ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τζανάκης: Τα τρία σενάρια για την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα

Όπως είπε ο καθηγητής η κορύφωση του νέου κύματος αναμένεται περίπου στις 20 Αυγούστου.

Τζανάκης: Τα τρία σενάρια για την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα

Για τη μετάλλαξη Δέλτα, που πολιορκεί τη χώρα, μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, κάνοντας λόγο για τρία πιθανά σενάρια ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες. 

Όπως είπε, μιλώντας στο Mega, η κορύφωση του νέου κύματος αναμένεται περίπου στις 20 Αυγούστου, προσθέτοντας πως μελετώντας τρεις διακριτές περιπτώσεις, τα δεδομένα καταλήγουν σε ισάριθμα πιθανά σενάρια. 

«Το πολύ ευμενές σενάριο μιλάει για μέσο όρο 3.000 κρούσματα ημερησίως, που σημαίνει ότι μπορεί να δούμε και 2.500 αλλά και 4.000. Σε αυτό το σενάριο έχουν ενταθεί οι εμβολιασμοί και έχουν τηρηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα», ανέφερε και συνέχισε: 

«Το δεύτερο σενάριο που ίσως υλοποιηθεί μιλάει για 4.000 κρούσματα, σε αυτό βαδίζουμε, αλλά υπάρχει περίπτωση να το αλλάξουμε προς τα κάτω».

Σημείωσε ότι τα πολλά κρούσματα θα συμβάλουν στο χτίσιμο της ανοσίας. «Μας περιμένει ένα δύσκολο φθινόπωρο αλλά αυτό εξαρτάται από τη ανοσία, φυσική ή τεχνική, θα έχουμε», εξήγησε.

«Στο δύσκολο σενάριο, η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί, έχουμε πτώση εμβολιασμού και μη εφαρμογή μέτρων. Μιλάμε για 6.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο. Με την τελική δυναμική του κύματος εφόσον εξελιχθεί έτσι να είναι άγνωστη ακόμα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Το επόμενο δεκαήμερο θα γνωρίζουμε την επίδραση των κρουσμάτων τους σκληρούς δείκτες. Θα δούμε αν οι νεαροί που νοσούν τώρα όταν μεταφέρουν τη νόσο σε ανεμβολίαστους γονείς και παππούδες τι θα δώσουν αυτοί από πλευράς διασωληνώσεων και θανάτων», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Τζανάκης. 

«Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει από τη μόλυνση, αλλά από τη βαριά νόσηση», διευκρίνισε, ενώ αναφορικά στην τρίτη δόση τόνισε: «είναι υπό συζήτηση καταρχήν σε άτομα ευάλωτα. Τα εμβόλια αφήνουν σχετικά μεγάλη ανοσία για μεγάλο διάστημα. Αναμένουμε τις οδηγίες από τις ρυθμιστικές αρχές», ανέφερε, μεταξύ άλλων.