Εστίαση- Ψυχαγωγία: Όλοι οι κλειστοί χώροι αποκλειστικά για εμβολιασμένους

Εστίαση- Ψυχαγωγία: Όλοι οι κλειστοί χώροι αποκλειστικά για εμβολιασμένους

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την προσεχή Παρασκευή και έως τα τέλη του Αυγούστου οι κλειστοί χώροι θα είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους πολίτες, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Ειδικότερα, στο πλαίσιο έκτακτης ανακοίνωσης του, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο».

«Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί», πρόσθεσε.

Διαβάστε: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για υγειονομικούς και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

«Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν. Αντίθετα, τη σύγχυση σπέρνουν μόνον η διγλωσσία και οι αντιφατικές συμπεριφορές. Ας μην επενδύουν, λοιπόν, κάποιοι στην άγνοια ή στην αγωνία. Πολύ περισσότερο όταν η οικονομία βάζει ξανά μπροστά τις μηχανές της. Και, όπως είπα και στην αρχή, φέτος ο τουρισμός μπορεί τελικά να μας εκπλήξει ευχάριστα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Διπλή απειλή

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, 18 μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας διαθέτει εμβόλια για την ασφάλεια κάθε πολίτη. «Είναι ανάγκη μέχρι το τέλος Αυγούστου να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού», πρόσθεσε.

Δύο είναι σκιές, προειδοποίησε: «Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και ένα ποσοστό που διστάζει να εμβολιαστεί και αυτή η διπλή απειλή εμφανίζεται σε πολλές χώρες».

«Ύστερα από 1,5 χρόνο κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν ξέρει για τον κορωνοϊό, η κυβέρνηση θωράκισε τη δημόσια υγεία και τους πολίτες με τα self-test και τα εμβόλια για όλους», σημείωσε.

«Επιλογές υπέρ της υγείας»

Όπως είπε, «πρόκειται για τέσσερις επιλογές υπέρ της υγείας των ίδιων των εργαζομένων και των γύρω τους. Ταυτόχρονα, όμως, και για αποφάσεις που αποδίδουν ελευθερίες σε εκείνους που τις δικαιούνται. Ενώ παράλληλα συνιστούν μία πράξη δικαιοσύνης προς την πλειονότητα των πολιτών που δρουν με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία. Και κάτι ακόμη: έχουν τόλμη αλλά και μετριοπαθή κλιμάκωση. Και είναι απλές και κατανοητές».

«Το τελευταίο κεφάλαιο της υγειονομικής κρίσης»

«Τώρα χρειάζεται λίγη προσπάθεια ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι με μία νέα εξόρμηση εμβολιασμών, κυρίως μεταξύ των άνω των 60 και των νέων μας, το καλοκαίρι μας θα γίνει ακόμη καλύτερο. Και η ώρα είναι τώρα. Γιατί το εμβόλιο θέλει λίγο χρόνο για να γίνει η ασπίδα μας. Έχουμε, συνεπώς, το απόλυτο όπλο για να σταματήσουμε τον κορωνοϊό εδώ, στο τέταρτο γράμμα του αλφαβήτου. Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το “κατά κεφαλήν χρέος” της χώρας», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ελευθερίες θα αποκαθίστανται σταδιακά με διαβατήριο το εμβόλιο και σταθερούς τους βασικούς κανόνες: μάσκα όταν είμαστε με άλλους, ακόμη κι έξω, ατομική υγιεινή και πολλά test. Ενώ η Πολιτεία θα βρίσκεται σε επιφυλακή, ώστε να παρακολουθεί τοπικές εξάρσεις, την ετοιμότητα των νοσοκομείων και την τήρηση των μέτρων. Στόχος είναι ο επίλογος της πανδημίας να μη γίνει πρόλογος μιας νέας δοκιμασίας το φθινόπωρο. Μπορούμε, λοιπόν, να κλείσουμε από σήμερα, και γρήγορα, το τελευταίο κεφάλαιο της υγειονομικής κρίσης. Βάζοντας ο καθένας την υπογραφή του με το δικό του χέρι. Αρκεί στο ένα μπράτσο να έχει το εμβόλιο της Ελευθερίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή