Η Εκκλησία αναμένεται να τεθεί προ των ευθυνών της ενόψει της νέας έξαρσης της πανδημίας στη χώρα μας. Ενδεικτικά, η κυβέρνηση θα επιδιώξει η Εκκλησία της Ελλάδος να μεταδώσει ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ των εμβολιασμών, ενώ πρέπει να ξεκαθαριστούν τα μέτρα κατά τη λειτουργία των ναών τον Δεκαπενταύγουστο αλλά και ο εμβολιασμός των ιερέων.
Ειδικότερα, κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα είναι η Εκκλησία της Ελλάδος. «Ο λόγος της επηρεάζει πολλούς, και νέους αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, στα οποία τα ποσοστά του εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά», ανέφερε στην «Κ» κυβερνητικός παράγοντας. Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής της Ιατρικής Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας θα παρευρεθούν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που ξεκινάει την Τρίτη, ώστε να ενημερώσουν τους αρχιερείς για την κατάσταση.
Τρία ζητήματα
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη συνεδρίαση θα τεθούν τρία ζητήματα: το θέμα των εμβολιασμών των ιερέων αλλά και ευάριθμων ιεραρχών που σαμποτάρουν τους εμβολιασμούς, ο τυχόν διαχωρισμός των πιστών εντός των ναών σε εμβολιασμένους και μη, καθώς και τα μέτρα στις εκκλησίες τον Δεκαπενταύγουστο. Ο κ. Κικίλιας και ο κ. Τσιόδρας θα κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τον Αύγουστο, επιδημιολογικά, θα είναι δύσκολη η κατάσταση και θα χρειάζεται να ληφθούν μέτρα στον εορτασμό της Παναγίας, όπως συνέβη π.χ. τα Θεοφάνια. Χαρακτηριστικό είναι πως υπάρχουν προβλέψεις επιστημόνων ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί γύρω στις 15 Αυγούστου.
Από την άλλη, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να εμβολιαστούν οι περίπου 10.000 ορθόδοξοι ιερείς. Ωστόσο, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τους είναι δύσκολη απόφαση και λόγω Συντάγματος, αλλά και από τη στιγμή που δεν έχει ληφθεί ανάλογο μέτρο για άλλες ομάδες, όπως οι υγειονομικοί και τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας. Επίσης, όπως επισήμανε στην «Κ» εκκλησιαστικός παράγοντας, τυχόν υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα πρέπει να ισχύσει και για τους θρησκευτικούς λειτουργούς άλλων κοινοτήτων.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ζητάει από την Εκκλησία οι ιερείς της να μεταδώσουν από τον άμβωνα στους πιστούς το μήνυμα «εμβολιαστείτε». «Η Εκκλησία εξαρχής στηρίζει τον εμβολιασμό των πιστών», ανέφερε στην «Κ» ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, υπενθυμίζοντας ανακοινώσεις της ΔΙΣ από τον περασμένο Φεβρουάριο και δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου. Το ίδιο μήνυμα έστειλε προ ημερών και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
Ενδεικτικά, ήδη μητροπολίτες, όπως ο Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και ο Χίου κ. Μάρκος, έχουν εκφραστεί ανοιχτά υπέρ των εμβολιασμών. «Η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει μια γενική εφαρμογή σε όλη την κοινωνία. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί, ούτε οι ιερείς, καθώς είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στον κίνδυνο της COVID-19. Κάθε μέλος της κοινωνίας, εάν θέλει να μη διασπείρει τον θάνατο και την καταστροφή, πρέπει να εμβολιαστεί», τόνισε ο κ. Χρυσόστομος προ ημερών.
Αμφισβήτηση
Πάντως, στους εκκλησιαστικούς κόλπους το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι ισχυρό, ενώ υπάρχουν και αρκετοί που αμφισβητούν ακόμη και την ύπαρξη του κορωνοϊού. Χαρακτηριστικές είναι, όπως έλεγε στην Κ» κυβερνητικός παράγοντας, «οι οξύτατες, ακραίες αντιδράσεις που υπήρξαν σε εκκλησιαστικά sites και μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά του μητροπολίτη Χίου μετά τις δηλώσεις του. Δεν είναι η πλειοψηφία, αλλά δημιουργούν κλίμα». Σαφώς η ΔΙΣ θα ταχθεί υπέρ των εμβολιασμών, αλλά είναι επιφυλακτική ως προς τον διαχωρισμό των πιστών εντός των ναών, σε εμβολισμένους και μη.
Μήνυμα θα στείλει η ΔΙΣ στα μέλη της επίσης με τον χειρισμό της κατά των μητροπολιτών που δεν πειθαρχούν στα προληπτικά μέτρα της πολιτείας κατά του κορωνοϊού, μεταδίδοντας στρεβλά μηνύματα στην κοινωνία και ταυτόχρονα εκθέτοντας την Εκκλησία. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις των μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, οι οποίοι δεν τήρησαν την ομόφωνη απόφαση της ΔΙΣ για μέτρα κατά τις Ακολουθίες του Πάσχα και οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να παραπεμφθούν σε εκκλησιαστικό δικαστήριο για τη στάση τους.