που θα τη θεωρούσα παρά πολύ ευμενή αν συνέβαινε, που σημαίνει ότι θα ανέβουμε προς τον Αύγουστο γύρω στα 3.000 κρούσματα σαν κινητός μέσος όρος. Τη θεωρώ ευμενή, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει ή θα αυξηθεί ο εμβολιαστικός ρυθμός και θα προσπαθήσουμε να πειθαρχήσουμε στα μέτρα. Αν τα τηρήσουμε, ενδεχομένως να υλοποιηθεί αυτό το ευμενές σενάριο» σημείωσε ο καθηγητής. 

«Η πιο σωστή ίσως πρόβλεψη, αυτό που τελικώς θα γίνει είναι η δεύτερη προς τα πάνω διακεκομμένη γραμμή, η οποία θα προσεγγίσει τα 4.000 κρούσματα σαν κινητός μέσος όρος προς τις αρχές Αυγούστου και βεβαίως θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα περίπου στις 20 με 22 Ιουλίου».

Παραπάνω, συνέχισε ο κ. Τζανάκης, βλέπετε επίσης μια διακεκομμένη γραμμή που θα συμβεί αν πέσει ο εμβολιαστικός ρυθμός περίπου 30% με 50% απ’ ό,τι είναι τώρα. Σηματοδοτείται μια περαιτέρω εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που δεν ξέρουμε που θα πάει, η κορυφή της είναι ακόμα άδηλη, μπορεί να πάει στα 5.000 κρούσματα, μπορεί στα 4.500 μπορεί και στα 6.000 κρούσματα».

«Για να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι κατασκηνώσεις θα πρέπει να μετατραπούν σε κοινωνικές φούσκες, να αυστηροποιηθουν τα υγειονομικά μέτρα και να απαγορευτούν εντελώς τα επισκεπτήρια», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας. 

Εξήγησε ότι αν ένας ασυμπτωματικός γονέας κολλήσει το παιδί του σε μία επίσκεψη, τότε ο ιός θα μεταφερθεί σε αλλά 100 παιδιά. 

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη η κοινωνική φούσκα πρέπει να τηρηθεί και στις διακοπές. Εξήγησε ότι αν κάποιος μεταβεί για παράδειγμα σε ένα νησί, μείνει με την παρέα του και δεν πηγαίνει σε πολυπληθή πάρτι, αν δεν ξεσαλώσει, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, τότε θα είναι ασφαλής όπου και αν πάει.

«Δημόσιος κίνδυνος οι ανεμβολίαστοι»

Από την πλευρά του ο παθολόγος, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, είπε μιλώντας στο Mega σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε ώστε να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί ότι «θα πρέπει να αφήσουμε τις πολλαπλές αναλύσεις, μαλώνουν στα κανάλια οι γιατροί. Το μήνυμα είναι ένα. Εμβολιαστείτε και φορέστε μάσκες. Αυτοί που δεν εμβολιάστηκαν προφανώς φοβούνται. Είναι δημόσιος κίνδυνος αυτοί οι άνθρωποι. Με τρελαίνει το γεγονός ότι άνθρωποι άνω των 60 δεν έχουν εμβολιστεί. Καλά δε φοβούνται; Πρέπει να γίνει το κακό πρώτα; Δεν μπορούμε να μπούμε στην ψυχολογία του καθενός».

«Στο δεύτερο κύμα ο κόσμος φοβόταν επειδή έβλεπε τι γινόταν στα νοσοκομεία. Τώρα χαλαρώσαμε, πιστεύουμε ότι έχει λήξει η πανδημία και ξεχνάμε ότι ξέρουμε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε πάλι προβλήματα», πρόσθεσε.

«Είναι πανδημία, δεν έχουμε ασφάλεια στο τι θα γίνει. Η Δέλτα μπορεί να είναι απλή αν υπάρξει άλλη μετάλλαξη. Αν κάποια έχει μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά και μεγάλη θνητότητα, δεν το ξέρουμε. Κολλάνε και οι εμβολιασμένοι όμως δεν νοσηλεύονται, δεν πηγαίνουν στις ΜΕΘ, δεν πεθαίνουν», τόνισε.

Αναφερόμενος στο θέμα των πάρτι που λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης, ο ίδιος σημείωσε ότι «το μόνο που μπορούμε να πούμε στους νέους και όλους τους πολίτες είναι να εμβολιαστούν ώστε να έχουν ασφάλεια και να κάνουν το καθήκον τους απέναντι στη χώρα τους. Σε ένα χώρο που συναθροίζονται τόσα άτομα, 5 να είναι θετικοί, θα κολλήσουν άλλους 55 ή 105 ανάλογα της μετάλλαξης».

«Θέμα χρόνου η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα»

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα, επισήμανε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Προειδοποίησε ότι αν δεν εμβολιαστούν οι 500.000 με 700.000 χιλιάδες πολίτες άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί, το 4ο κύμα θα είναι σφοδρό, ενώ αν εμβολιαστούν θα είναι πιο ήπιο.

«Ήδη συζητάμε παρά πολύ το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες, όπως τους υγειονομικούς», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ. Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους μάγειρες, που για να μπορέσουν να εργαστούν πρέπει να έχουν κάνει ορισμένα εμβόλια. 

Τόνισε πάντως ότι ενώ πριν από μερικές εβδομάδες το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών αν των 50 ήταν 35% πλέον έχει πέσει στο 25% και σημείωσε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος να αποτραπεί η σφοδρότητα του τετάρτου κύματος, καθώς όσοι θέλουν μπορούν να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Εξαδάκτυλος έστειλε μήνυμα στον σκληρό πυρήνα των αντιεμβολιαστών να αναλάβουν την ευθύνη τους, λέγοντας ότι πρέπει να γνωρίζουν πως κάποιος μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα απαραίτητο χειρουργείο ή κάποιο θύμα τροχαίου να μη βρίσκει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αν γεμίσουν τα νοσοκομεία με ασθενείς κορωνοϊού.

Προειδοποίησε ότι με την έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα η νεολαία θα ανοσοποιηθεί με κάποιες τραγικές εξαιρέσεις, αλλά οι μεγαλύτερες ηλικίες θα ταλαιπωρηθούν, και πολλοί θα δώσουν και μάχη.

Σημείωσε ότι έκτος από τον εμβολιασμό, άλλη λύση για να μην κολλήσουν όλοι θα ήταν ένα βαρύτατο λοκντάουν αρκετών εβδομάδων.

Ο κ. Εξαδάκτυλος επιβεβαίωσε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε να γίνεται διενέργεια rapid test και μετά την επιστροφή από τα νησιά, ωστόσο η κυβέρνηση δεν το αποφάσισε γιατί πολλά από τα νησιά αντιμετωπίζουν τεχνικές δυσκολίες. 

«Η μετάλλαξη Δέλτα κάνει μεγάλες συρροές»

Το χαρακτηριστικό της μετάλλαξης Δέλτα είναι ότι κάνει μεγάλες συρροές, τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής Ειδικών Βάνα Παπαευαγγέλου. Τα πρωτόκολλα λειτουργίας των κατασκηνώσεων είναι αρκετά σοβαρά και καλά φτιαγμένα, αλλά όταν έχει τόσο μεταδοτική νόσο μπορούν εύκολα να γίνουν μεγάλες συρροές σημείωσε ειδικότερα. 

Τόνισε ότι υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων, καθώς η χαλάρωση ειδικά όσον άφορα στους νέους συνέπεσε με την είσοδο της μετάλλαξης Δέλτα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να ανοίξει η πλατφόρμα του εμβολιασμού και για τα παιδιά κάτω των 15 ετών, η κ. Παπαευαγγέλου σχολίασε ότι «θα είμαστε φειδωλοί, ωστόσο υπάρχουν παιδία με υποκείμενα νοσήματα κάτω των 15 ετών που ξέρουμε ότι θα νοσήσουν, όποτε η συζήτηση θα γίνει για αυτά τα παιδιά».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα έχουμε παιδιά που θα νοσήσουν βαρύτερα λόγω υποκείμενων νοσημάτων.

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή