Nέοι «κάτοικοι» στο Δέλτα του Αξιού

Nέοι «κάτοικοι» στο Δέλτα του Αξιού

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «παράδεισο» για την αναπαραγωγή γλάρων και γλαρονιών αναδεικνύονται οι εκβολές των ποταμών Αξιού και Αλιάκμονα στον Θερμαϊκό Κόλπο, καθώς τα χιλιάδες στρέμματα των ορυζώνων της περιοχής, που παραμένουν πλημμυρισμένοι στη μεγαλύτερη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, λειτουργούν ως τεχνητοί υγρότοποι, παρέχοντας τροφή στα πουλιά κατά την αναπαραγωγική περίοδο.

Πρόσφατα επιβεβαιώθηκε το φώλιασμα ενός νέου είδους γλαρονιού στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα του Αξιού. Πρόκειται για το μαυρογλάρονο Chlidonias niger, με μήκος 25 εκατοστών, που παίρνει το όνομά του από το σκούρο γκρι χρώμα στην πλάτη, στο κεφάλι, στον λαιμό και στην κοιλιά. Μάλιστα, οι επιστήμονες-μελετητές κατέγραψαν 100 ζευγάρια στην αποικία του, η οποία –σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία– είναι και η μεγαλύτερη του είδους στην Ελλάδα. Στην ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών του Θερμαϊκού Κόλπου σημειώνεται πως στην περιοχή υπάρχει η μεγαλύτερη αποικία μαυροκέφαλων γλάρων και η μοναδική αποικία λεπτόραμφων γλάρων στην Ελλάδα, καθώς και άλλα είδη γλαρονιών, όπως το ποταμογλάρονο, το χειμωνογλάρονο και το νανογλάρονο. 

Η καταγραφή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο έργου που διερευνά το πώς επιδρούν στην ορνιθοπανίδα της περιοχής οι ορυζώνες. Σύμφωνα με τη βιολόγο του φορέα διαχείρισης, Εύα Κατράνα, τα πρώτα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά καθώς, εκτός από το φώλιασμα του μαυρογλάρονου, καταγράφηκε επίσης σημαντική αύξηση στον αριθμό των ζευγαριών των μαυροκέφαλων γλάρων, που έφτασαν τις 3.000, καθώς και των λεπτόραμφων γλάρων, με 300 ζευγάρια. Σημειώθηκε μια αξιοσημείωτη αύξηση καθώς το 2017 είχαν καταγραφεί συνολικά 2.000 ζευγάρια αυτών των δύο προστατευόμενων ειδών γλάρων. Επίσης, καταγράφηκαν αμιγείς και πολυπληθείς αποικίες ποταμογλάρονων (250 ζευγάρια), και χειμωνογλάρονων (350 ζευγάρια). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή