ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παπαευαγγέλου: Πάνω από τριπλάσια τα πραγματικά κρούσματα

Παπαευαγγέλου: Πάνω από τριπλάσια τα πραγματικά κρούσματα

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα έκρουσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, καθώς -όπως είπε- ο ιός δεν πλήττει αποκλειστικά τους νέους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε: «Αρχίζουμε να βλέπουμε μια μικρή μετακίνηση πέραν από την ομάδα των νέων. Αρχίζουμε να βλέπουμε και ενδοοικογενειακή διασπορά, διασπορά σε περιβάλλοντα εργασίας, κρούσματα που η ιχνηλάτηση δείχνει, ότι είναι νέοι που γύρισαν από νησιά και μετέδωσαν την λοίμωξη σε συγγενείς τους στο σπίτι ή σε φίλους. Βλέπουμε ότι δεν είναι μόνο τα κορωνοπάρτι και οι διασκεδάσεις».

Διαβάστε ακόμη: Η μετάλλαξη Δέλτα πολιορκεί τον πλανήτη

«Υπήρχε πραγματικά μεγάλη ανακούφιση όταν τις προηγούμενες εβδομάδες μπορούσαμε να μιλάμε με αισιοδοξία, για καλά νέα. Τώρα δεν μπορούμε πια, βλέπουμε τα νούμερα να αυξάνουν», ανέφερε η ειδικός.

«Δεν είμαι γνώστης των μαθηματικών μοντέλων για να να σας πω εάν θα έχουμε 20.000 ή 100.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο, σίγουρα θα έχουμε θα έχουμε πολύ περισσότερα», παραδέχτηκε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως σίγουρα υπάρχει μεγάλη υποεκτίμηση του πραγματικού όγκου ενεργών κρουσμάτων στην χώρα μας αυτή τη στιγμή.

Συγκεκριμένα η κ. Παπαευαγγέλου εξέφρασε την εκτίμηση πως εξαιτίας και της μετάλλαξης Δέλτα, τα ενεργά κρούσματα που ενδεχομένως υπάρχουν στην χώρα είναι παραπάνω από τριπλάσια, αριθμητικά, σε σχέση με τον καταγεγραμμένο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν και βρισκόμασταν στο τρίτο κύμα, χρειάστηκε περίπου ένας μήνας για να φτάσουμε επίπεδο 3.000 κρουσμάτων από τα 500, και τώρα τα αγγίξαμε σε δύο μόλις εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση η κ. Παπαευαγγέλου εκτίμησε πως για το παραπάνω δεν αποτελεί αποκλειστική αιτία η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και έκανε λόγο για συνδυασμό παραμέτρων.