Το στέλεχος «Δ», η διασπορά, οι μάσκες έξω και τα πανηγύρια

Το στέλεχος «Δ», η διασπορά, οι μάσκες έξω και τα πανηγύρια

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν επιστήμονες τη νέα έξαρση της πανδημίας, την οποία σχετίζουν με την πρόσφατη άρση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και μάλιστα σε μια φάση που ακόμα το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη χώρα μας είναι χαμηλό.

Oπως σημειώνει στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης, Γιώργος Ατσαλάκης, «η προφανής αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας από την 27η Ιουνίου δεν οφείλεται στην εξάπλωση της παραλλαγής “Δ”. Οφείλεται στη μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών που ξεκίνησε από την 25η Μαΐου με εμβολιασμένο με δύο δόσεις λιγότερο από το 20% του πληθυσμού. Η άρση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους στη χώρα μας έγινε με εμβολιασμένο με δύο δόσεις το 31% του πληθυσμού. Αντίθετα, στο Ισραήλ η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους άρθηκε με εμβολιασμένο περίπου το 55%. Οπότε ήταν αναμενόμενη μια αύξηση των κρουσμάτων».

Σε αυτήν τη φάση η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνοδεύεται από σημαντική άνοδο των εισαγωγών για νοσηλεία, ενώ οι διασωληνωμένοι μειώνονται. Επίσης, οι θάνατοι συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία. Ωστόσο όπως σημειώνει ο κ. Ατσαλάκης, τόσο οι εισαγωγές για νοσηλεία όσο και οι διασωληνωμένοι χρειάζονται πάνω από 15 ημέρες για να ακολουθήσουν την αυξητική πορεία των κρουσμάτων, που σημαίνει ότι η επόμενη εβδομάδα θα δείξει τις επιπτώσεις της νέας έξαρσης στο σύστημα υγείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο έλεγχος των μετακινήσεων προς τα νησιά από 5 Ιουλίου μειώνει τη μεταφορά κρουσμάτων από άλλες περιοχές. Είναι όμως υψίστης σημασίας ο εντοπισμός των κρουσμάτων εντός Ελλάδος και εντός των νησιών. Ενώ ενδέχεται να αποτραπεί η μεγάλη μεταφορά κρουσμάτων σε κάποιες περιφέρειες, από την άλλη υπάρχει ο κίνδυνος να εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα τα ήδη υπάρχοντα κρούσματα κάθε περιοχής. Η εξάπλωση είναι σίγουρη σε εκδηλώσεις γάμων, βαπτίσεων και τοπικών πανηγυριών όπου δεν τηρείται κανένα μέτρο πλέον».

Προς το παρόν τα κρούσματα του στελέχους «Δ» που έχουν ταυτοποιηθεί στη χώρα μας είναι λίγα (μόλις 121 έως τα μέσα της εβδομάδας) σε σχέση με άλλες χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο η συγκεκριμένη παραλλαγή έχει επικρατήσει σε ποσοστό που ξεπερνά το 95%, στην Πορτογαλία σε ποσοστό κοντά στο 80%, στην Ισπανία στο 40%, στο Ισραήλ στο 98% και στη Ρωσία στο 90%.

«Γνωρίζουμε ότι το στέλεχος “Δ” παρουσιάζει αυξητική τάση, ανιχνεύεται σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες και εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να διασπείρεται, ειδικά με την αύξηση της κινητικότητας. Εχει αναφερθεί ότι είναι πιο μολυσματικό από το αρχικό στέλεχος αλλά και το βρετανικό που επικρατεί τώρα. Είμαστε ακόμα επιφυλακτικοί για το αν είναι και πιο λοιμογόνο. Τα στοιχεία που έχουμε δεν είναι καταληκτικά για τη λοιμογόνο δράση της παραλλαγής “Δ”», τονίζει στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής.
Ο κ. Ατσαλάκης σημειώνει ότι «η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης “Δ” οδηγεί τις χώρες σε όλο τον κόσμο σε νέες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για να σταματήσουν τη μετάλλαξη του ιού. Το Χονγκ Κονγκ, η Ισπανία και η Πορτογαλία περιόρισαν τα ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Γερμανία έχει ήδη περικόψει την είσοδο από την Πορτογαλία. Η Γερμανία έθεσε επίσης τη Ρωσία στον κατάλογο των χωρών από τις οποίες οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες θα υπόκεινται σε καραντίνα. Οι ενέργειες αυτές θα επιδεινώσουν την τουριστική κίνηση και σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών λόγω του μη ομαλού τρόπου εφοδιασμού της αγοράς, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κλίμα στην οικονομία και επηρεάζουν τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους». Οπως επισημαίνει ο καθηγητής, η στρατηγική για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων σε αυτήν τη φάση περιλαμβάνει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση των εμβολιασμών με κάθε μέσο και τρόπο, την υποχρεωτική και αυστηρά επιτηρούμενη καραντίνα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τον αυστηρό έλεγχο στις εισόδους της χώρας και τα συνεχή μοριακά τεστ παντού. «Η στρατηγική αυτή ίσως αποτρέψει την ευρεία εισαγωγή και εξάπλωση της μετάλλαξης “Δ”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή