Εμβολιασμός: Ποινές σε αρνητές, πρόστιμα σε παραβάτες μέτρων

Εμβολιασμός: Ποινές σε αρνητές, πρόστιμα σε παραβάτες μέτρων

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών κινδυνεύει το προσωπικό των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ που επιμένει να μην εμβολιαστεί έναντι της COVID-19. Περιθώριο για να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου έχουν οι εργαζόμενοι των μονάδων έως τις 16 Αυγούστου. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και διαγνωστικά κέντρα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί έως την 1η Σεπτεμβρίου. 

Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού των ιδιωτικών και δημόσιων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑμεΑ. Εως τις 16 Αυγούστου το σύνολο του προσωπικού των μονάδων θα πρέπει να έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολίου. «Οποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών. Στο εξής, κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις παραπάνω μονάδες θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά», σημείωσε ο υπουργός. Στις δομές που παραβιάζουν τους κανόνες επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο είναι 200.000 ευρώ. 

Υποχρεωτικός είναι και ο εμβολιασμός του προσωπικού των ιδιωτικών και δημόσιων νοσοκομείων, διαγνωστικών κέντρων και δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που οφείλουν να έχουν κάνει την πρώτη δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί τι θα ισχύσει για τους εργαζομένους σε μονάδες υγείας που θα επιλέξουν να μην εμβολιαστούν. Μάλιστα από το υπουργείο Υγείας παρέπεμπαν χθες σε μελλοντικές ανακοινώσεις. Πολλοί υγειονομικοί εκτιμούν ότι και για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς πιθανόν να ισχύσει η άδεια άνευ αποδοχών. Σημειώνεται ότι, με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί προς ψήφιση, οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ και οι μονάδες υγείας θα μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό ορισμένου χρόνου προς αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

Επιπλέον, θα συσταθούν ειδικές επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια που θα αξιολογούν αιτήματα απαλλαγής από τον εμβολιασμό με βάση την εκτίμηση λόγων υγείας. Εως τώρα το 80% του προσωπικού στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας έχει εμβολιαστεί έναντι της COVID-19, με το υψηλότερο ποσοστό να παρατηρείται στο ιατρικό προσωπικό (93%). Στις ιδιωτικές δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ είναι εμβολιασμένο το 65% των εργαζομένων και στις δημόσιες το 43%. 

«Ολοι οι υγειονομικοί οφείλουμε να έχουμε εμβολιαστεί για τους ασθενείς μας, τον εαυτό μας και τους οικείους μας», τόνισε στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς Ματίνα Παγώνη. Και πρόσθεσε ότι «εάν δεν φτιαχτεί το τείχος ανοσίας έως το τέλος Αυγούστου, τον Σεπτέμβριο η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη. Το ΕΣΥ δεν θα αντέξει νέα πίεση». «Το μέτρο είναι ορθό και επιβεβλημένο και θα αποδειχθεί σωτήριο, γιατί είχαμε περιπτώσεις υγειονομικών που κατέληξαν λόγω της COVID», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Στον αντίποδα, την αντίθεσή της εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η υποχρεωτικότητα παραβιάζει συνταγματικές ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα. Με πειθώ θα εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί. Ο εξαναγκασμός ή η επιβολή πειθαρχικών μέτρων οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή