Εμβολιασμός: Σειρά παίρνουν οι έφηβοι ηλικίας 15 έως 17 ετών

Εμβολιασμός: Σειρά παίρνουν οι έφηβοι ηλικίας 15 έως 17 ετών

Την Πέμπτη 15 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για το εμβόλιο της Pfizer. Πώς θα γίνεται ο προγραμματισμός των ραντεβού

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει μεθαύριο Πέμπτη 15 Ιουλίου η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών (όσοι έχουν γεννηθεί έως 31/12/2005) με το εμβόλιο της Pfizer. Ο προγραμματισμός θα γίνεται από τους γονείς ή οποιονδήποτε ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί. Το ραντεβού μπορεί να προγραμματίζεται και μέσω των ΚΕΠ και των φαρμακείων με την προσκόμιση από τον γονέα ταυτοποιητικών στοιχείων τόσο δικών του όσο και του παιδιού. Τα παιδιά θα προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, έως και χθες είχε εμβολιαστεί με έστω μία δόση λίγο πάνω από το 50% του γενικού πληθυσμού και με τις δύο δόσεις το 41%. Στις ηλικίες άνω των 60 ετών το ποσοστό φτάνει στο 75%, ενώ, αντίθετα, σε χαμηλά επίπεδα είναι ακόμα στις νεαρές ηλικίες: το 42% των ατόμων 30 έως 34 ετών έχει κάνει έστω μία δόση εμβολίου, στους 25 έως 29 ετών το ποσοστό είναι 37% και στους 18 έως 24 ετών 24% (45%, 41% και 29% εάν συνυπολογιστούν και τα προγραμματισμένα ραντεβού).

«Οι νεαρές ηλικίες σε αυτή τη φάση καλούνται να προστατεύσουν τους ευάλωτους και τους ανεμβολίαστους», σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία παρείχε ένα επιπλέον επιχείρημα υπέρ του εμβολίου, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν πλέον δεδομένα ότι ο εμβολιασμός «φρενάρει» τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων του ιού. Ειδικότερα, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη της αλληλούχησης του γονιδιώματος του ιού, σύμφωνα με την οποία τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί καταφέρνουν να αναστείλουν την εξελικτική διαδικασία των αντιγονικών μεταβολών του ιού. «Αντίθετα, τα ανεμβολίαστα άτομα λειτουργούν σαν εργαστήρια παραγωγής νέων μεταλλάξεων», σημείωσε.

Προς το παρόν, το νέο στέλεχος «Δέλτα» δείχνει τη δυναμική του στη χώρα μας, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή που έχει ως χαρακτηριστικό να μεταδίδεται εύκολα, προκαλώντας μεγάλες συρροές κρουσμάτων, έως τον Αύγουστο θα έχει επικρατήσει. Χθες ανακοινώθηκαν 2.065 νέα κρούσματα της COVID-19 στη χώρα μας και 10 νέοι θάνατοι ασθενών με τη νόσο. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 139. Πάντως, η νέα έξαρση της COVID-19 έχει αυξήσει και τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, που έφτασαν προχθές τις 85, όταν πριν από δέκα ημέρες ήταν κοντά στις 40. Από τα νέα κρούσματα, 892 εντοπίστηκαν στην Αττική, 126 στη Θεσσαλονίκη, 114 στο Ηράκλειο Κρήτης και 84 στο Ρέθυμνο. Εν τω μεταξύ, την επέκταση της διάθεσης των τεσσάρων αυτοδιαγνωστικών τεστ του Ιουλίου και για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας. Η διάθεση των τεστ θα γίνεται μέσω των φαρμακείων έως και την προσεχή Παρασκευή 16 Ιουλίου.

Προνόμια και για τα ΜΜΜ

Το ενδεχόμενο παροχής κινήτρων στους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19 επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Η παροχή κινήτρων θα γίνει μέσω εκπτώσεων σε κατόχους μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών, όπως ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος είπε ότι στην Αθήνα σχεδόν τα 2/3 όσων χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ διαθέτουν κάρτες απεριορίστων διαδρομών. «Μπορούμε να δώσουμε κάποια έκπτωση σε αυτούς οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, έτσι ώστε να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο –και ένα δίχτυ ασφαλείας– στους εμβολιασμένους και ένα κίνητρο για όσους σκέφτονται να εμβολιασθούν», ανέφερε ο κ. Καραμανλής. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή