Εμβολιασμός: Για ποιους συζητείται τρίτη δόση

Εμβολιασμός: Για ποιους συζητείται τρίτη δόση

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει τη χορήγηση σε άτομα με ανοσοκαταστολή

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο χορήγησης και τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι της COVID-19, σε άτομα με ανοσοκαταστολή, εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Ηδη σε κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και το Ισραήλ, οι αρμόδιες αρχές έχουν προχωρήσει σε σχετικές συστάσεις, ενώ στην Ελλάδα η επιτροπή έχει λάβει επιστολές από γιατρούς και ιατρικές εταιρείες που ζητούν να υπάρξουν ανάλογες οδηγίες.

Διαβάστε επίσης

Εμβολιασμός ή άδεια άνευ αποδοχών για τους υγειονομικούς

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ, διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας, Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας, επικεφαλής έδρας UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής, Γιώργος Χρούσος, προς το παρόν δεν χρειάζεται τρίτη δόση σε όσους έχουν φυσιολογικό ανοσολογικό σύστημα. Πιθανόν όμως να χρειάζονται όσοι είναι σε ανοσοκαταστολή, όπως οι μεταμοσχευμένοι, άτομα με αυτοάνοσα (λ.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα, λύκος κ.ά.) και καρκινοπαθείς, και οι οποίοι ενδέχεται με τις δύο δόσεις να εμφανίζουν χαμηλότερα αντισώματα μετά τη χορήγηση του εμβολίου σε σχέση με τα εμβολιασμένα υγιή άτομα.

«Είναι κάτι που συζητείται στην επιτροπή εμβολιασμού. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι θα πρέπει να χορηγείται η τρίτη δόση του εμβολίου σε αυτούς τους πάσχοντες», επισημαίνει ο καθηγητής.

Αντίθετα, δεν τίθεται θέμα προς το παρόν χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, καθώς τα δεδομένα που υπάρχουν έως σήμερα καταδεικνύουν ότι η ανοσία από τα εμβόλια διαρκεί για τουλάχιστον ένα χρόνο. Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Ιατρικό Τμήμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, το συγκεκριμένο θέμα έχει αρχίσει να απασχολεί ειδικούς αλλά και το κοινό, ιδίως όσους προηγήθηκαν στο πρόγραμμα εμβολιασμού και ήδη έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την ημερομηνία ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους. Ωστόσο, αποφάσεις για το εάν χρειάζεται τελικά τρίτη δόση εμβολίου δεν θα ληφθούν πριν από τον Σεπτέμβριο, όταν αναμένονται και κάποια πρώτα αποτελέσματα από εν εξελίξει μελέτες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας πρακτικής. «Υπάρχει σίγουρα διχογνωμία, που φάνηκε και με την πρόσφατη πρόταση της Pfizer για τη διενέργεια τρίτης δόσης εμβολίου στον πληθυσμό των ΗΠΑ και την οποία αντιμετωπίζει με έντονη επιφύλαξη ο FDA και το CDC», τονίζει ο κ. Μανωλόπουλος.

Το σκεπτικό για μια τρίτη δόση εμβολίου είναι να ενισχύσει την ανοσία, με δεδομένο ότι σταδιακά τα αντισώματα που παράγονται από τον εμβολιασμό μειώνονται. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο καθηγητής, ακόμα και εάν αυτό συμβεί, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η κυτταρική μνήμη για την ανοσία παραμένει. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή μπορεί να διαρκεί για πολύ περισσότερο από ένα έτος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή