Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι για τη Θήβα

Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι για τη Θήβα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματίζει τους επιστήμονες η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα. Αυτό που διερευνάται είναι κατά πόσον οι εκατοντάδες σεισμοί που έχουν γίνει στην περιοχή εντάσσονται με μια «σμηνοσειρά» και επομένως το φαινόμενο θα εκτονωθεί, ή αποτελούν προάγγελο ενός ισχυρότερου σεισμού. 

Η σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα ξεκίνησε την Παρασκευή. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο Θανάσης Γκανάς, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, έκτοτε έχουν συμβεί εκατοντάδες μικροσεισμοί, με μεγαλύτερο τα 4,3 Ρίχτερ. «Κοντά στην πόλη της Θήβας υπάρχει ένα ρήγμα με προσανατολισμό από ανατολή προς δύση, το οποίο φθάνει μέχρι το χωριό Ελαιώνας. Αυτή τη στιγμή η σεισμική δραστηριότητα εστιάζεται σε ένα κομμάτι του ρήγματος κοντά στη Θήβα, σε μια ακτίνα 5 χλμ. από την πόλη», αναφέρει. Οπως εξηγεί, οι σεισμοί γίνονται ρηχά στον φλοιό της γης και γι’ αυτό γίνονται τόσο αισθητοί από τους Θηβαίους. «Ουσιαστικά, το επίκεντρο είναι “κάτω από τα πόδια τους”. Το βουητό που πολλοί αναφέρουν ότι ακούγεται οφείλεται στην τριβή των πετρωμάτων εκατέρωθεν του ρήγματος».

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εγκατέστησε επιπλέον σεισμογράφους στην περιοχή, για την καλύτερη παρακολούθηση του φαινομένου. «Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κάποια ανωμαλία στη σεισμική ακολουθία. Εξετάζουμε λοιπόν δύο ενδεχόμενα», λέει ο κ. Γκανάς. «Το πρώτο είναι να πρόκειται για μια “σμηνοσειρά”, που θα συνεχίσει να δίνει σεισμούς μεσαίου ή μικρού μεγέθους και σταδιακά θα εκτονωθεί. Το δεύτερο είναι να πρόκειται για μια προσεισμική ακολουθία, δηλαδή να έπεται ένα ισχυρότερο γεγονός. Αυτό που μας κάνει να αισιοδοξούμε είναι ότι δεν έχει αλλάξει ούτε ο χώρος εκδήλωσης των σεισμών ούτε το μέγεθός τους».

Ρωγμές σε μία κατοικία

Μέχρι χθες πάντως δεν είχαν αναφερθεί ζημιές στη Θήβα, εκτός από μια παλιά κατοικία στην οποία παρουσιάστηκαν ρωγμές και ζητήθηκε έλεγχος από μηχανικό. Οπως αναφέρει ο δήμαρχος, Γιώργος Αναστασίου, στην πόλη υπάρχει ανησυχία και μάλιστα κάποιοι κάτοικοι διανυκτερεύουν στα οχήματά τους. «Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι συμβαίνει, γι’ αυτό είναι λογικό ο κόσμος να έχει αναστατωθεί», επισημαίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή